Avast Internet Security Recenze Avast Internet Security Recenze

Hodnotil/a Redakce 5nej

26. 8. 2017

Stručně/vhodné pro

Avast je jeden z nejlepších antivirů na trhu. Nijak extrémně nezatěžuje počítač a můžete se na něj spolehnout při ochraně všech známých i neznámých virů. Díky spojení se společností AVG využívá nyní jejich virová databáze kombinovaná data. Poskytne největší dávku ochrany ze všech testovaných antivirů. Software má velmi přívětivé uživatelské prostředí a jednoduché ovládání.

Celkové skóre 8.5/10 se skládá z hodnocení všech 32 parametrů:
  • Cena (roční předplatné)
  • Verze
  • Ochrana online plateb
  • Firewall
  • Rodičovská kontrola
  • AntiMalware
  • AntiSpyware
  • AntiAdware
  • AntiRansomware
  • E-mailová ochrana
  • Ochrana hesel online
  • Ochrana před podvodnými stránkami
  • Antivir pro mobil
  • Možnost si vyzkoušet Antivir zdarma
  • Instalace
  • Odinstalace
  • Kolik zařízení lze připojit na jednu licenci
  • Jednoduchost ovládání - hodnocení redakce
  • Je aplikace v češtině?
  • Potřeba paměti ram
  • Potřeba místa na disku
  • Využití procesoru
  • Windows
  • Mac
  • Android
  • iOS
  • Linux
  • Podpora v češtině?
  • Mají online live chat?
  • Telefon
  • Email/Kontaktní formulář
  • Odpověď do 24 hodin
Hodnocení redakce
hodnoceno 32 parametrů
8.5/10
Hodnocení uživatelů
hodnoceno 51x Přidat hodnocení
3.9/5
Celkové skóre 9.1/10 se skládá z hodnocení 12 parametrů:
  • Ochrana online plateb
  • Firewall
  • Rodičovská kontrola
  • AntiMalware
  • AntiSpyware
  • AntiAdware
  • AntiRansomware
  • E-mailová ochrana
  • Ochrana hesel online
  • Ochrana před podvodnými stránkami
  • Antivir pro mobil
  • Možnost si vyzkoušet Antivir zdarma
9.1/10
Celkové skóre 10/10 se skládá z hodnocení 5 parametrů:
  • Instalace
  • Odinstalace
  • Kolik zařízení lze připojit na jednu licenci
  • Jednoduchost ovládání - hodnocení redakce
  • Je aplikace v češtině?
10/10
Celkové skóre 6.8/10 se skládá z hodnocení 8 parametrů:
  • Potřeba paměti ram
  • Potřeba místa na disku
  • Využití procesoru
  • Windows
  • Mac
  • Android
  • iOS
  • Linux
6.8/10
Celkové skóre 6/10 se skládá z hodnocení 5 parametrů:
  • Podpora v češtině?
  • Mají online live chat?
  • Telefon
  • Email/Kontaktní formulář
  • Odpověď do 24 hodin
6/10

Výhody

  • Výborná ochrana proti všem typům virů
  • K dispozici i na Mac, Android nebo iOS
  • Výběr ze tří balíčků – dle vaší náročnosti

Nevýhody

  • Antivir nemá rodičovskou kontrolu

Avast antivirus recenze

Ochrana
Celkové skóre 9.1/10 se skládá z hodnocení 12 parametrů:
  • Ochrana online plateb
  • Firewall
  • Rodičovská kontrola
  • AntiMalware
  • AntiSpyware
  • AntiAdware
  • AntiRansomware
  • E-mailová ochrana
  • Ochrana hesel online
  • Ochrana před podvodnými stránkami
  • Antivir pro mobil
  • Možnost si vyzkoušet Antivir zdarma
9.1/10

Podvodné webové stránky patří mezi nejstarší hackerské triky. Avast Premium Security na vašem počítači, ale i na tabletu nebo mobilním telefonu testuje, zda webové stránky nejsou škodlivé. Vy tak můžete s klidem nakupovat na internetu, přihlašovat se do různých obchodů vlastním účtem a následně platit pomoc online bankovnictví bezpečně, ať už používáte jakékoliv zařízení.

Avast Funkce

Nejčastější formou útoku na váš počítač nebo jiné zařízení jsou útoky využívající vzdálený přístup. Věříme, že to poslední, co byste chtěli hackerovi dovolit, je získání kontroly nad vaším počítačem. Při takovém napadení může dojít k napadení počítače Malwarem a zašifrování souborů pomocí Ransomwaru. Záleží proto na vás, jakou zvolíte ochranu. Avast nabízí hned tři varianty. Avast Free vám takto dokonalou ochranu neposkytne. Řeší jen základní ochranu. Ovšem Avast Premium Security váš počítač před těmito útoky ochrání. I z tohoto důvodu vždy doporučujeme nespoléhat na základní ochranu, kterou poskytují Free verze antivirů a raději investovat do kvalitních placených antivirů.

