WIX Recenze WIX Recenze

Hodnotil/a Redakce 5nej

31. 8. 2017

Stručně/vhodné pro

Wix je revoluční nástroj, který umožňuje vytvořit rychle jakýkoliv web a e-shop. Ať už uvažujete o vytvoření vlastního blogu, prezentace vaší firmy nebo obchodu, na Wix pro to budete mít ideální podmínky. Díky rozsáhlé databázi responzivních šablon je tvorba webu ještě o něco jednodušší. Jedná o nejkomplexnější nástroj na tvorbu webu, který na trhu naleznete.

Celkové skóre 8.5/10 se skládá z hodnocení všech 39 parametrů:
  • Testovaný tarif
  • Cena
  • Tlačítka pro rychlé sdílení na soc. sítích
  • Možnost blogu
  • META data u příspěvků (SEO)
  • META data u stránek (SEO)
  • META data u kategorií (SEO)
  • ALT popisek u obrázků (SEO)
  • E-mail marketing
  • FB pixel
  • Google Analytics
  • Google Search Console
  • Kontaktní formulář
  • Počet šablon zdarma
  • Responzivita
  • Možnost přidat rozšíření (pluginy)
  • Vlastní CSS
  • Možnost vícejazyčnosti webu
  • Manipulace s rozložením webu
  • Vlastní písmo
  • Úprava barevného rozložení
  • Průvodce spuštění webu
  • FAQ / nápověda
  • Drag & Drop ovládání
  • Je v češtině?
  • Velikost na disku
  • Doména 2. řádu
  • Doména 3. řádu
  • SSL zabezpečení
  • Možnost E-shopu
  • Zálohování webu
  • Vyzkoušení zdarma
  • Oznámení Cookies
  • Rychlost odpovědi
  • Počet zodpovzených otázek
  • Mají live chat?
  • Mají email?
  • Mají telefon?
  • Podpora v češtině
Hodnocení redakce
hodnoceno 39 parametrů
8.5/10
Hodnocení uživatelů
hodnoceno 39x Přidat hodnocení
3.5/5
Celkové skóre 10/10 se skládá z hodnocení 11 parametrů:
  • Tlačítka pro rychlé sdílení na soc. sítích
  • Možnost blogu
  • META data u příspěvků (SEO)
  • META data u stránek (SEO)
  • META data u kategorií (SEO)
  • ALT popisek u obrázků (SEO)
  • E-mail marketing
  • FB pixel
  • Google Analytics
  • Google Search Console
  • Kontaktní formulář
10/10
Celkové skóre 9.5/10 se skládá z hodnocení 8 parametrů:
  • Počet šablon zdarma
  • Responzivita
  • Možnost přidat rozšíření (pluginy)
  • Vlastní CSS
  • Možnost vícejazyčnosti webu
  • Manipulace s rozložením webu
  • Vlastní písmo
  • Úprava barevného rozložení
9.5/10
Celkové skóre 9.5/10 se skládá z hodnocení 4 parametrů:
  • Průvodce spuštění webu
  • FAQ / nápověda
  • Drag & Drop ovládání
  • Je v češtině?
9.5/10
Celkové skóre 6.8/10 se skládá z hodnocení 8 parametrů:
  • Velikost na disku
  • Doména 2. řádu
  • Doména 3. řádu
  • SSL zabezpečení
  • Možnost E-shopu
  • Zálohování webu
  • Vyzkoušení zdarma
  • Oznámení Cookies
6.8/10
Celkové skóre 6/10 se skládá z hodnocení 6 parametrů:
  • Rychlost odpovědi
  • Počet zodpovzených otázek
  • Mají live chat?
  • Mají email?
  • Mají telefon?
  • Podpora v češtině
6/10

Výhody

  • Nástroj Wix má revoluční ovládání Drag&Drop a díky tomu je jedním z nejlepších nástrojů na trhu

