Stripe recenze Stripe recenze

Hodnotil/a Redakce 5nej

19. 1. 2021

Stručně/vhodné pro

Platební brána Stripe je původem z Ameriky. V roce 2020 začala své služby poskytovat také v České republice a nabídla tak českým obchodníkům mnoho nových zajímavých možností, jak obchodovat na světové úrovni s podporou více než desítky platebních metod ve 135 jazycích.

Tuto platební bránu sice bylo možné v ČR používat i před tím, ale bylo nutné řešit převody měn, jelikož Stripe nešlo propojit s tuzemským bankovním účtem. Tento jediný problém byl odstraněn vstupem společnosti Stripe na český trh.

Celkové skóre 7.8/10 se skládá z hodnocení všech 47 parametrů:
  • Inline brána (iFrame)
  • Redirect brána
  • Mobile brána
  • Responzivní design
  • Přizpůsobení vzhledu e-shopu
  • E-shopy
  • Služby
  • Digitální obsah
  • Aplikace
  • Vstupenky
  • Jízdenky
  • Procentní poplatek z transakcí
  • Fixní poplatek z jednotlivých transakcí
  • Aktivace
  • Měsíční poplatek
  • Převod na bankovní účet
  • Kolik platebních metod podporuje
  • Apple Pay
  • Platba kartou
  • On-line bankovní platby
  • Elektronické peněženky
  • Další možnosti platby
  • Platby ze zahraničí
  • Platby v rámci ČR
  • Opakované platby
  • Zapamatování karty
  • Veřejně dostupná API dokumentace
  • Služba 3D Secure
  • FAQ
  • On-line chat
  • E-mail/kontaktní formulář
  • Telefon
  • Odpověď do 24 hodin
  • Otázky
  • Shoptet
  • Shopify
  • Shopsys
  • Webareal
  • Eshop-rychle
  • Oxyshop
  • UPGates
  • Weby24
  • WooCommerce
  • Drupal
  • PrestaShop
  • Magento
  • OpenCard
Hodnocení redakce
hodnoceno 47 parametrů
7.8/10
Hodnocení uživatelů
hodnoceno 27x Přidat hodnocení
3.1/5
Celkové skóre 8/10 se skládá z hodnocení 5 parametrů:
  • Inline brána (iFrame)
  • Redirect brána
  • Mobile brána
  • Responzivní design
  • Přizpůsobení vzhledu e-shopu
8/10
Celkové skóre 10/10 se skládá z hodnocení 6 parametrů:
  • E-shopy
  • Služby
  • Digitální obsah
  • Aplikace
  • Vstupenky
  • Jízdenky
10/10
Celkové skóre 4/10 se skládá z hodnocení 5 parametrů:
  • Procentní poplatek z transakcí
  • Fixní poplatek z jednotlivých transakcí
  • Aktivace
  • Měsíční poplatek
  • Převod na bankovní účet
4/10
Celkové skóre 9.1/10 se skládá z hodnocení 6 parametrů:
  • Kolik platebních metod podporuje
  • Apple Pay
  • Platba kartou
  • On-line bankovní platby
  • Elektronické peněženky
  • Další možnosti platby
9.1/10
Celkové skóre 10/10 se skládá z hodnocení 6 parametrů:
  • Platby ze zahraničí
  • Platby v rámci ČR
  • Opakované platby
  • Zapamatování karty
  • Veřejně dostupná API dokumentace
  • Služba 3D Secure
10/10
Celkové skóre 10/10 se skládá z hodnocení 6 parametrů:
  • FAQ
  • On-line chat
  • E-mail/kontaktní formulář
  • Telefon
  • Odpověď do 24 hodin
  • Otázky
10/10
Celkové skóre 1.3/10 se skládá z hodnocení 8 parametrů:
  • Shoptet
  • Shopify
  • Shopsys
  • Webareal
  • Eshop-rychle
  • Oxyshop
  • UPGates
  • Weby24
1.3/10
Celkové skóre 10/10 se skládá z hodnocení 5 parametrů:
  • WooCommerce
  • Drupal
  • PrestaShop
  • Magento
  • OpenCard
10/10

Výhody

  • Online účet lze vytvořit během několika minut
  • Kladen důraz na bezpečnost plateb (3D Secure)

Nevýhody

  • Web ani podpora nejsou v českém jazyce
  • Není zde možnost mobilní brány
  • Vyšší poplatky než u ostatních společností

Stripe Recenze

Stripe je ve světě známá především jako populární a rychle rostoucí fintech startup. Tato platební brána přišla s inovativnějšími službami a technologiemi, kterými donutila i své konkurenty, aby se stali pokrokovějšími a rozvíjeli své služby a možnosti. Ačkoliv se konkurence snaží, co to jde, tak na populárnosti získává právě platební brána Stripe.

Hlavní výhodou Stripe je jednoduché rozhraní, okamžitá registrace a ověření účtu. Bez zbytečných odkladů nebo složitých schvalovacích procesů. Další výhodou je otevřený přístup programátorů. Ti mají k dispozici obsáhlou dokumentaci a API. Díky tomu si mohou platební bránu doslova ohýbat podle svých představ a potřeb.

