MND Recenze MND Recenze

Hodnotil/a Redakce 5nej

26. 2. 2020

Stručně/vhodné pro

Skupina MND je evropskou korporací, která pokrývá oblast těžby ropy a zemního plynu, ale i obchodování s plynem a elektřinou. Vedle toho podporuje projekty, které jsou spojeny s ochranou životního prostředí, udržováním tradic nebo s rozvojem sportovních a dalších aktivit dětí a mládeže.

Celkové skóre 8.8/10 se skládá z hodnocení všech 24 parametrů:
  • Plyn
  • Elektřina
  • Další výhody
  • On-line správa
  • Mobilní aplikace
  • Závazky
  • Výhodné dlouhodobě
  • Změna výše zálohy
  • Závazky
  • Výhodné dlouhodobě
  • Vlastní těžba plynu
  • Změna výše zálohy
  • Nově
  • Přechod od konkurence
  • Sjednat on-line
  • Sjednat telefonicky
  • Mají pobočky/zákaznické centrum
  • Jednatel až do domu
  • Pracují i o víkendu
  • Kontaktní e-mail
  • On-line chat
  • Telefon
  • Zodpovězené otázky
  • Kvalita podpory
Hodnocení redakce
hodnoceno 24 parametrů
8.8/10
Hodnocení uživatelů
hodnoceno 213x Přidat hodnocení
3/5
Celkové skóre 8/10 se skládá z hodnocení 5 parametrů:
  • Plyn
  • Elektřina
  • Další výhody
  • On-line správa
  • Mobilní aplikace
8/10
Celkové skóre 10/10 se skládá z hodnocení 3 parametrů:
  • Závazky
  • Výhodné dlouhodobě
  • Změna výše zálohy
10/10
Celkové skóre 10/10 se skládá z hodnocení 4 parametrů:
  • Závazky
  • Výhodné dlouhodobě
  • Vlastní těžba plynu
  • Změna výše zálohy
10/10
Celkové skóre 8.6/10 se skládá z hodnocení 7 parametrů:
  • Nově
  • Přechod od konkurence
  • Sjednat on-line
  • Sjednat telefonicky
  • Mají pobočky/zákaznické centrum
  • Jednatel až do domu
  • Pracují i o víkendu
8.6/10
Celkové skóre 7.5/10 se skládá z hodnocení 5 parametrů:
  • Kontaktní e-mail
  • On-line chat
  • Telefon
  • Zodpovězené otázky
  • Kvalita podpory
7.5/10

Výhody

  • Společnost MND poskytuje plyn i elektřinu, které se vyplácí především při dlouhodobém odběru. Výhodou při odebírání plynu je vlastní těžba, kterou společnost provádí – to se samozřejmě odráží na ceně plynu.

Nevýhody

  • Nemají žádnou mobilní aplikaci, na které by klient mohl sledovat své účty a odběr energií. Chyběl nám aktivní on-line chat na webových stránkách.

Elektřinu od MND mohou odebírat klienti, kteří ke společnosti přejdou od jiného poskytovatele, i ti, kteří teprve nového poskytovatele zřizují (např. v novostavbě). Při dlouhodobém odebírání elektřiny od této společnosti se ceny jeví poměrně výhodné. Úsporu oproti konkurenci si mohou klienti ihned spočítat na kalkulátoru na webových stránkách. Pokud jim výše zálohy nevyhovuje, mají možnost ji 4x ročně změnit. Smlouvu na elektřinu s MND mohou klienti uzavřít bez závazků.

Plyn od společnosti MND mohou klienti odebírat zcela nově – např. v novostavbě, nebo si převést smlouvy od konkurence. Vzhledem k tomu, že MND se vedle distribuce plynu a elektřiny zabývá především vlastní těžbou ropy a zemního plynu, odebírat plyn od nich je cenově výhodnější. To se projevuje především při dlouhodobém odběru. Zájemci si mohou úsporu oproti konkurenci spočítat na webových stránkách společnosti. Zálohy na plyn mohou v průběhu roku několikrát změnit. Smlouvu s MND mohou uzavřít bez závazků.

