ProtonVPN Recenze ProtonVPN Recenze

Hodnotil/a Redakce 5nej

8. 10. 2020

Stručně/vhodné pro

ProtonVPN je virtuální privátní síť, jejímž primárním cílem je poskytnout jejím uživatelům opravdové online soukromí. ProtonVPN nepatří mezi gigantické služby, ale i tak dokáže svým uživatelům nabídnou řadu výhod a velký počet serverů na různých lokalitách naší planety. Používá zejména šifrovací technologii Perfect Forward Secrecy. Tato technologie je zárukou toho, že i kdyby se nějakým útočníkům podařilo odcizit data ze serverů, tak se mu nejspíš nikdy nepodaří je dešifrovat a použít.

Celkové skóre 7.3/10 se skládá z hodnocení všech 26 parametrů:
  • Balíček
  • Roční platba
  • Počet IP adres
  • Počet různých umístění serveru
  • Počet serverů
  • Počet zařízení
  • Statistiky serveru
  • Non-logging (zákaz logů)
  • Anonymní přihlášení
  • Kll Switch
  • 256 Encryption
  • L2TP
  • PPTP
  • SSL
  • TLS
  • Windows
  • Linux
  • IOS
  • Android
  • Mac OSX
  • Platba kreditní kartou
  • Přijímají bitcoiny?
  • Nonstop podpora
  • Live chat
  • Telefon
  • Uživatelská fóra
Hodnocení redakce
hodnoceno 26 parametrů
7.3/10
Hodnocení uživatelů
hodnoceno 2x Přidat hodnocení
3/5
Celkové skóre 6.5/10 se skládá z hodnocení 7 parametrů:
  • Počet IP adres
  • Počet různých umístění serveru
  • Počet serverů
  • Počet zařízení
  • Statistiky serveru
  • Non-logging (zákaz logů)
  • Anonymní přihlášení
6.5/10
Celkové skóre 10/10 se skládá z hodnocení 6 parametrů:
  • Kll Switch
  • 256 Encryption
  • L2TP
  • PPTP
  • SSL
  • TLS
10/10
Celkové skóre 10/10 se skládá z hodnocení 7 parametrů:
  • Windows
  • Linux
  • IOS
  • Android
  • Mac OSX
  • Platba kreditní kartou
  • Přijímají bitcoiny?
10/10
Celkové skóre 2.5/10 se skládá z hodnocení 4 parametrů:
  • Nonstop podpora
  • Live chat
  • Telefon
  • Uživatelská fóra
2.5/10

Výhody

  • Velice silná šifrovací metoda
  • Šifrování end-to-end
  • K dispozici je i ProtonVPN Free

Nevýhody

  • Málo serverů a lokalit jejich umístění

Důležité parametry
Celkové skóre 6.5/10 se skládá z hodnocení 7 parametrů:
  • Počet IP adres
  • Počet různých umístění serveru
  • Počet serverů
  • Počet zařízení
  • Statistiky serveru
  • Non-logging (zákaz logů)
  • Anonymní přihlášení
6.5/10

ProtonVPN je virtuální privátní síť, která vznikla v roce 2014 v CERNu (Evropská organizace pro jaderný výzkum). Usiluje především o internetové bezpečí a soukromí. Není to tedy klasická VPN na obcházení streamovacích služeb a autorských licencí. Samozřejmě ji jde pro tyto účely také použít. Smysl k použití ProtonVPN však bude především ve firemní sféře, kde je potřeba šifrovat komunikaci mezi firemními počítači s počítači mimo firmu.

Protonvpn Hlavni Strana

ProtonVPN má k dispozici 1246 serverů, které se nachází na 55 různých lokalitách po celém světě. ProtonVPN nasazuje špičkové servery s vysokorychlostními odkazy, aby svým uživatelům zajistili vysokou rychlost připojení. Pokud se připojíte přes ProtonVPN, můžete pokračovat v procházení webu, streamování hudby a sledování videí jako vždy, jen v soukromí, aniž by kdo kdy byl schopen dohledat, kde jste byli a na co jste se dívali.

Podle zvoleného tarifu si můžete k VPN připojit určitý počet zařízení. U nejdražšího tarifu je to až 10 zařízení, ale u námi testovaného tarifu je jich 5. Tarify nabízí ProtonVPN rovnou čtyři. Pojďme se na ně podívat podrobněji.

Počet IP adres
Kolik IP adres celkem po celém světě VPN nabízí.
1000+
Počet různých umístění serveru
Na kolika místech - lokalitách jsou umístěny servery dané společnosti. Čím vyšší počet lokalit, tím více IP adres k dispozici.
55
Počet serverů
Kolik serverů má daná VPN k dispozici - čím více serverů, tím více může nabídnout IP adres.
1246+
Počet zařízení
Kolik zařízení najednou můžete připojit na jeden uživatelský účet - např. PC, notebook, telefon, tablet, TV atd.
5
Statistiky serveru
Monitoring stažených dat a využití sítě.
Ano
Non-logging (zákaz logů)
VPN neshromažďuje informace o přenosu vaší sítě, neukládají informace o vašich osobních údajích, na co se díváte, kam se přihlašujete, co stahujete apod.
Ano
Anonymní přihlášení
Pokud poskytovatel VPN umožňuje anonymní přihlášení, znamená to, že se nikdo, ani třetí strana, ani VPN nedozví informace o vašem přihlašovacím účtu - e-mailu, heslu atd. Tím pádem jej ani nejsou schopni v případě nátlaku poskytnout další straně.
Ano
Tip Tip
Náš tip!

