Google Chrome Recenze Google Chrome Recenze

Hodnotil/a Redakce 5nej

8. 1. 2021

Stručně/vhodné pro

Google Chrome je patrně nejpoužívanější internetový prohlížeč. Ten způsobil ve světě velkou revoluci, díky které na něj začali uživatelé přecházet z ostatních prohlížečů. V internetovém prohlížeči vám nebude chybět nejspíš nic, co můžete potřebovat. A pokud by vám něco chybělo, tak to můžete přidat díky rozšířením (add-onům).

Celkové skóre 7.3/10 se skládá z hodnocení všech 19 parametrů:
  • Microsoft Windows
  • Linux
  • Mac OS
  • Android
  • iOS
  • Synchronizace s mobilem, tabletem
  • Správce hesel
  • Správce záložek
  • Rozšíření (add-ons)
  • Automatické dokončování slov
  • Automatické vyplnění formulářů
  • Kontrola pravopisu
  • Rychlý screenshot (nástroj přímo v prohlížeči)
  • Režim čtečky
  • Automatické mazání mezipaměti (cache)
  • Anonymní prohlížení (soukromé prohlížení)
  • Ochrana proti sledování (blokuje známe sledovací scripty)
  • Blokuje sledovací soubory cookies třetích stran (ve výchozím nastavení)
  • Blokuje kryptoměnové skripty
Hodnocení redakce
hodnoceno 19 parametrů
7.3/10
Hodnocení uživatelů
hodnoceno 8x Přidat hodnocení
4.3/5
Celkové skóre 10/10 se skládá z hodnocení 5 parametrů:
  • Microsoft Windows
  • Linux
  • Mac OS
  • Android
  • iOS
10/10
Celkové skóre 10/10 se skládá z hodnocení 4 parametrů:
  • Synchronizace s mobilem, tabletem
  • Správce hesel
  • Správce záložek
  • Rozšíření (add-ons)
10/10
Celkové skóre 6.6/10 se skládá z hodnocení 6 parametrů:
  • Automatické dokončování slov
  • Automatické vyplnění formulářů
  • Kontrola pravopisu
  • Rychlý screenshot (nástroj přímo v prohlížeči)
  • Režim čtečky
  • Automatické mazání mezipaměti (cache)
6.6/10
Celkové skóre 2.5/10 se skládá z hodnocení 4 parametrů:
  • Anonymní prohlížení (soukromé prohlížení)
  • Ochrana proti sledování (blokuje známe sledovací scripty)
  • Blokuje sledovací soubory cookies třetích stran (ve výchozím nastavení)
  • Blokuje kryptoměnové skripty
2.5/10

Výhody

  • Rychlý internetový prohlížeč
  • Možnost doinstalovat další rozšíření a funkce

Nevýhody

  • Slabé soukromí (zejména ve spojení se společností Google)

Rychlý prohlížeč se spoustou doplňků třetích stran

Google Chrome je výkonný a rychlý internetový prohlížeč, který jde dále rozšiřovat a vylepšovat. Jeho rozhraní je možné uživatelsky upravovat a stylizovat pro vlastní potřeby. Po této stránce by mu nebylo co vytknout, ale existují s ním i problémy jako je například velké vytěžování paměti RAM. Právě tuto paměť používá Chrome pro předběžné načtení obsahu.

Webový prohlížeč Google Chrome funguje nejspíš na kterémkoliv zařízení a operačním systému. Používat jej mohou uživatelé se systémem Windows, Mac OS, ale také uživatelé chytrých zařízení a mobilních telefonů se systémy Android a iOS. Tento prohlížeč mohou používat i uživatelé s distribucemi Linuxu, Ubuntu, Debian, openSUSE nebo například Fedora.

Google Chrome Domovska Stranka

Nejlepší na Google Chrome je, že jde propojit s Google Účtem, do kterého se zálohují a synchronizují data jako hesla, záložky nebo historie procházení. Uživatelé mohou přecházet mezi různými zařízeními a vždy budou mít poruce svá data.

Chrome je postavený na opensource jádře Chromium. Toto jádro si oblíbili i ostatní vývojáři webových prohlížečů, protože jim umožňuje stavět rychlé internetové prohlížeče. Ostatně prohlížeč Chrome vyhrál řadu soutěží jako HTML5Test nebo WebXPRT 3, které testují rychlost internetových aplikací.

Kompatibilita
Celkové skóre 10/10 se skládá z hodnocení 5 parametrů:
  • Microsoft Windows
  • Linux
  • Mac OS
  • Android
  • iOS
10/10

Internetový prohlížeč Google Chrome je plně odladěný pro téměř všechny operační systémy a zařízení. Jak jsme již v této recenzi psali, tak prohlížeč je možné používat na zařízeních se systémem Windows, Mac OS a také na systémech Android i iOS. Třešničkou na dortu jsou vyladěné aplikace pro linuxové distribuce. Ty mohou uživatelé stáhnout buď přímo z webu Google Chrome nebo z depozitáře.