MND – Recenze

Skupina MND je evropská korporace, která se zabývá těžbou ropy a zemního plynu a distribucí plynu a elektřiny. Díky vlastní těžbě plynu si mohou dovolit nabídnout lepší podmínky a ceny než ostatní distribuční firmy. Především při dlouhodobém odběru klienti mohou pocítit výhody. Díky internetovému přístupu do on-line správy se mohou zákazníci kdykoli podívat, jaká je jejich spotřeba a až 4x ročně si mohou změnit výši zálohy, což je poměrně praktická záležitost. Pokud ve své on-line správě vidí, že zálohy, které platí, nepostačují na spotřebu, mohou si je navýšit. Naopak pokud mají pocit, že platí zbytečně vysoké zálohy, mají možnost si je snížit. I když je potřeba brát ohled na roční období, především pokud plynem či elektřinou topíte, mít okamžitý přehled se rozhodně vyplatí.

Služby
Celkové skóre 8/10 se skládá z hodnocení 5 parametrů:
  • Plyn
  • Elektřina
  • Další výhody
  • On-line správa
  • Mobilní aplikace
8/10

Především odběr plynu se přes společnost MND vyplatí. Jak jsme již zmínili, velkou výhodou je možnost vlastní těžby zemního plynu. To se odráží i v jeho ceně. Společnost MND tak může svým zákazníkům nabídnout slevu za věrnost, která činí 6 %. Klienti navíc získají férové jednání, jednoduché a srozumitelné smlouvy bez závazků a bez fíglů, jak si udržet klienta za každou cenu.

Mnd On Line Prechod K Mnd

Plyn
Dodává společnost plyn?
Ano
Elektřina
Dodává společnost elektřinu?
Ano
Další výhody
Poskytnutí služeb při splnění určitých podmínek za výhodnější ceny.
Ano
On-line správa
Služby je možné spravovat online přes aplikaci nebo přes internetový prohlížeč
Ano
Mobilní aplikace
Služby je možné spravovat přes mobilní aplikaci.
Ne

Výhodu cen od MND může klient porovnat na grafu, který je zveřejněn na webových stránkách společnosti. Ukazuje přehled plateb od roku 2015 do roku 2019 a porovnává nejznámější poskytovatele energií v České republice. Tento graf porovnává cenu plynu od MND a ostatních dodavatelů na základě smluv a informací od zákazníků, kteří k MND přechází od konkurence. Je vidět, že ceny plynu od MND jsou skutečně výrazně nižší a to dlouhodobě.

Podmínky - Elektřina
Celkové skóre 10/10 se skládá z hodnocení 3 parametrů:
  • Závazky
  • Výhodné dlouhodobě
  • Změna výše zálohy
10/10

Skupina MND vedle poskytování zemního plynu nabízí i elektřinu. Může se zdát, že na rozdíl od plynu, který jsou schopni díky vlastní těžbě nabídnout s 6 % slevou, nebude odběr elektřiny od MND tak výhodný. Společnost se však snaží, aby i odběr této energie poskytl klientům výhody. Jednou z nich je především smlouva na dobu neurčitou, tedy bez závazků. Klienti mohou odběr kdykoli ukončit, nebo přejít ke konkurenci, pouze s tříměsíční výpovědní lhůtou. Za ukončení nejsou žádné postihy ani sankce. Proč to MND dělá?

Mnd Elektrina Vypocet

Protože tím, že klienti mají relativní svobodu při odebírání energií, se MND snaží poskytovat cenové zvýhodnění dlouhodobě, ne pouze ve chvíli, kdy k nim zákazník přechází od konkurence. Jednoduše řečeno, musí se stále snažit, aby jim zákazníci neutíkali a byli maximálně spokojení. Tím si zvyšuje jejich důvěru.

Závazky
Závazek většinou znamená uzavření smlouvy na delší časové období.
Ne (- ale mohou být)
Výhodné dlouhodobě
Při uzavření dlouhodobé smlouvy jsou služby cenově výhodnější.
Ano
Změna výše zálohy
Zálohy za služby je možné měnit podle aktuálních možností a potřeb.
Ano

Podmínky - Plyn
Celkové skóre 10/10 se skládá z hodnocení 4 parametrů:
  • Závazky
  • Výhodné dlouhodobě
  • Vlastní těžba plynu
  • Změna výše zálohy
10/10

Mnd Vycisleni Plynu

Jak už jsme zmínili výše, přejít k MND se vyplatí především díky vlastní těžbě plynu, která umožnuje nastavit výrazně nižší ceny, než jaké si může dovolit konkurence. Je to dáno především tím, že není nutné platit další prostředníky při distribuci této energie. Klienti MND tak získávají automaticky tzv. slevu za věrnost 6 %.