Ochrana online plateb
Antivir se postará, abyste mohli v klidu platit online pomocí karty nebo internetového bankovnictví, aniž by hrozilo zneužití vašich dat hackery.
Ano (nutnost instalovat prohlížeč)
Firewall
Firewall je něco jako zeď mezi počítačem a internetem. Bývá součástí antivirových programů nebo je součástí operačního systému. Je ochranou pro váš počítač proti hackerům a umožňuje vám lepší kontrolu nad odchozími a příchozími daty. Pokud ji máte ve svém nařízení, nebo si ji nainstalujete spolu se svým antivirem, můžete si pak sami rozhodnout, kterému programu umožníte přístup k internetu a kterému nikoli.
Ano
Rodičovská kontrola
Umožňuje kontrolovat, co dělají vaše děti na internetu, vypnout spouštění některých webových stránek či nevhodného obsahu. Dále záleží na tom, co který poskytovatel umožní. Některý vám umožní nastavit dobu, po kterou mohou být vaše děti online, jiný nabízí sledování polohy vašich dětí při pohybu venku apod.
Ne
AntiMalware
Malware je program, jehož účelem je poškození vašeho počítače formou vniknutí do počítačového systému. Název vznikl složením dvou anglických slov “malicius” a “software”. S malwarem se člověk může setkat v podobě trojského koně, rootkitu nebo třeba backdoor metody. Tyto počítačové viry se do počítače dostávají v utajení, např. když otevřete nějaký napadený soubor nebo kliknete na zavirovaný odkaz.
Ano
AntiSpyware
Spyware je program, jenž získává citlivé údaje pomocí internetové sítě bez vědomí jeho uživatele. Tento vir se může šířit i jako součást shareware, který v sobě skrývá adware. Pokud je zařízení nakažené, začnou na něm vyskakovat reklamy naprosto neřízeně, nebo dojde k jeho zpomalení. Mezi typy spyware patří adware, browser helper object, hijacker, dialers, keyloggers a jiné.
Ano
AntiAdware
Adware je software znepříjemňující práci na počítači nějakou reklamní aplikací. Antivir by měl umět zabránit zobrazování reklam, bannerů apod, které vás mohou při práci obtěžovat. Může jít o vyskakovací okna, bannery či reklamní domovské stránky ve vašem prohlížeči.
Ano
AntiRansomware
Ransomware napadne váš počítač a zašifruje vaše data tak, abyste k nim neměli přístup. Následně vás autoři antiviru budou vydírat a žádat peníze výměnou za odstranění viru a navrácení dat. Tyto částky mohou být hodně vysoké a nikdy nemáte jistotu, že vám po zaplacení data skutečně vrátí.
Ano
E-mailová ochrana
Tato nečistá technika byla dříve populární hlavně v Rusku, ale v průběhu let se rozšířila do celého světa. Mezi nejznámější ransomwary, patří WinLock, GoldenEye či CryptoLocker. Ransomware se šíří zpravidla jako trojský kůň nebo červ.
Ano
Ochrana hesel online
Antivir by měl mít také ochranu proti získávání citlivých údajů jako třeba hesel, PIN kódů či údajů k platební kartě. Často tuto funkci najdete pod označením Phishing. Hackeři vaše citlivá data získávají nejčastěji formou podvodných e-mailů, které se ale schovávají za velké podniky, jako např. banky, pojišťovny apod.
Ano
Ochrana před podvodnými stránkami
Ano
Antivir pro mobil
Antivir vás upozorní, pokud se chcete dostat na webovou stránku, která je podezřelá nebo může být nebezpečná.
Ano (zdarma)
Možnost si vyzkoušet Antivir zdarma
Umožňuje vyzkoušet si antivir v plné verzi na určitou dobu zdarma. Někdy je možné využívat tzv. free verzi antiviru, která je k dispozici neomezeně, ale nechrání tolik, jako placená verze - nemá tolik možností ochrany.
Ano (30 dní)
Doporučujeme Doporučujeme
Doporučujeme!

Pokud chcete mít svůj PC chráněný před těmi nejznámějšími, ale i před méně častými viry, zapomeňte na free verzi a raději investujte do placeného antiviru. V případě, že zvolíte vyšší tarif Avast Premium, získáte ochranu rovnou pro 10 zařízení, tj. pro počítač, notebook a třeba i telefony pro celou rodinu.