Microsoft Windows
Ano
Linux
Ano
Mac OS
Ano
Android
Ano
iOS
Ano
Rychlý prohlížeč se spoustou doplňků třetích stran

Důležité funkce
Celkové skóre 10/10 se skládá z hodnocení 4 parametrů:
  • Synchronizace s mobilem, tabletem
  • Správce hesel
  • Správce záložek
  • Rozšíření (add-ons)
10/10

Prohlížeč se ve výchozím nastavení snaží navodit dojem jednoduchého a minimalistického rozhraní, kde nepřekáží hromada funkcí. V podstatě chce působit na první pohled velmi stroze, aby nevyděsil uživatele funkcemi, které nepotřebují nebo nechtějí používat.

Pokud uživatel propojí svůj prohlížeč s uživatelským účtem Google, tak bude mít svá data zálohovaná. Díky tomu pak budou tato data přístupná na všech zařízeních, kde bude uživatel používat prohlížeč Chrome, který propojí se svým účtem. Synchronizace mezi zařízeními je bezproblémová.

Google Chrome má svého správce hesel, který si zapamatuje složitá hesla. Taková hesla dokáže i generovat. Zároveň umí uživatele upozornit na slabé nebo kompromitované heslo.

Google Chrome Nastaveni

Další podstatnou funkcí je správce záložek. Bez toho by se neobešel nejspíš žádný uživatel. Záložky je možné třídit do složek a dalších podsložek.

Google Chrome má vlastné market s doplňky pro prohlížeč (Chrome Webstore). Databáze rozšíření (add-onů) je největší oproti jiným prohlížečům. Do prohlížeče lze nainstalovat mnoho užitečných funkcí nebo je možné ho jednoduše propojit s dalšími nástroji.

Synchronizace s mobilem, tabletem
Ano
Správce hesel
Ano
Správce záložek
Ano
Rozšíření (add-ons)
Ano

Užitečné funkce
Celkové skóre 6.6/10 se skládá z hodnocení 6 parametrů:
  • Automatické dokončování slov
  • Automatické vyplnění formulářů
  • Kontrola pravopisu
  • Rychlý screenshot (nástroj přímo v prohlížeči)
  • Režim čtečky
  • Automatické mazání mezipaměti (cache)
6.6/10

Webový prohlížeč Chrome umí za uživatele dokončovat slova a vyplňovat webové formuláře, aby je nemuseli sami uživatelé vyplňovat znovu a znovu. K tomu samozřejmě také umí kontrolovat pravopis, což je funkce, která se hodí nejen při psaní e-mailů.

Mnohé uživatele nejspíš překvapí, že Google Chrome má režim čtení. Tato funkce se v něm musí aktivovat, protože ve výchozím nastavení není dostupná. Režim čtení lze aktivovat vložením tohoto kódu do adresního řádku: chrome://flags/#enable-reader-mode a pak nastavit na Enabled.

V Google Chrome není možné nastavit automatické mazání mezipaměti prohlížeče (cache). V prohlížeči také není funkce pro rychlý screenshot.

Automatické dokončování slov
Ano
Automatické vyplnění formulářů
Ano
Kontrola pravopisu
Ano
Rychlý screenshot (nástroj přímo v prohlížeči)
Ne
Režim čtečky
Ano
Automatické mazání mezipaměti (cache)
Ne
Rychlý prohlížeč se spoustou doplňků třetích stran

Zabezpečení a ochrana osobních údajů
Celkové skóre 2.5/10 se skládá z hodnocení 4 parametrů:
  • Anonymní prohlížení (soukromé prohlížení)
  • Ochrana proti sledování (blokuje známe sledovací scripty)
  • Blokuje sledovací soubory cookies třetích stran (ve výchozím nastavení)
  • Blokuje kryptoměnové skripty
2.5/10

Bezpečnost používání prohlížeče Google Chrome je na vysoké úrovni. O svá data se nemusíte příliš obávat. Prohlížeč dokáže uživatele upozornit nebo jim dokonce zablokovat přístup na podvodné webové stránky. Co je však u tohoto prohlížeče kritizováno je fakt, že uživatelská data a údaje o prohlížení internetu má v rukách společnost Google.

Prohlížeč má takzvaný režim anonymního prohlížení internetu. Tato funkce znemožní webům rozpoznat a získat údaje o uživateli, pokud se do nich přihlásí pod svými přihlašovacími údaji. Zároveň tato funkce zařídí po jejím ukončení smazání veškeré historie prohlížení.

Anonymní prohlížení (soukromé prohlížení)
Ano
Ochrana proti sledování (blokuje známe sledovací scripty)
Ne
Blokuje sledovací soubory cookies třetích stran (ve výchozím nastavení)
Ne
Blokuje kryptoměnové skripty
Ne

Přispět svou zkušeností
Podělte se o názor a pomozte tak ostatním!

Uživatelské zkušenosti

1 zkušeností

Super prohlížeč, nikdy nevyměním

Hodnocení - 3
Super
15. 7. 2021