Závazky
Závazek většinou znamená uzavření smlouvy na delší časové období.
Ne (- ale mohou být)
Výhodné dlouhodobě
Při uzavření dlouhodobé smlouvy jsou služby cenově výhodnější.
Ano
Vlastní těžba plynu
Ano
Změna výše zálohy
Zálohy za služby je možné měnit podle aktuálních možností a potřeb.
Ano

Přestože se vyplatí zůstávat u MND dlouhodobě, společnost poskytuje smlouvy bez závazků. Klienti tak mohou kdykoli smlouvu přerušit a ukončit odběr energie, nebo přejít ke konkurenci – za předpokladu, že najdou nějakou výhodnější. Ocení to především ti, kteří se potřebují přestěhovat, prodávají nemovitost, nebo naopak kupují novou.

Díky on-line správě energií mohou zákazníci sledovat, jakou mají spotřebu a zda jejich zálohy na plyn postačují. V případě potřeby si je mohou změnit, a to až 4x ročně.

Zřízení
Celkové skóre 8.6/10 se skládá z hodnocení 7 parametrů:
  • Nově
  • Přechod od konkurence
  • Sjednat on-line
  • Sjednat telefonicky
  • Mají pobočky/zákaznické centrum
  • Jednatel až do domu
  • Pracují i o víkendu
8.6/10

Ke společnosti MND je možné přejít prakticky kdykoli. Záleží jen na zákazníkovi, kdy se rozhodne, popř. jak má nastavenou smlouvu s konkurencí, od které energie až dosud odebíral. Smlouvu s MND lze nastavit zcela nově, na novém odběrném místě – např. pokud postavíte domek, nebo provést přechod od konkurence. V obou případech si může zájemce spočítat orientační výši záloh na webových stránkách MND.

Nově
Společnost stále nabírá nové klienty.
Ano
Přechod od konkurence
Je možné přejít od konkurence. Společnost vám pomůže s přechodem.
Ano
Sjednat on-line
Služby je možné sjednat online bez nutnosti dojít do kamenné pobočky.
Ano
Sjednat telefonicky
Služby je možné sjednat telefonicky.
Ano
Mají pobočky/zákaznické centrum
Společnost má vlastní kamenné pobočky.
Ano
Jednatel až do domu
Společnost zařídí návštěvu pracovníka u vás doma.
Ne
Pracují i o víkendu
Společnost je možné kontaktovat o víkendu.
Ano
Tip Tip
Náš tip

Pokud se rozhodnete pro sjednání on-line, máte hned další dvě výhody. Na sjednání touto cestou se vztahuje sleva, kterou vidíte ihned po zadání informací o vašich dosavadních odběrech, místě odběru a vypočítání úspory přes MND. Další výhodou je, že smlouvu on-line můžete vyplnit nezávazně. Zjistíte tak, co všechno je ke sjednání potřeba, ale dokud ji nepodepíšete, smlouva neplatí a můžete si ji kdykoli rozmyslet.

Jak počítat výši záloh?

Mnd Pocitaní Zaloh

Pokud jste nikdy nezjišťovali, kolik platíte svým dodavatelům za energie a proč, je nejjednodušší vzít si do ruky poslední vyúčtování. Tam vidíte výši záloh, skutečnou spotřebu energie, využití (tedy zda využíváte energie na ohřev vody, topení, vaření, zda máte přímotopy atd.). Podle toho si pak můžete vyplnit orientační kalkulačku na stránkách skupiny MND a ihned vidět případnou úsporu.

Jak sjednat smlouvu s MND?

Pokud už vidíte svou úsporu a nabídka MND vás zaujala, máte hned několik možností, jak k této společnosti přejít. První z nich je pokračovat v on-line sjednání. Pokud si nejste jisti, zda byste vše vyplnili správně, zavolejte raději na klientskou linku, kde vám se vším ochotně poradí a krok po kroku s vámi nastaví zálohy, místo odběru a vyplní s vámi smlouvy, které pak už jen podepíšete. Pokud ani toto pro vás není vhodné a raději dáte na osobní kontakt, můžete si vybrat některou z poboček/zákaznických center MND a provést uzavření smluv přímo tam. Na pobočku se přitom můžete předem objednat, abyste dlouho nečekali. Zároveň se tak informujete, co všechno budete k uzavření potřebovat.