Nevýhody

  • Česká lokalizace nástroje je nedokonalá a podpora je zatím pouze v angličtině

Propagace a marketing
Celkové skóre 10/10 se skládá z hodnocení 11 parametrů:
  • Tlačítka pro rychlé sdílení na soc. sítích
  • Možnost blogu
  • META data u příspěvků (SEO)
  • META data u stránek (SEO)
  • META data u kategorií (SEO)
  • ALT popisek u obrázků (SEO)
  • E-mail marketing
  • FB pixel
  • Google Analytics
  • Google Search Console
  • Kontaktní formulář
10/10

Wix Marketing

V nástroji od Wix.com naleznete celou škálu užitečných funkcí, které váš web dostanou do popředí výsledků vyhledávání i do feedů sociálních sítí. Všechny základní i pokročilé funkce pro zlepšení SEO webu jsou zde dostupné, např. meta data, blog, tlačítka pro rychlé sdílení.

Návštěvníci vás mohou kontaktovat přes kontaktní formulář i live chat, a vy je můžete dále retargetovat skrze Facebook pixel či e-mail marketing. Wix jde trendům naproti a je vidět, že společnost investuje mnoho úsilí i peněz do neustálého vývoje. A aby také ne, když jde o nejpoužívanější nástroj pro tvorbu webových stránek na světě.

Tlačítka pro rychlé sdílení na soc. sítích
Tlačítka pro sdílení obsahu nebo produktů na sociálních sítích. Tato tlačítka usnadňují návštěvníkům stránek sdílet obsah na své časové ose například na Facebooku.
Ano
Možnost blogu
Možnost psát pravidelné blogové příspěvky. Platforma by pro to měla mít uzpůsobený editor, který umožňuje snadno vytvářet texty a formátovat je.
Ano
META data u příspěvků (SEO)
Možnost doplnit meta title, meta description a meta keywords.
Ano
META data u stránek (SEO)
Možnost doplnit meta title, meta description a meta keywords.
Ano
META data u kategorií (SEO)
Možnost doplnit meta title, meta description a meta keywords.
Ano
ALT popisek u obrázků (SEO)
Alternativní popisek, který popisuje to, co je na obrázku. Tento popisek pomáhá vyhledávací robotům pochopit význam obrázků na stránce. Alternativní popisek slouží také pro nevidomé, který čte obsah stránek nějaké zařízení.
Ano
E-mail marketing
Nástroj přímého marketinku. Většinou se jedná o hromadné rozesílání komerčních nebo nekomerčních zpráv.
Ano
FB pixel
Nástroj společnosti Facebook pro lepší statistiky o návštěvnících.
Ano
Google Analytics
Analytický nástroj od společnosti Google. Není to pouze počítadlo návštěv, ale nástroj, který vám pomůže lépe analyzovat návštěvy webu, konverze a mnoho dalšího.
Ano
Google Search Console
Služba společnosti Google, která umožňuje správcům webu sledovat chování a vývoj jejich stránek ve výsledcích vyhledávání.
Ano
Kontaktní formulář
Formulář sloužící k rychlému odesílání zpráv.
Ano

Podpora online podnikání

Wix Podnikani

Wix je multifunkční platforma, která může dobře posloužit jednotlivcům, co chtějí psát vlastní blog a ještě lépe bude užitečná podnikatelům. S Wix se může dostat každý podnikatel do online světa. Wix pak nabízí další možnosti, jak efektivitu svých online aktivit můžete podpořit a tím vlastně zvýšit příjmy z online. 

Ve Wix naleznete nejen mnoho marketingových nástrojů, ale s dalšími se můžete snadno propojit díky možnosti vkládání vlastních zdrojových kodů do stránek. Nejspíš nenajdete nástroj, se kterým by nebylo možné web postavený na Wix spojit.

Wix Marketplace

Wix má vlastní Marketplace, kam developeři umísťují svá rozšíření pro tento nástroj. Díky těmto rozšířením můžete spojit svůj web nebo e-shop s dalšími nástroji, platebními branami nebo třeba s dopravci. A to i v České republice.

V Marketplace je mnoho bezplatných nástrojů, doplňků a rozšíření, které je možné přidat do svého webu zdarma, ale naleznete tam i placené doplňky.

