Patria Direct Recenze Patria Direct Recenze

Hodnotil/a Redakce 5nej

3. 10. 2019

Stručně/vhodné pro

Společnost Patria Finance je jedním z nejstarších brokerů na českém trhu. Byla založena v roce 1994 pod jménem Patria Direct a za čtvrt století své existence si vydobyla pověst kvalitního a spolehlivého brokera. Od roku 2014, kdy se společnost sloučila se společnosti Patria Finance, vstupuje pod svým současným názvem. Broker je regulovaný Českou národní bankou.

Celkové skóre 6.5/10 se skládá z hodnocení všech 30 parametrů:
  • Čeština
  • Minimální vklad
  • Mobilní aplikace
  • Demo
  • Pákový efekt
  • Počet měnových párů
  • Hedging
  • Poplatky
  • Minimální velikost pozice
  • Země původu
  • Typ brokera
  • Registrace / regulace
  • Spready
  • Platformy
  • Forex
  • Akcie
  • Komodity
  • Kryptoměny
  • Indexy
  • Platební karta
  • Bankovní převod
  • PayPal
  • Průměrná měsíční návštěvnost (SimilarWeb 2018)
  • Rok založení
  • Měsíční hledanost brokera (KwFinder 2018)
  • Nonstop podpora (prac. dny)
  • Live chat
  • Email
  • Telefon
  • Česká podpora
Hodnocení redakce
hodnoceno 30 parametrů
6.5/10
Hodnocení uživatelů
hodnoceno 38x Přidat hodnocení
3.4/5
Celkové skóre 6.8/10 se skládá z hodnocení 14 parametrů:
  • Čeština
  • Minimální vklad
  • Mobilní aplikace
  • Demo
  • Pákový efekt
  • Počet měnových párů
  • Hedging
  • Poplatky
  • Minimální velikost pozice
  • Země původu
  • Typ brokera
  • Registrace / regulace
  • Spready
  • Platformy
6.8/10
Celkové skóre 6/10 se skládá z hodnocení 5 parametrů:
  • Forex
  • Akcie
  • Komodity
  • Kryptoměny
  • Indexy
6/10
Celkové skóre 3.3/10 se skládá z hodnocení 3 parametrů:
  • Platební karta
  • Bankovní převod
  • PayPal
3.3/10
Celkové skóre 7/10 se skládá z hodnocení 8 parametrů:
  • Průměrná měsíční návštěvnost (SimilarWeb 2018)
  • Rok založení
  • Měsíční hledanost brokera (KwFinder 2018)
  • Nonstop podpora (prac. dny)
  • Live chat
  • Email
  • Telefon
  • Česká podpora
7/10

Výhody

  • Ryze český broker s dlouholetými zkušenostmi
  • Česká podpora, poradenství makléře a nejnižší vklad na trhu (1 Kč)

Nevýhody

  • Zastaralá webová platforma, chybí forex

Patria Finance používá platformu WebTrader pro obchodování na počítači a MobilTrader pro obchodování na tabletu a smartphonu. Oproti klasickým platformám je WebTrader zabezpečený kromě bezpečnostního klíče a hesla také certifikátem. Riziko jeho prolomení je proto takřka nulové. Tato platforma je však na rozdíl od MobilTrader vzhledově i v některých funkcí zastaralá.

patria direct

Samozřejmostí je česká podpora ve formě e-mailové komunikace a telefonní linky každý pracovní den od 9 do 17 hod. Pro začátečníky je pak výhodou i přítomnost makléřského týmu, který neustále zpracovává data trhu a může traderovi poskytnout konzultace, doporučení nebo názory na aktuální tržní dění.

Velkou výhodou brokera je jeho minimální finanční náročnost. K aktivaci účtu stačí vložit pouhou jednu korunu, což je nejnižší částka na trhu, a obchodovat lze již od jedné akcie. To je bohužel doplněn spíše průměrnými poplatky pohybujícími se kolem hodnoty 1 pipu, s čímž je spojena i nejnižší finanční páka na trhu 1:10. Obchodovat umožňuje broker s akciemi, komoditami a indexy.