Avast ve své prémiové verzi chrání před známými hrozbami jako jsou MalWare, SpyWare ale i hodně diskutovaný “vyděračský” vir RansomWare. Velmi důležitá vlastnost je ochrana e-mailů. Avast dokáže ochránit vaše e-maily v klasických klientech ale i v Gmailu. Díky kombinaci virových databází Avastu a AVG je teď tento oblíbený antivir ještě silnější, než kdy dřív. Pařany jistě potěší i spolehlivý herní mód. Zásadní je i ochrana DNS před útoky hackerů. Avast rozezná falešnou stránku od stránky vaší banky, pojištovny, atd… a nepustí vás tam.

Tarify a ceny

Avast Cena

Pokud zvolíte některou z placených verzí antiviru Avast, máte další možnosti. Avast Premium je možné získat už od 39,99 EUR na jedno zařízení. Pokud zvolíte druhou verzi za 49,99 EUR, získáte přístup hned do 10 zařízení. Za jednu cenu si tak vyřešíte ochranu počítače, ale třeba i několika telefonů v domácnosti apod.

Pokud zvolíte nejvyšší možnost zabezpečení Avast Ultimate, zaplatíte 69,99 EUR za jedno zařízení, nebo 79,99 EUR za využití opět na 10 zařízeních najednou. Tyto ceny jsou akční, takže jejich cena se může v čase samozřejmě měnit. Tato sada obsahuje stejně kvalitní antivirovou ochranu jako Avast Premium, ale navíc získáte i VPN, čistící program pro počítač Cleanup Premium a navíc Antitrack, aplikaci, která zastaví různé slídili, kteří sledují vaše online aktivity a sestavují si o vás podrobný profil. Pokud máte tuto aplikaci instalovanou, na případné sledování vás upozorní a slídilovi zneškodní možnost vás sledovat.

Pokud se rozhodnete využívat některý z placených antivirů od firmy Avast, máte možnost vyzkoušet si jej zdarma na 30 dní.

Uživatelská přívětivost
Celkové skóre 10/10 se skládá z hodnocení 5 parametrů:
  • Instalace
  • Odinstalace
  • Kolik zařízení lze připojit na jednu licenci
  • Jednoduchost ovládání - hodnocení redakce
  • Je aplikace v češtině?
10/10

V Avastu kladou velký důraz na uživatelskou přívětivost. Ovládací panel je velmi přehledný a graficky logicky zpracovaný. Aplikace vás informuje pouze o problémech a sem-tam vyskočí nějaká akce nebo možnost nainstalovat doplňek do prohlížeče, jinak běží velmi spolehlivě na pozadí.

Ať už se rozhodnete pro Avast Free nebo pro některou z placených verzí, jeho instalace je velmi jednoduchá. Během pár sekund se vám po kliknutí na patřičnou kolonku na webových stránkách Avastu stáhne instalační balíček, který máte v PC nainstalovaný během pár kliknutí. Vše je přehledné, jednoduché a zvládnou to i úplní začátečníci.

Ve Free verzi je trochu obtěžující, že vám neustále připomíná všechny hrozby, které mohou váš počítač či jiné zařízení napadnout a nabízí vám některou z placených verzí. Informovaného uživatele to asi bude vyloženě zdržovat a obtěžovat, ale chápeme, že u klientů, kteří nemají o podvodném jednání a kyber-útocích ani ponětí, je fajn je informovat a vtloukat jim do hlavy, jak ještě mohou svůj PC ochránit.

Instalace
Je instalace antiviru jednoduchá? Potřebujete se k tomu registrovat u daného poskytovatele? Je nutné stahovat instalační program?
Na pár kliknutí přes staženou instalaci
Odinstalace
Jak probíhá odinstalace? Zvládnete to sami, nebo potřebujete odinstalační program? A odstraní tento program vše, co by mohl případně antivir ponechat ve vašem počítači?
Přes avastclear.exe - vymaže veškeré zbytky po programu
Kolik zařízení lze připojit na jednu licenci
Většina antivirů má různé tarify, ve kterých umožňuje připojit se na jeden účet/licenci na 1 - 10 zařízení najednou.
10
Jednoduchost ovládání - hodnocení redakce
10
Je aplikace v češtině?
Ano

Zátěž na počítač
Celkové skóre 6.8/10 se skládá z hodnocení 8 parametrů:
  • Potřeba paměti ram
  • Potřeba místa na disku
  • Využití procesoru
  • Windows
  • Mac
  • Android
  • iOS
  • Linux
6.8/10

Avast Minimalni Pozadavky

Avast potřebuje 2 GB prostoru na disku. Pokud používáte menší SSD disky, je prostor zcela zásadní a tak některé uživatele toto číslo může odradit. Kromě toho nijak zvlášť nezatěžuje počítač. Dokonce kontroluje jak ostatní programy zatěžují počítač a může nabídnout možnosti řešení.