Stripe dbá mimo jiné i na bezpečnost plateb. Disponuje pokročilými metodami, jak odhalovat podvodné transakce, takže skvěle hájí a ochraňuje zájmy svých klientů.

Původně americká platební brána Stripe expandovala na český trh teprve v roce 2020, ale rychle si získává oblibu českých obchodníků, stejně jako těch světových. Nabízí desítky platebních metod, používání elektronických peněženek a nechybí jí především jednoduchá obsluha a přizpůsobitelný design, čímž je ideální pro obchodníky a praktická pro jejich zákazníky. Pomáhá dotáhnout obchod až do samotného konce – tedy k provedení transakce za zakoupené zboží a zvyšuje tak tržby. Díky responzivnímu obsahu s ní může zákazník platit přes počítač, mobil, tablet atd., aniž by byl nějak omezován. Stripe má také aplikace fungující na systémech iOS i Android. Nevýhodou je, že většina v česku působících prodejních platforem zatím Stripe nenabízí. Přesto se najdou i takové, jejichž programátoři jsou ochotní vám s integrací této platební brány na e-shop pomoci.

Typy bran
Celkové skóre 8/10 se skládá z hodnocení 5 parametrů:
  • Inline brána (iFrame)
  • Redirect brána
  • Mobile brána
  • Responzivní design
  • Přizpůsobení vzhledu e-shopu
8/10

Platební brána Stripe klade důraz na jednoduchost, rychlost a ryze praktické využití. Její tvůrci však dobře vědí, jak důležité je přizpůsobení vzhledu okénka platební brány webu či e-shopu, na kterém funguje. Proto umožňují navrhnout si svou vlastní platební bránu, a to pomocí Stripe Elements. Jedná se o předpřipravené komponenty uživatelského rozhraní, které pomohou přizpůsobit platební bránu vašemu e-shopu. Možné je ale provést integraci i plně založenou na API s vaším uživatelským rozhraním.

Inline brána (iFrame)
Ano
Redirect brána
Ano
Mobile brána
Responzivní design
Ano
Přizpůsobení vzhledu e-shopu
Ano

Stejně jako je důležitý vzhled webu, jsou důležité další funkce platební brány. Jednou z nich je možnost ponechat zákazníka při placení na stránkách e-shopu (Inline či iFrame brána), nebo ho naopak přesměrovat na platební okno vyladěné ve stylu e-shopu a po zaplacení jej přesměrovat zpět (Redirect brána).

Stripe zatím neumožňuje mobilní bránu, ale vzhled má responzivní ve všech zařízeních, která zákazník využije, tudíž to není tak velký problém. Pro obchodníky má navíc aplikaci fungující na systémech iOS i Android.

Pro koho je brána vhodná
Celkové skóre 10/10 se skládá z hodnocení 6 parametrů:
  • E-shopy
  • Služby
  • Digitální obsah
  • Aplikace
  • Vstupenky
  • Jízdenky
10/10

Platební brána Stripe je vhodná pro všechny, kteří mají e-shopy a prodejní weby, pro obchodníky nabízející digitální obsah, aplikace a programy, ale i pro prodej vstupenek a tiketů, nebo jízdenek na vlaky, autobusy, MHD atd.

E-shopy
Ano
Služby
Ano
Digitální obsah
Ano
Aplikace
Ano
Vstupenky
Ano
Jízdenky
Ano

Cena
Celkové skóre 4/10 se skládá z hodnocení 5 parametrů:
  • Procentní poplatek z transakcí
  • Fixní poplatek z jednotlivých transakcí
  • Aktivace
  • Měsíční poplatek
  • Převod na bankovní účet
4/10

Ceny u platební brány Stripe jsou o něco vyšší než u ostatních platebních bran, které jsou v česku k dispozici a které se dostaly do našeho srovnání pěti nejlepších platebních bran. Stripe nabízí dva tarify. Jeden je určený pro evropské a druhý pro „ne-evropské“ karty.

Procentní poplatek z transakcí
1,4 % - 2,9 % (dle tarifu)
Fixní poplatek z jednotlivých transakcí
6,50 Kč
Aktivace
zdarma
Měsíční poplatek
od 50 Kč
Převod na bankovní účet
8 Kč + 0,25 %

V případě, že zákazník platí evropskou kartou, stojí poplatek za transakci 1,4 %. V opačném případě 2,9 %. Ke každé transakci si pak připočtěte poplatek 6,50 Kč. Měsíční poplatek se u platební brány Stripe platí od 50 Kč a za převod peněz na bankovní účet pak dáte 8 Kč + 0,25 % z výšky převáděné částky. Výhodou je, že u této platební brány nemusíte platit žádný aktivační poplatek.

