LYNX Recenze LYNX Recenze

Hodnotil/a Redakce 5nej

3. 10. 2019

Stručně/vhodné pro

LYNX je nizozemský broker založený v roce 2006, který bere likviditu od jednoho z největších světových brokerů Interactive Brokers. Kromě Nizozemí působí také v Německu, Belgii, České republice a několika dalších evropských zemí a je regulován De Nederlandesche Bank, Autoriteit Financiële Markte a Českou národní bankou. Vklady klientů jsou navíc pojištěni proti úpadku brokera.

Celkové skóre 7/10 se skládá z hodnocení všech 30 parametrů:
  • Čeština
  • Minimální vklad
  • Mobilní aplikace
  • Demo
  • Pákový efekt
  • Počet měnových párů
  • Hedging
  • Poplatky
  • Minimální velikost pozice
  • Země původu
  • Typ brokera
  • Registrace / regulace
  • Spready
  • Platformy
  • Forex
  • Akcie
  • Komodity
  • Kryptoměny
  • Indexy
  • Platební karta
  • Bankovní převod
  • PayPal
  • Průměrná měsíční návštěvnost (SimilarWeb 2018)
  • Rok založení
  • Měsíční hledanost brokera (KwFinder 2018)
  • Nonstop podpora (prac. dny)
  • Live chat
  • Email
  • Telefon
  • Česká podpora
Hodnocení redakce
hodnoceno 30 parametrů
7/10
Hodnocení uživatelů
hodnoceno 46x Přidat hodnocení
3.5/5
Celkové skóre 6.8/10 se skládá z hodnocení 14 parametrů:
  • Čeština
  • Minimální vklad
  • Mobilní aplikace
  • Demo
  • Pákový efekt
  • Počet měnových párů
  • Hedging
  • Poplatky
  • Minimální velikost pozice
  • Země původu
  • Typ brokera
  • Registrace / regulace
  • Spready
  • Platformy
6.8/10
Celkové skóre 10/10 se skládá z hodnocení 5 parametrů:
  • Forex
  • Akcie
  • Komodity
  • Kryptoměny
  • Indexy
10/10
Celkové skóre 3.3/10 se skládá z hodnocení 3 parametrů:
  • Platební karta
  • Bankovní převod
  • PayPal
3.3/10
Celkové skóre 8/10 se skládá z hodnocení 8 parametrů:
  • Průměrná měsíční návštěvnost (SimilarWeb 2018)
  • Rok založení
  • Měsíční hledanost brokera (KwFinder 2018)
  • Nonstop podpora (prac. dny)
  • Live chat
  • Email
  • Telefon
  • Česká podpora
8/10

Výhody

  • Pojištění vkladů, regulovaný STP/ECN broker, česká podpora

Nevýhody

  • Náročnější platforma pro začínající tradery
  • Vysoký minimální vklad (2000$)a nelze obchodovat mikro loty

Broker používá platformu Trader Workstation od Interactive Brokers, která je považována za jeden z nejlepších obchodních systémů a nabízí přes 60 inteligentních pokynů, řadu nástrojů technické analýzy i velké množství indikátorů. Platforma je celá v češtině. Začínající trader zvyklý na MT4 se v ní může lehce ztratit, jenže pokud si zvykne na její složitost, stane se pro něj velmi užitečným nástrojem. Tuto platformu broker nabízí také v online webové variantě a ve variantě pro smartphony a tablety.

Samozřejmostí je podporu ve formě e-mailové komunikace, live chatu nebo bezplatné telefonní linky každý pracovní den od 8 do 18 hod. Vše v českém jazyce.

Velkou nevýhodou brokera je jeho velká finanční náročnost. K aktivaci účtu je nutné vložit minimálně 2000$, což je mnohonásobně více než u konkurence. Jednotlivé transakce pak musí mít objem alespoň 0,1 lotu. Výhodou jsou však nadprůměrně nízké poplatky pohybující se kolem hodnoty 0,5 pipů. Finanční páka pro obchodování 1:40 je pak druhá nejvyšší na tuzemském trhu a obchodovat povoluje s forexem, akciemi, komoditami, kryptoměnami i indexy.

lynx

Broker nabízí také demo účet, kde může trader bez obav ze ztráty trénovat obchodování. Nestandardně je však aktivován až po vkladu aktivační částky na reálný účet. Vložené prostředky je ale možné kdykoliv vybrat zpět.