Avast antivir můžete využít nejen ve svém počítači (operační systémy 7, 8.1, 8, 10), ale také na Mac a mobilní telefony či tablety fungující na operačních systémech Android či iOS.

Potřeba paměti ram
Jak velká musí být paměť vašeho PC nebo jiného zařízení, aby do něj šel antivir nainstalovat a nezpomaloval ho?
1 GB
Potřeba místa na disku
Kolik místa na disku vašeho zařízení je potřeba, aby antivirus správně fungoval?
2GB
Využití procesoru
Jaký procesor a o jaké velikosti je nutné využívat, aby antivir fungoval tak, jak má.
Intel Pentium 4 / AMD Athlon 64 nebo vyšším (s podporou instrukcí SSE2)
Windows
Operační systém, ve kterém antivir funguje/nefunguje.
Ano
Mac
Operační systém, ve kterém antivir funguje/nefunguje.
Ano
Android
Operační systém, ve kterém antivir funguje/nefunguje.
Ano
iOS
Operační systém, ve kterém antivir funguje/nefunguje.
Ano
Linux
Operační systém, ve kterém antivir funguje/nefunguje.
Ne

Podpora
Celkové skóre 6/10 se skládá z hodnocení 5 parametrů:
  • Podpora v češtině?
  • Mají online live chat?
  • Telefon
  • Email/Kontaktní formulář
  • Odpověď do 24 hodin
6/10

Stejně jako webové stránky, i podpora je v češtině. Využít můžete pouze kontaktní formulář, přes který byl náš dotaz zodpovězen do 3 hodin, což bereme jako nadstandard. Rozhodně nám chybí live chat, nebo možnost zavolat na telefonickou podporu v případě, že potřebujeme nějakou podporu co nejdříve – ideálně ihned. Přece jen jsou lidé, kteří potřebují technickou podporu při instalaci a odinstalaci, a i když je vše hodně dobře rozepsáno ve FAQ, které jsou k nalezení na sekci Podpora.

Podpora v češtině?
Má společnost poskytující antivir podporu v češtině, nebo se s nimi komunikuje jen v angličtině, popř. v jiném jazyku?
Ano
Mají online live chat?
Live chat na webových stránkách společnosti umožňuje okamžitou komunikaci a řešení problémů klienta.
Ne
Telefon
Možnost spojit se s podporou telefonicky.
Ne
Email/Kontaktní formulář
Možnost spojit se s podporou pomocí e-mailu nebo kontaktního formuláře.
Ano
Odpověď do 24 hodin
Informace, zda jsme dostali od klientské podpory odpověď na náš e-mail/kontaktní formulář do 24 hodin.
Ano
Doporučujeme Doporučujeme

Není Avast pro vás to pravé? Podívejte se na naše pravidelně aktualizované srovnání antivirů


Přispět svou zkušeností
Podělte se o názor a pomozte tak ostatním!

Uživatelské zkušenosti

9 zkušeností

Před pár měsíci jsem na zkoušku zakoupil AVAST Ultimate a dnes jsem se opět vrátil k ESETu. ESET používáme mnoho let a naprostá spokojenost, s instalací Avastu začaly nemalé komplikace, počítač se výrazně zpomalil při náběhu (schopný činnosti byl někdy cca po 2 minutách, někdy ale až cca po 10 minutách), zdržení bylo patrné i při normální činnosti, počítač se začal sekat, najednou něco přestalo fungovat (nejčastěji Outlook 2019) a byl nutný restart počítače.

O ESETu člověk ani neví a vše běží rychle a bez obtěžování.

Hodnocení - 3
Anonymous
5. 9. 2021

Koupil jsem Avast na základě zkušenosti kolegy z práce. Zatím jsem neshledal nic negativního, všechno šlape, jak má.

Hodnocení - 3
Anonymous
22. 8. 2020

Naprosto souhlasím

Hodnocení - 3
Anonymous
13. 8. 2020

Podle mě je to nejlepší antivirus na trhu. Jsem s ním maximálně spokojená už několik let.

Hodnocení - 3
Anonymous
11. 8. 2020

Podle mě je to jednoduchý a dobrý antivir, s přehlednou a bezpečnou firewall.

Hodnocení - 3
Anonymous
11. 8. 2020

Je to super antivirus. jaký je verzi zdarma?

Hodnocení - 3
Anonymous
16. 7. 2020

Avast jako antivir používám už několik let a po celou dobu vše běží bez problémů.

Hodnocení - 3
Anonymous
8. 7. 2020

Pro mě standardní antivir za rozumnou cenu, který dobře ochrání můj počítač.

Hodnocení - 3
Anonymous
14. 6. 2020

Funkční a přehledný antivir, na který si nemohu stěžovat.

Hodnocení - 3
Anonymous
8. 5. 2020