Platební metody
Celkové skóre 9.1/10 se skládá z hodnocení 6 parametrů:
  • Kolik platebních metod podporuje
  • Apple Pay
  • Platba kartou
  • On-line bankovní platby
  • Elektronické peněženky
  • Další možnosti platby
9.1/10

Platební brána Stripe v současné době funguje ve více než 25 zemích světa a podporuje desítky platebních metod ve 135 měnách. Platební metody vždy záleží na dané zemi. Zákazníci tak mohou platit svou kartou (VISA, Maestro, MasterCard, American Express), pomocí on-line bankovních převodů, ale i elektronickými peněženkami, Apple Pay, Goggle Pay atd. Pro obchodníky je jistě důležitá informace, že platby jsou okamžitě viditelné na účtu. Uvolnění peněz a ověření trvá 7 dní. Potom už peníze míří rovnou na váš účet. To může trvat až 2 dny.

Kolik platebních metod podporuje
Desítky platebních metod
Apple Pay
Ano
Platba kartou
Ano
On-line bankovní platby
Ano
Elektronické peněženky
Ano
Další možnosti platby
Desítky platebních metod přizpůsobených jednotlivým zemím

Platby
Celkové skóre 10/10 se skládá z hodnocení 6 parametrů:
  • Platby ze zahraničí
  • Platby v rámci ČR
  • Opakované platby
  • Zapamatování karty
  • Veřejně dostupná API dokumentace
  • Služba 3D Secure
10/10

Stripe umožňuje vašim zákazníkům provádět platby ze zahraničí i v rámci České republiky, má veřejně dostupnou API dokumentaci a bezpečnost zajišťuje, stejně jako ostatní námi testované platební brány pomocí služby 3D Secure. Zákazníci se tak nemusí bát zneužití dat na své platební kartě a s klidem mohou dát příkaz k zapamatování karty či si nastavit opakované platby.

Platby ze zahraničí
Ano
Platby v rámci ČR
Ano
Opakované platby
Ano
Zapamatování karty
Ano
Veřejně dostupná API dokumentace
Ano
Služba 3D Secure
Ano

Podpora
Celkové skóre 10/10 se skládá z hodnocení 6 parametrů:
  • FAQ
  • On-line chat
  • E-mail/kontaktní formulář
  • Telefon
  • Odpověď do 24 hodin
  • Otázky
10/10

Stripe má poměrně dobře propracovaný systém postupů, otázek i odpovědí, jen může být problém v jazyce. Čeština totiž chybí jak na webových stránkách, tak i v případě podpory. Nejjednodušší je komunikovat s podporou v jazyce anglickém, i když je možnost vybrat si z více jazyků (kromě češtiny). Musíme však pochválit, že když podpora zjistila, že nám český jazyk v nabídce chybí, ihned se o to začala aktivně zajímat a přislíbila rychlé řešení a přizpůsobení, neboť spokojenost uživatelů po celém světě je pro ně na prvním místě. Taková vstřícnost se jen tak nevidí!

FAQ
Ano
On-line chat
Ano
E-mail/kontaktní formulář
Ano
Telefon
Ano
Odpověď do 24 hodin
Ano
Otázky
5/5

Stripe má k dispozici on-line chat, ale je potřeba ho trochu hledat. Nevyskočí na vás hned na úvodní straně, jako u jiných webů, ale musíte se prokliknout do podpory, případně do kontaktů a tam už se k němu dostanete. Na podporu ale můžete i zavolat, nebo napsat e-mail, popř. vyplnit kontaktní formulář. My jsme využili možnost komunikovat s podporou přes e-mail, abychom prověřili rychlost odpovědí. A byla doslova blesková. Odpověděli během necelé hodiny, odpovědi byly velmi obsáhlé a jak už jsem napsala výše, vstřícnost podpory mě velmi mile překvapila.

Inegrace

Platební brána Stripe má jednoduchý proces aktivace a schvalování, ale také velkou kompatibilitu a snadnou integraci do různých open source systémů, popř. do komerčních systémů a prodejních platforem.

Stripe je kompatibilní s nejznámějšími open source systémy jako je WordPress a plugin WooCommerce, ale rozumí si také s PrestaShopem, Drupalem, Magento, OpenCard, WirtueMart a dalšími. Samozřejmostí je také propojení s editorem webu Wix nebo e-shopovou platformou Shopify.

 

Podporované komerční platformy
Celkové skóre 1.3/10 se skládá z hodnocení 8 parametrů:
  • Shoptet
  • Shopify
  • Shopsys
  • Webareal
  • Eshop-rychle
  • Oxyshop
  • UPGates
  • Weby24
1.3/10

Velkou nevýhodou této platební brány je, že ji nepodporuje zatím většina našich hlavních obchodních platforem. Využít ji můžete pouze u Shopify, popř. u Shopsys, kteří ji sice nemají v hlavní nabídce, ale jsou ochotni se o implementaci postarat.

Shoptet
Ne
Shopify
Ano
Shopsys
Ne
Webareal
Ne
Eshop-rychle
Ne
Oxyshop
Ne
UPGates
Ne
Weby24
Ano

Podporované open source systémy
Celkové skóre 10/10 se skládá z hodnocení 5 parametrů:
  • WooCommerce
  • Drupal
  • PrestaShop
  • Magento
  • OpenCard
10/10

WooCommerce
Ano
Drupal
Ano
PrestaShop
Ano
Magento
Ano
OpenCard
Ano

Přispět svou zkušeností
Podělte se o názor a pomozte tak ostatním!