Pokud hledáte VPN s maximální možnou ochranou a mírou anonymity, nemůžete si jako uživatel z České republiky vybrat lépe, než ProtonVPN. Díky tomu, že tento poskytovatel pochází ze Švýcarska, jste kryti nejen vyspělými technologiemi, ale i vymakanými švýcarskými zákony.

Cena

Protonvpn Cena

ProtonVPN nabízí hned čtyři různé tarify, čtyři balíčky. Zatímco jiní poskytovatelé VPN mají jednu nabídku rozdělenou podle různé délky smluv – předplatného, ProtonVPN má čtyři různé balíčky, přičemž každý má jiné funkce. Logicky platí, že čím dražší balíček si zvolíte, tím výhodnější VPN budete mít.

Pokud vám stačí připojení pouze pro jedno zařízení, můžete využít VPN Free. Platit nemusíte nic a k dispozici budete mít servery ve 3 zemích, střední rychlost a přísné zásady bez protokolů.

Druhou variantou je ProtonVPN Základní, kdy se platí 4 EUR za měsíc. Pokud si jej ale předplatíte na rok, zaplatíte jen 48 EUR. U tohoto balíčku můžete připojit na jeden účet 2 zařízení, využívat servery v 55 zemích, mít vysokou rychlost a poměrně dostatek zabezpečení.

My doporučujeme tarif ProtonVPN Plus, který stojí 8 EUR měsíčně, nebo 96 EUR na celý rok. Připojíte v něm 5 různých zařízení na jeden VPN účet, servery máte k dispozici v 55 zemích, vysokou rychlost připojení, přístup k blokovanému obsahu a řadu zabezpečení.

Nejvyšším tarifem je pak ProtonVPN Visionary, u kterého je možné připojit najednou rovnou 10 zařízení. Podmínky, bezpečnost a funkce jsou stejné, jako u plánu Plus, ale navíc máte zdarma možnost využívat i účet ProtonMail Visionary. Cena tohoto tarifu je 24 EUR měsíčně, nebo 288 EUR ročně.

Zabezpečení
Celkové skóre 10/10 se skládá z hodnocení 6 parametrů:
  • Kll Switch
  • 256 Encryption
  • L2TP
  • PPTP
  • SSL
  • TLS
10/10

ProtonVPN má svůj původ ve švýcarském středisku CERN. Z toho důvodu je jasné, že zabezpečení této sítě je na mimořádně vysoké úrovni. Mimo technologie Perfect Forward Secrecy, která slibuje dokonalé zabezpečení během komunikace, ale i po ní, disponuje tato VPN dalšími klasickými zabezpečovacími prvky a protokoly.

Samozřejmostí je funkce Kill Switch, která vás dokáže v případě výpadku VPN okamžitě odpojit od internetu, aby nebylo ohrožené vaše soukromí a bezpečnost dat.

K ochraně vašeho internetového připojení používají pouze šifrování nejvyšší úrovně . To znamená, že veškerý váš síťový provoz je šifrován pomocí AES-256, výměna klíčů probíhá pomocí 4096 bitového RSA a pro ověřování zpráv se používá HMAC se SHA384.

ProtonVPN používá pouze VPN protokoly, o kterých je známo, že jsou bezpečné – IKEv2 / IPSec a OpenVPN. Nemají žádné servery, které podporují PPTP a L2TP / IPSec, i když jejich provoz je méně nákladný. S ProtonVPN si můžete být jisti ochranou s pomocí nejspolehlivějšího protokolu.

ProtonVPN je služba VPN bez protokolů. Nesledují ani nezaznamenávají vaši internetovou aktivitu, a proto nejsou schopni poskytnout tyto informace třetím stranám. ProtonVPN se také integruje do anonymní sítě Tor. Jediným kliknutím můžete směrovat veškerý svůj provoz sítí Tor a přistupovat k webům Onion.

Protonvpn Zabezpeceni

Kromě silného technického zabezpečení ProtonVPN těží také ze silné právní ochrany. Protože sídlí ve Švýcarsku, je ProtonVPN chráněn některými z nejsilnějších zákonů na ochranu soukromí na světě a zůstává mimo jurisdikci USA a EU. To znamená, že na rozdíl od poskytovatelů VPN se sídlem v zemi se “čtrnácti očima” ProtonVPN nelze donutit, aby “špehoval” své uživatele.