Ceník služeb

Wix Ceny

Wix se často prezentuje jako web zdarma, ale to není úplně přesné označení a podle mě je dost zavádějící. Ano, na Wix můžete zdarma vytvořit webové stránky, ale pokud nepřijdete na placený tarif, tak budete mít jednak URL adresu webu v hrozném tvaru, a pak budete mít ve stránkách vloženou reklamu právě na tento nástroj. Reklama přitom bude v horní pozici webu, takže ji uvidí návštěvníci jako první věc po příchodu na váš web.

S prémiovými tarify už se to má jinak. Wix je nejspíš ideální místo pro start podnikání. Proč? Protože v něm najdete vše, co byste mohli při provozování webových stránek nebo internetového obchodu potřebovat.

Možnost používat zdarma Ano
Tarif Connect Domain 122 Kč/měsíc
Tarif Combo 230 Kč/měsíc
Tarif Unlimited (testovaný) 338 Kč/měsíc
Tarif VIP 662 Kč/měsíc

Cenové tarify

Cenové tarify jsou rozdělené do dvo hlavní kategorií – Webové plány, Podnikání a e-commerce. Pod těmito kategoriemi se nachází jednotlivé cenové plány. Ty jsou odstupňované cenami a také funkcemi. Cenových plánů je tu opravdu velké množství, takže uživatelé si vyberou ten, který se jim hodí nejvíce. Díky tomu pak nemusí platit za funkce, které nevyužijí.

Customizace
Celkové skóre 9.5/10 se skládá z hodnocení 8 parametrů:
  • Počet šablon zdarma
  • Responzivita
  • Možnost přidat rozšíření (pluginy)
  • Vlastní CSS
  • Možnost vícejazyčnosti webu
  • Manipulace s rozložením webu
  • Vlastní písmo
  • Úprava barevného rozložení
9.5/10

Wix Sablony

Nejprve začnete tím, že si vyberete z více než 400 responzivních šablon. V těch si potom můžete upravit všechno, na co si jen vzpomenete. Bez programování, protože Wix je přece drag&drop editor. A jestli vám bude nějaká funkce scházet, zcela jistě ji objevíte v databázi aplikací Wix Marketplace, které rozšiřují funkcionalitu. To, že je zde možnost přidat vlastní písmo nebo změnit barevné rozložení ani není třeba zmiňovat. Uživatelská přívětivost je na vysoké úrovni.

Počet šablon zdarma
400
Responzivita
Schopnost webu správně se zobrazit (přizpůsobit) displejům různých zařízeních jako jsou počítače, tablety a mobilní telefony.
Ano
Možnost přidat rozšíření (pluginy)
Možnost přidávat další rozšíření jako jsou napojení na dopravce, platební brány, marketingové nástroje a tak dále.
Ano
Vlastní CSS
Možnost vkládat vlastní kaskádové styly.
Ne
Možnost vícejazyčnosti webu
Vytváření více jazykových verzí webových stránek.
Ano
Manipulace s rozložením webu
Možnost snadno editovat rozložení webu například s pomocí drag&drop editace.
Ano
Vlastní písmo
Možnost měnit typ písma (fontu).
Ano
Úprava barevného rozložení
Možnost upravovat barvy elementů stránek podle svých potřeb a představ.
Ano

Jednoduchost
Celkové skóre 9.5/10 se skládá z hodnocení 4 parametrů:
  • Průvodce spuštění webu
  • FAQ / nápověda
  • Drag & Drop ovládání
  • Je v češtině?
9.5/10

Dostáváme se k jedné z velkých předností tohoto nástroje a tou je právě extrémní jednoduchost. Nenechte se zmást, že by to ubíralo na funkcionalitě. Díky intuitivnímu drag&drop ovládání, šikovnému průvodci při spuštění webu a široké FAQ databázi, web skutečně zvládne vytvořit každý. Nástroj je sice i v češtině, ale někdy tato lokalizace zlobí. Je třeba proto alespoň základní znalost angličtiny.