S brokerem jsou převážně dobré zkušenosti a pojištění vkladů spolu s regulačním dohledem zvyšují jeho důvěryhodnost. Navíc se jedná o brokera STP/ECN, takže broker vydělává pouze na poplatcích za uskutečněný obchod, nikoliv za prodej či nákup. Nedochází tak ke střetu zájmů mezi brokerem a traderem. LYNX neumožňuje obchodovat na pražské burze BCPP.

Pozor Pozor

Shrnuto a podtrženo, LYNX je broker pro pokročilé tradery, kterým nečiní problém obchodovat s velkými obnosy.

Důležité parametry
Celkové skóre 6.8/10 se skládá z hodnocení 14 parametrů:
  • Čeština
  • Minimální vklad
  • Mobilní aplikace
  • Demo
  • Pákový efekt
  • Počet měnových párů
  • Hedging
  • Poplatky
  • Minimální velikost pozice
  • Země původu
  • Typ brokera
  • Registrace / regulace
  • Spready
  • Platformy
6.8/10

Základní funkce – chybí hedging či podpora platformy MetaTrader 4.

Při výběru brokera je rozhodující, aby byl regulovaný uznávanou národní finanční institucí (nejlépe britskou, americkou či přímo českou). Stejně tak je nezbytné, abyste znali byznys model brokera. Setkáte se s několika typy brokerů, přičemž každý z nich má své plusy i mínusy: MM (Market Maker) a ECN (Electronic Communications Network), STP (Straight Through Processing) či jejich kombinacemi (více informací ve srovnání forex brokerů) Sestavili jsme seznam nejdůležitějších parametrů zde:

Čeština
Jazyk, ve kterém je psán web a ve kterém je případně i možné komunikovat s podporou
Ano
Minimální vklad
Kolik peněz je potřeba vložit na účet, aby bylo možné jej otevřít a začít obchodovat
2000$
Mobilní aplikace
Mobilní aplikace brokera, díky které můžete mít dokonalý přehled o svých obchodech, o trhu, veškerých změnách a novinkách a díky které je možné provádět obchody kdykoli je potřeba, ať jste kde jste.
Ano
Demo
Možnost vyzkoušet brokera
Ano
Pákový efekt
Principem je použití malého množství vlastního kapitálu doplněného větším objemem cizího kapitálu na financování investice. Tento způsob může pomoci k vyšším ziskům.
1:40
Počet měnových párů
Kolik měnových párů je možné zobchodovat u daného brokera.
-
Hedging
Je v podstatě zajištění, které vznikne vytvořením pozice na určitém trhu za účelem minimalizace vystavení se riziku z jiné pozice.
Ne
Poplatky
Kolik zaplatíte za jednotlivé úkony u daného brokera - poplatek na nákup, prodej, atd.
Ano
Minimální velikost pozice
Vedle standardního množství (lotu) brokeři nabízejí i menší pozice, tzv. miniloty a mikroloty.
od 0,1 lotu
Země původu
Z jaké země broker pochází.
Nizozemsko
Typ brokera
Podle typu brokera poznáte, jakou úlohu má na trhu a zda investujete proti němu či nikoli. Nejčastější typy jsou ECN, STP a MM - Market Maker.
STP
Registrace / regulace
Kdo dohlíží nad činností daného brokera?
ČNB, DNB, AFM
Spready
Rozdíl mezi nákupní a prodejní cenou daného finančního instrumentu.
od 0,1 pipu
Platformy
Na jaké platformě vám broker umožňuje obchodovat.
Trader WORKSTATION, LYNX Basic (webtrader), mobilní aplikace

Instrumenty
Celkové skóre 10/10 se skládá z hodnocení 5 parametrů:
  • Forex
  • Akcie
  • Komodity
  • Kryptoměny
  • Indexy
10/10

Byť forex patří mezi nejpopulárnější instrumenty, trading není zdaleka jenom o forexu. Obchodovat můžete i s komoditami, akciemi, indexy či třeba kryptoměnami. Nabízí LYNX pouze forex nebo zde najdete i další instrumenty? Tabulka níže odpoví:

Forex
Forex - Foreign Exchange je mezinárodní měnový systém pro směnu základních a vedlejších měnových párů. Je to tedy devizový trh, jehož střední kurzy se považují za oficiální světové kurzy.
Ano
Akcie
Podíl na vlastnictví určité společnosti. Zpravidla se jedná o veřejně obchodovanou společnost na burze cenných papírů.
Ano
Komodity
Zboží, které je na trhu obchodováno bez rozdílů v kvalitě. Dodávky od různých dodavatelů jsou zastupitelné.
Ano
Kryptoměny
Typ digitální měny či elektronických peněz.
Ano
Indexy
Burzovní index je ukazatelem vývoje daného trhu jako celku. Slouží ke sledování vývoje trhu v čase a jeho vývojových tendencí. Např. v případě, že klesá hodnota akcií, klesá i hodnota akciového indexu.
Ano

Metody financování
Celkové skóre 3.3/10 se skládá z hodnocení 3 parametrů:
  • Platební karta
  • Bankovní převod
  • PayPal
3.3/10

Nezbytnou součástí obchodování na trzích je právě vklad peněz. LYNX nabízí tyto způsoby platby:

Platební karta
Možnost zaplatit/vložit peníze na účet u brokera pomocí své platební karty. Kartou se zpravidla peníze pouze vkládají. Výběr je pak proveden bankovním převodem na vámi určený účet.
Ne
Bankovní převod
Převod peněžních prostředků z vašeho bankovního účtu na účet, který jste si otevřeli u vybraného brokera. Bankovním převodem se rovněž ověřuje identita nového klienta.
Ano
PayPal
Možnost převodu peněz na váš účet otevřený u vybraného brokera pomocí funkce tzv. elektronické peněženky.
Ne

Podpora a oblíbenost brokera
Celkové skóre 8/10 se skládá z hodnocení 8 parametrů:
  • Průměrná měsíční návštěvnost (SimilarWeb 2018)
  • Rok založení
  • Měsíční hledanost brokera (KwFinder 2018)
  • Nonstop podpora (prac. dny)
  • Live chat
  • Email
  • Telefon
  • Česká podpora
8/10

Důvěryhodný broker pro profesionály.

Má broker podporu v češtině? Zachytíte ji nonstop nebo jste omezeni pracovními hodinami? Při výběru burzy má smysl dívat i na to, jak dlouho jsou na trhu, stejně tak i na celkovou oblíbenost mezi stávajícími brokery.

Průměrná měsíční návštěvnost (SimilarWeb 2018)
Kolik uživatelů měsíčně navštíví stránky vybraného brokera.
79 000
Rok založení
Kdy byl broker založen.
2006
Měsíční hledanost brokera (KwFinder 2018)
Jak často (kolikrát měsíčně) uživatelé vyhledávají daného brokera.
2900
Nonstop podpora (prac. dny)
Je podpora k dispozici uživatelům nonstop?
Ano
Live chat
Možnost komunikovat s podporou okamžitě, pomocí online chatu. Live chat je zpravidla k dispozici po celou dobu, kdy funguje podpora klientů. Pokud je podpora nonstop, live chat je k dispozici také nonstop.
Ano
Email
Možnost kontaktovat podporu vybraného brokera e-mailem.
Ano
Telefon
Možnost kontaktovat podporu vybraného brokera telefonicky.
Ano
Česká podpora
Možnost domluvit se s podporou telefonicky, nebo komunikovat po chatu/e-mailu v českém jazyce.
Ano
Pozor Pozor

Rozdílové smlouvy jsou komplexní nástroje a v důsledku použití finanční páky jsou spojeny s vysokým rizikem rychlého vzniku finanční ztráty. 
U 74 až 89 % účtů retailových investorů došlo při obchodování s rozdílovými smlouvami ke vzniku ztráty. 
Měli byste zvážit, zda rozumíte tomu, jak rozdílové smlouvy fungují, a zda si můžete dovolit vysoké riziko ztráty svých finančních prostředků.


Přispět svou zkušeností
Podělte se o názor a pomozte tak ostatním!