Kll Switch
Funkce, která vás dokáže v případě výpadku VPN okamžitě odpojit od internetu, aby nebylo ohroženo vaše soukromí.
Ano
256 Encryption
256 - bitové šifrování je technika, která používá 256 - bitový klíč k šifrování a dešifrování dat nebo souborů. Jedná se o jednu z nejbezpečnějších šifrovacích metod po 128- a 192bitovém šifrování a používá se ve většině moderních šifrovacích algoritmů, protokolů a technologií, včetně AES a SSL.
Ano
L2TP
Dvouvrstvý tunelový protokol, který se používá k podpoře virtuálních privátních sítí nebo jako součást poskytování služeb ISP. Používá šifrování pouze pro své vlastní kontrolní zprávy a sám o sobě neposkytuje žádné šifrování ani důvěrnost obsahu.
Ano
PPTP
Point-to-Point Tunneling Protokol byl prvním protokolem podporovaným firmou Microsoft. V roce 2012 byl tento šifrovací protokol prolomen, tudíž už dnes nepatří mezi nejbezpečnější a je považován za zastaralé.
Ano
SSL
Secure Sockets Layer, vrstva vložená mezi vrstvu transportní a aplikační (http), která poskytuje zabezpečení komunikace šifrováním a autentizaci komunikujících stran.
Ano
TLS
TLS a SSL jsou kryptografické protokoly poskytující možnost zabezpečené komunikace na internetu a datové přenosy. Jsou mezi nimi drobné rozdíly, ale fungují v podstatě na stejném principu.
Ano

Kompatibilita
Celkové skóre 10/10 se skládá z hodnocení 7 parametrů:
  • Windows
  • Linux
  • IOS
  • Android
  • Mac OSX
  • Platba kreditní kartou
  • Přijímají bitcoiny?
10/10

ProtonVPN je moderní službou, a tak musí být jejich VPN použitelná napříč všemi zařízeními a operačními systémy. Samozřejmostí jsou aplikace pro Windows, MacOS, Linux, iOS, Android. Tím se nabízí možnost používat tuto VPN skutečně všude, kde hrozí nějaký únik informací nebo je v ohrožení soukromí uživatele.

Protonvpn Kompatibilita

ProtonVPN je k dispozici na všech vašich zařízeních, včetně počítačů PC, Mac, smartphonů a dokonce i směrovačů. Zabezpečené připojení k internetu, kterému můžete důvěřovat, je zásadní pro zachování soukromí na notebooku doma, mobilním zařízení na cestách nebo na pracovní stanici v kanceláři. ProtonVPN má aplikace pro Android , iOS , MacOS a Windows .

Za služby ProtonVPN lze klasicky zaplatit platební kartou i kryptoměnou Bitcoin, což je další plus v případě, že si chcete zachovat maximální anonymitu.

Windows
Ano
Linux
Ano
IOS
Ano
Android
Ano
Mac OSX
Ano
Platba kreditní kartou
Standardní platba kreditní nebo debetní kartou přes internet. Zadává se číslo karty, datum expirace a speciální kód na zadní straně karty. Někdy je potřeba vyplnit i jméno majitele karty. Tato platební metoda nezajišťuje anonymitu, ale je rychlá a pohodlná.
Ano
Přijímají bitcoiny?
Platba v kryptoměnách není tak častá, jako platba kartou nebo PayPal, o to víc je žádaná. Poskytuje totiž větší anonymitu.
Ano

Podpora
Celkové skóre 2.5/10 se skládá z hodnocení 4 parametrů:
  • Nonstop podpora
  • Live chat
  • Telefon
  • Uživatelská fóra
2.5/10

Dle našich měřítek nedopadla podpora ProtonVPN vůbec dobře. Musíme to však uvést na pravou míru. Služba sice nemá podporu na live chatu, ale můžete ji jednoduše kontaktovat přes sociální sítě, e-mail nebo kontaktní formulář.

Na webu této VPN je také skvěle zpracovaná znalostní báze (návody), které vám pomohou vyřešit řadu nesnází od fakturace až po nastavení VPN.

Pokud nechtějí uživatelé čekat na odpověď uživatelské podpory, tak mohou zkusit vyhledat svůj problém na diskuzním fóru Reddit.

Nonstop podpora
Podpora, která je k dispozici 24 hodin 7 dní v týdnu je důležitá. Můžete se tak na ni obrátit kdykoliv potřebujete pomoci a nemusíte se bát, že by vám nikdo neodpověděl.
Ne
Live chat
Ne
Telefon
Ne
Uživatelská fóra
Uživatelská fóra umožňují komunikaci uživatelů mezi sebou. Často tam tak najdete odpovědi na různé dotazy, které byste jinak zdlouhavě dohledávali.
Ano
Doporučujeme Doporučujeme

Parametry ProtonVPN vám nevyhovují? Podívejte se na naše pravidelně aktualizované srovnání VPN.


Přispět svou zkušeností
Podělte se o názor a pomozte tak ostatním!