Průvodce spuštění webu
Nápověda, která vás provede prvními krůčky v nástroji.
Ano
FAQ / nápověda
Nejčastěji kladené otázky, které uživatelé pokládají podpoře. Databáze těchto dotaz dokáže rychle pomoci při řešení problémů.
Ano
Drag & Drop ovládání
Princip přesouvání elementů (prvků) na stránce. Volně přeloženo jako chyť a pusť. Myší chytnete nějaký prvek a tahem jo přesunete na požadovanou pozici.
Ano
Je v češtině?
Zajímalo nás, zda je uživatelské rozhraní editoru v českém jazyce.
Ano

Drag&drop editor

wixdraganddrop

Wix je drag&drop editor webových stránek, který se řadí do takzvaných WYSIWYG editorů. V těch se stránky tvoří a upravují v reálném zobrazení. Můžete si to představit jako když si prohlížíte nějakou webovou stránku a na té můžete cokoliv změnit. Například tahem myši nebo psaní na klávesnici, pokud mluvíme o přepisování textů. Takto se však upravují stránky prostřednictvím editoru. Návštěvníci a uživatelé vašeho webu tuto možnost úprav mít nebudou.

Editor webových stránek Wix je asi nejsvobodnějším editorem, který znám. V rozhraní editoru je možné téměř cokoliv. Texty a jiné prvky můžete svobodně rozmisťovat, kam se vám zachce. To je rozdíl oproti jiným editorům, ty většinou umožňují s prvky stránek hýbat na přesně stanovená místa. Tady tomu tak není, takže můžete popustit uzdu své fantazii a vytvořit originální web přesně podle vašich představ.

Wix ADI – umělá inteligence

Wix Adi

Wix ADI je umělá inteligence, která by vám měla pomoci s vytvořením webových stránek. Funguje na základě dotazníku, ve kterém vám pokládá otázky, podle kterých pak vygeneruje výsledný web. V tomto webu musíte nakonec změnit barvy, texty, obrázky a další věci za své, takže jde hlavně o to, že vám ADI pomůže s rozvržením webu. Mě přijde tato umělá inteligence spíše hloupá a tvořit s její pomocí webové stránky mi ve výsledku moc nepomohlo, takže za mě je ve výsledku lepší ten klasický drag&drop editor.

Důležité parametry
Celkové skóre 6.8/10 se skládá z hodnocení 8 parametrů:
  • Velikost na disku
  • Doména 2. řádu
  • Doména 3. řádu
  • SSL zabezpečení
  • Možnost E-shopu
  • Zálohování webu
  • Vyzkoušení zdarma
  • Oznámení Cookies
6.8/10

Wix Parametry

Vlastní doména, SSL zabezpečení a velký prostor na disku zde nechybí, ale záleží na cenovém plánu, který si předplatíte. Faktem je, že i u levnějších cenových tarifů máte k dispozici štědrý diskový prostor, který nejspíš nevyužijete. Pokud chcete na Wix používat českou .CZ doménu, tak ji musíte registrovat u některého z českých registrátorů a odtud ji musíte na Wix přesměrovat.

Velikost na disku
Prostor na disku pro data jako jsou dokumenty, obrázky a fotografie.
až 50 GB
Doména 2. řádu
Doména ve tvaru neco.cz a tak podobně.
Ano
Doména 3. řádu
Doména ve tvaru vasefirma.neco.cz a tak podobně.
Ano
SSL zabezpečení
Zabezpečení stránek pro šifrovaný přenost dat. V internetovém prohlížeči se takové stránky vyznačují uzamčeným zámkem. To znamená, že uživatelé se na podobných stránkách nemusí obávat o svá data. SSL potažmo SSL je proto pro vaše stránky důležité.
Ano
Možnost E-shopu
Možnost vytvořit na svých webových stránkách internetový obchod.
Ne
Zálohování webu
Pravidelné zálohování webu a jeho dat pro případ nechtěného smazání nebo poškození serveru poskytovatele.
Ne
Vyzkoušení zdarma
Možnost testovat službu zdarma.
Ano
Oznámení Cookies
Oznámení o tom, že webové stránky používají soubory cookies. Tyto soubory se používají například pro to, aby si web návštěvníka zapamatoval.
Ano