Broker nabízí také demo účet, kde může trader bez obav z finanční ztráty vyzkoušet nabízené možnosti obchodování. Výhodou tohoto brokera je dále to, že provozuje jeden z největších tematických informačních portálů, kde poskytuje aktuální informace, komentáře, analýzy, doporučení atd. Je pak samo sebou, že pro tradery nabízí perfektně propracované vzdělávací materiály, semináře, webináře a další zajímavé informace.

Partia Finance je seriózní broker, který dokáže nabídnout českému klientovi přesně to, co potřebuje. Vše je v češtině s možností využít osobního kontaktu na pobočce v Praze nebo na pobočkách ČSOB, kde je možné založit účet. Vložené peníze pak chrání ČNB. Navíc se jedná o brokera STP, který vydělává pouze na poplatcích za uskutečněný obchod, nikoliv za prodej či nákup. Nedochází tedy ke střetu zájmů mezi brokerem a traderem.

Tip Tip

Pokud sháníte českého brokera a nevadí vám nepřítomnost forexu, Partia Finance je pro vás.

Důležité parametry
Celkové skóre 6.8/10 se skládá z hodnocení 14 parametrů:
  • Čeština
  • Minimální vklad
  • Mobilní aplikace
  • Demo
  • Pákový efekt
  • Počet měnových párů
  • Hedging
  • Poplatky
  • Minimální velikost pozice
  • Země původu
  • Typ brokera
  • Registrace / regulace
  • Spready
  • Platformy
6.8/10

Základní funkce – podpora hedgingu, přítomný tým makléřů a demo účet.

Při výběru brokera je rozhodující, aby byl regulovaný uznávanou národní finanční institucí (nejlépe britskou, americkou či přímo českou). Stejně tak je nezbytné, abyste znali byznys model brokera. Setkáte se s několika typy brokerů, přičemž každý z nich má své plusy i mínusy: MM (Market Maker) a ECN (Electronic Communications Network), STP (Straight Through Processing) či jejich kombinacemi (více informací ve srovnání forex brokerů) Sestavili jsme seznam nejdůležitějších parametrů zde:

Čeština
Jazyk, ve kterém je psán web a ve kterém je případně i možné komunikovat s podporou
Ano
Minimální vklad
Kolik peněz je potřeba vložit na účet, aby bylo možné jej otevřít a začít obchodovat
1 Kč
Mobilní aplikace
Mobilní aplikace brokera, díky které můžete mít dokonalý přehled o svých obchodech, o trhu, veškerých změnách a novinkách a díky které je možné provádět obchody kdykoli je potřeba, ať jste kde jste.
Ano
Demo
Možnost vyzkoušet brokera
Ano
Pákový efekt
Principem je použití malého množství vlastního kapitálu doplněného větším objemem cizího kapitálu na financování investice. Tento způsob může pomoci k vyšším ziskům.
až 1:10
Počet měnových párů
Kolik měnových párů je možné zobchodovat u daného brokera.
-
Hedging
Je v podstatě zajištění, které vznikne vytvořením pozice na určitém trhu za účelem minimalizace vystavení se riziku z jiné pozice.
Ano
Poplatky
Kolik zaplatíte za jednotlivé úkony u daného brokera - poplatek na nákup, prodej, atd.
Ano
Minimální velikost pozice
Vedle standardního množství (lotu) brokeři nabízejí i menší pozice, tzv. miniloty a mikroloty.
neuvádějí
Země původu
Z jaké země broker pochází.
Česká republika
Typ brokera
Podle typu brokera poznáte, jakou úlohu má na trhu a zda investujete proti němu či nikoli. Nejčastější typy jsou ECN, STP a MM - Market Maker.
STP
Registrace / regulace
Kdo dohlíží nad činností daného brokera?
ČNB
Spready
Rozdíl mezi nákupní a prodejní cenou daného finančního instrumentu.
od 1 pipu
Platformy
Na jaké platformě vám broker umožňuje obchodovat.
(web) WebTrader, (mobil) MobilTrader

Instrumenty
Celkové skóre 6/10 se skládá z hodnocení 5 parametrů:
  • Forex
  • Akcie
  • Komodity
  • Kryptoměny
  • Indexy
6/10

Byť forex patří mezi nejpopulárnější instrumenty, trading není zdaleka jenom o forexu. Obchodovat můžete i s komoditami, akciemi, indexy či třeba kryptoměnami. Nabízí Patria Direct pouze forex nebo zde najdete i další instrumenty? Tabulka níže odpoví:

Forex
Forex - Foreign Exchange je mezinárodní měnový systém pro směnu základních a vedlejších měnových párů. Je to tedy devizový trh, jehož střední kurzy se považují za oficiální světové kurzy.
Ne
Akcie
Podíl na vlastnictví určité společnosti. Zpravidla se jedná o veřejně obchodovanou společnost na burze cenných papírů.
Ano
Komodity
Zboží, které je na trhu obchodováno bez rozdílů v kvalitě. Dodávky od různých dodavatelů jsou zastupitelné.
Ano
Kryptoměny
Typ digitální měny či elektronických peněz.
Ne
Indexy
Burzovní index je ukazatelem vývoje daného trhu jako celku. Slouží ke sledování vývoje trhu v čase a jeho vývojových tendencí. Např. v případě, že klesá hodnota akcií, klesá i hodnota akciového indexu.
Ano

Metody financování
Celkové skóre 3.3/10 se skládá z hodnocení 3 parametrů:
  • Platební karta
  • Bankovní převod
  • PayPal
3.3/10

Nezbytnou součástí obchodování na trzích je právě vklad peněz. Patria Direct nabízí tyto způsoby platby:

Platební karta
Možnost zaplatit/vložit peníze na účet u brokera pomocí své platební karty. Kartou se zpravidla peníze pouze vkládají. Výběr je pak proveden bankovním převodem na vámi určený účet.
Ne
Bankovní převod
Převod peněžních prostředků z vašeho bankovního účtu na účet, který jste si otevřeli u vybraného brokera. Bankovním převodem se rovněž ověřuje identita nového klienta.
Ano
PayPal
Možnost převodu peněz na váš účet otevřený u vybraného brokera pomocí funkce tzv. elektronické peněženky.
Ne

Podpora a oblíbenost brokera
Celkové skóre 7/10 se skládá z hodnocení 8 parametrů:
  • Průměrná měsíční návštěvnost (SimilarWeb 2018)
  • Rok založení
  • Měsíční hledanost brokera (KwFinder 2018)
  • Nonstop podpora (prac. dny)
  • Live chat
  • Email
  • Telefon
  • Česká podpora
7/10

Má broker podporu v češtině? Zachytíte ji nonstop nebo jste omezeni pracovními hodinami? Při výběru burzy má smysl dívat i na to, jak dlouho jsou na trhu, stejně tak i na celkovou oblíbenost mezi stávajícími brokery.

Průměrná měsíční návštěvnost (SimilarWeb 2018)
Kolik uživatelů měsíčně navštíví stránky vybraného brokera.
90 000
Rok založení
Kdy byl broker založen.
1994
Měsíční hledanost brokera (KwFinder 2018)
Jak často (kolikrát měsíčně) uživatelé vyhledávají daného brokera.
1900
Nonstop podpora (prac. dny)
Je podpora k dispozici uživatelům nonstop?
Ne (Pracovní dny 9:00 - 17:00)
Live chat
Možnost komunikovat s podporou okamžitě, pomocí online chatu. Live chat je zpravidla k dispozici po celou dobu, kdy funguje podpora klientů. Pokud je podpora nonstop, live chat je k dispozici také nonstop.
Ne
Email
Možnost kontaktovat podporu vybraného brokera e-mailem.
Ano
Telefon
Možnost kontaktovat podporu vybraného brokera telefonicky.
Ano
Česká podpora
Možnost domluvit se s podporou telefonicky, nebo komunikovat po chatu/e-mailu v českém jazyce.
Ano
Doporučujeme Doporučujeme

Není pro vás Patria Direct to pravé ořechové? Zkuste se podívat na srovnání FOREX brokerů.

Pozor Pozor

Rozdílové smlouvy jsou komplexní nástroje a v důsledku použití finanční páky jsou spojeny s vysokým rizikem rychlého vzniku finanční ztráty. 
U 74 až 89 % účtů retailových investorů došlo při obchodování s rozdílovými smlouvami ke vzniku ztráty. 
Měli byste zvážit, zda rozumíte tomu, jak rozdílové smlouvy fungují, a zda si můžete dovolit vysoké riziko ztráty svých finančních prostředků.


Přispět svou zkušeností
Podělte se o názor a pomozte tak ostatním!