Skupina MND sice nemá nasmlouvané jednatele, kteří by za ně chodili dojednávat smlouvy až k zákazníkům domů, ale zase jejich podpora pracuje i o víkendu. Můžete se tak v klidu – mimo svůj pracovní proces – na vše předem informovat, nebo s pomocí operátora rovnou smlouvu dokončit.

Podpora
Celkové skóre 7.5/10 se skládá z hodnocení 5 parametrů:
  • Kontaktní e-mail
  • On-line chat
  • Telefon
  • Zodpovězené otázky
  • Kvalita podpory
7.5/10

Klientská podpora MND je poměrně dostačující. Zájemci se s nimi mohou spojit pomocí klientské linky, informačního e-mailu nebo kontaktních formulářů, které vyskakují snad na každé stránce společnosti, a to poměrně často. V pravém dolním rohu pak klient najde značku tvářící se na první pohled jako on-line chat. Ve skutečnosti si tam navolí téma, které chce řešit, zapíše svůj dotaz a odešle. Během chvíle ho kontaktují pracovníci MND a vše potřebné s ním dořeší.

Kontaktní e-mail
Společnost má oficiální e-mailovou adresu, na které je přítomná podpora.
Ano
On-line chat
Se zákaznickou podporou je možné komunikovat prostřednictvím online chatu.
Ne
Telefon
Společnost má oficiální telefonickou linku.
Ano
Zodpovězené otázky
Společnosti jsme položili několik otázek. Číslo znázorňuje počet zodpovězených otázek/počet položených otázek.
10/10
Kvalita podpory
Náš celkový dojem z uživatelské podpory.
Dostačující

Pracovnice na klientské lince byla velmi vstřícná a sympatická. Všechno nám velmi ochotně vysvětlila, na nic se nepotřebovala informovat, celkově na nás působila jako profesionál, který ví, co dělá. Podporu klientů proto hodnotíme jako dostačující – s ohledem na chybějící on-line chat, který se v případě více dotazů v průběhu pročítání informací na webu zkrátka hodí.


Přispět svou zkušeností
Podělte se o názor a pomozte tak ostatním!

Uživatelské zkušenosti

13 zkušeností
Hodnocení - 1 Hodnocení - 2 Hodnocení - 3 Hodnocení - 4 Hodnocení - 5

Neskutečná arogance, hamounství a vychcanost.

Při vyúčtování v létě mi vraceli 2 tisíce a současně zvedli zálohu, přestože mám fixovanou cenu – prý je to preventivně, abych tolik nemusela platit, až mi fixace 31. 12. skončí.
Začátkem října přišla faktura s upravenými zálohami po státním příspěvku, kdy mi sdělili, že tři měsíce nebudu platit nic a pak v lednu jen 20 Kč. Ok, hurá, upravila jsem příkazy v bance.
Načež za tři týdny přišel další výpočet záloh, že prý v souvislosti se zastropováním cen – a světe div se – najednou se mi všechny zálohy zvedly!!! A mám prý platit i ty měsíce, které mi před třemi týdny vypočítali jako uhrazené ze státního příspěvku.

Výši záloh směrem dolů si v zákaznickém portálu sama upravit nemůžu, to je zablokováno. Na mejl mi nikdo neodpověděl, jen automat. Na bezplatné infolince s tím nikdo nic neuděá, tam vás opravdu jen informují.

Takže počkám, jaký ceník mi dají po skončení fixace, a pokud to bude byť jen o pár korun méně výhodné než někde jinde, dávám jim sbohem. Předtím jsem byla dlouhé roky u Elimonu, kde bylo vše naprosto férové a případně individuálně dojednatelné s výbornou mejlovou komunikací, a hořce lituju, že jsem se nechala nalákat k MND.