E-shop Wix

Wix E Shop

Jak už jsem v této recenzi zmínil, tak na Wix je možné vytvářet internetové obchody. Pokud jde o českou legislativu, tak se nemusíte ničeho obávat. Wix je připraven splnění podmínek EET i GDPR. Ve Wix Marketplace najdete napojení na české dopravce, fakturační systémy a další české služby a nástroje. Samozřejmě jich zde není tolik, ale nabídka se postupně rozrůstá. Na Wix je tedy možné provozovat e-shop pro zákazníky v České republice i v zahraničí, protože tento editor nemá problém vytvářet jazykové mutace webu.

Podpora
Celkové skóre 6/10 se skládá z hodnocení 6 parametrů:
  • Rychlost odpovědi
  • Počet zodpovzených otázek
  • Mají live chat?
  • Mají email?
  • Mají telefon?
  • Podpora v češtině
6/10

Wix Podpora

Ačkoli s Wix dostáváte plnohodnotnou podporu, je bohužel pouze v angličtině. Zde vidíme pro české webmastery největší nevýhodu. Každopádně pokud ovládáte angličtinu, nic vás již nepřekvapí a můžete se bez starostí pustit do práce. Podpora reaguje max do jednoho dne a můžete si vybrat mezi telefonem, e-mailem a autorizovaným požadavkem.

Komunikace s podporou je často trochu obtížná. Myslím si, že to bude kvůli různým propojením ve firmě samotné, kdy se může některý z dotazů dostat k nekompetentní osobě, která se vám snaží pomoci, ale při tom hledá kolegu, co se podobnou problematikou zabývá. Z vlastní zkušenosti mohu říct, že podpora vždy všechny mé požadavky a dotazy nakonec vyřešila k maximální spokojenosti.

Rychlost odpovědi
Za jak dlouho dokázala podpora odpovědět na naše dotazy.
1 den
Počet zodpovzených otázek
2/2
Mají live chat?
Live chat je způsob messengeru, který je přímo na stránkách služby. Takový chat významně urychluje komunikaci s uživatelskou podporou.
Ne
Mají email?
Ano (jen AJ)
Mají telefon?
Ne
Podpora v češtině
Zajímalo nás, zda dokáže uživatelská podpora komunikovat v češtině.
Ne

Přispět svou zkušeností
Podělte se o názor a pomozte tak ostatním!

Uživatelské zkušenosti

1 zkušeností

Wix z celého srdce nedoporučují. Vypadá krásně, nabizí spoustu podkladu, které vypadají opravdu dobře a krásně se v něm pracuje. Ale má takové handikepy, které aspoň pro mě znamená, že celkem web od nich je nefunkční. Hlavní hendikep je to, že nabízí pouze 2 typy plateb – online a offline, což pro český trh je opravdu velký problém, když nemůžu si zadat dobírku. Druhý obrovský problém je to, že se nezobrazuje pro google jako vyhledávač. To znamená, že nehrozí žádné organické návštěvy.
Potom se v průběhu necelého roku od používaní stálo často krát, že web prostě nefungoval, měl výpadky, divně zobrazoval i zboží co byly schované, neotvíral odkazy.
Další věc, kterou jsem před tím ani nevnímala, jako kriterium je to, že protože používají nějaký jiný typ programování, tak jediné adresy odkazu, co jdou použit jsou: hlavní kategorie potom až každý produkt zvlášť. To znamená, že nemůžu zanechávat zpětné odkazy na specifické filtrování (třeba ženské košile, můžu pouze vše v kategorii ženy)
celkem nedoporučují, i když nějaké věci by se dali přehlédnout, ale to, že nefungují vůbec organické vyhledávaní google a chybějící způsoby plateb opravdu nejdou přehlédnout aspoň pro mě.

Hodnocení - 3
Elena Janda
8. 8. 2019