Hodnocení - 3
Silva Rujbrová
2. 11. 2022
Hodnocení - 1 Hodnocení - 2 Hodnocení - 3 Hodnocení - 4 Hodnocení - 5

Máte-li na jednom spojovém čísle více odběrných míst pro jeden druh energie od MND, všechny zálohy se vám na složence SIPO sečtou dohromady do jednoho čísla. Česká pošta umožňuje pomocí kódů poplatků rozlišit nekonečně mnoho plateb od jednoho spojového čísla jednomu dodavateli. Sama to stejné zajišťuji pro SVJ. Jenže MND má zřejmě vadný software, který neumožňuje odlišit jednotlivé platby změnou kódu poplatku.
A neobtěžují se to změnit už několik let ani po konzultaci s pracovnicí České pošty z centra pro SIPO!!!
Navíc mi teď zvedli bez jakéhokoliv upozornění zálohu. Na složence SIPO samozřejmě není poznat kterou. A to přesto, že mám u nich nastaveno, že zálohy nemají sami měnit, ani nahoru ani dolů, že si to budu regulovat sama !
Začínají mě už pěkně štvát !!!

Hodnocení - 3
Dana S.
8. 5. 2022

Plno lidí tady lže. Přece když mi pro nedoplatku 1212,- Kč zvednou zálohu o 1500,- Kč, tak je to blbost, nebo došlo k omylu. To se může stát, ale proč se neozvali MND? Když vás ošidí v obchodě, tak si taky nejdete brečet na rameno do novin, či televize, ale jdete do obchodu. Nebo ne?
Jde některým jen o poškození firmy, asi jim za to někdo platí. Já jsem rád, že jsme se jedné velké firmy zbavili a to jsme si s nimi užili jen s výpovědí, hrůza. Vašek Skála

Hodnocení - 3
Lživé informace mají poškodit MND
2. 11. 2021

MND nedoporucujii! Po nedoplatku 1212, ktery jsem uhradila mi zvedli mesicni zalohy o 1500kc. Odmitla jsem to hradit. Mam nastaveny trvaly prikaz k 25, kdy se mi strhavaji zalohy a oni mi poslali nyni upominku za zari, kterou si zpoplatnili. Samozrejme, ze je jeste zari a odmitam to hradit. Jsou s nimi jen problemy. Je to pro mne zlocinecka spolecnost. Ale ze pkatim na zalohach za elektrinu vice to jim nevadi. Pokud muzete najdete si jineho fodavatele jako ja!!!

Hodnocení - 3
MND
23. 9. 2021

K MND jsme přešli s odběrem plynu od jiné společnosti na počátku roku 2020. Vše jsem vyřídila bez problémů, i online ovládání je jednoduché. Plyn využíváme na topení a ohřev vody. S letošním vyúčtováním jsme proti předchozímu roku ušetřili několik tisíc, takže naprostá spokojenost.

Hodnocení - 3
Anonymous
13. 4. 2021

Po přechodu k MND mi za 8 dní zdražily plyn a při odchodu k jinému dodavateli mi vystavili opravnou fakturu s doúčtováním.Ve finále Jsou dražší jak EON.Když Vás lákají řeknou jen klady.Dle smlouvy je ale vše OK.Jirka K

Hodnocení - 3
Nespokojenost
28. 1. 2021

Naprostá neschopnost operátorů vysvětlit detaily a poskytnout pomoc při zřízení nového odběrného místa. Velmi nespokojen.

Hodnocení - 3
Anonymous
7. 1. 2021

U MND jsem s elektřinou i plynem už tři roky a zatím naprostá spokojenost.

Hodnocení - 3
Anonymous
25. 8. 2020

Mám u MND plyn již čtyři roky a jsem maximálně spokojený. Nejvíc mi vyhovuje že jasně vidím, zda mi zálohy stačí či nikoli. S elektřinou přejdu k MND také.

Hodnocení - 3
Anonymous
25. 8. 2020

Je mi již 70 let a vyzkoušela jsem hodně společností, ale s tak milým a vstřícným přístupem jsem se ještě nesetkala. Vždy mi všechno vysvětlí, poradí, ale nenutí mi nic, co nechci. Jsem naprosto spokojený zákazník.

Hodnocení - 3
Anonymous
25. 8. 2020

Jsme odběratelé plynu i elektrické energie již několik let a jsme naprosto spokojení.

Hodnocení - 3
Anonymous
25. 8. 2020

Jsme klienty MND již několik let. Nejprve jsme přešli s elektřinou a potom i s plynem. Ceny v pohodě a vstřícný přístup pracovníků.

Hodnocení - 3
Anonymous
25. 8. 2020

Ceny fajn. Dostali mě tím.

Hodnocení - 3
Richard
22. 4. 2020