Sdovolená.cz recenze Sdovolená.cz recenze

Hodnotil/a Redakce 5nej

30. 10. 2018

Stručně/vhodné pro

SDovolená.cz je něco jako heureka mezi zájezdy, ale zájezd si přímo u nich nekoupíte. Jedná se o agregátor nabídek cestovních kanceláří a z ceny zájezdu tedy neplatíte žádnou provizi. Pokud upřednostňujete nákup přímo u cestovní kanceláře, pak je sDovolená dokonalý nástroj pro nalezení toho správného zájezdu. Na webu nenajdete příliš pokročilé vyhledávání ani vyladěné uživatelské prostředí. Spíše než o cestovní agenturu jde o inzertní portál pro cestovní kanceláře. I přesto jde o jeden z nejnavštěvovanějších srovnávačů zájezdů na českém internetu.

Celkové skóre 7.5/10 se skládá z hodnocení všech 33 parametrů:
  • Exotické zájezdy
  • Lyžařské zájezdy a hory
  • Dovolená s dětmi
  • Dovolená a aquapark
  • Adventní zájezdy
  • Dovolená a potápění
  • Luxusní dovolená
  • Poznávací zájezdy
  • Dovolená pro seniory
  • Eurovíkendy
  • Golfové zájezdy
  • Lázně a wellness
  • Plavby
  • Skupinové zájezdy
  • Sportovní zájezdy
  • Adrenalin
  • Last minute
  • First Minute
  • Počet cestovek v nabídce
  • Přibližný počet zájezdů
  • Počet poboček
  • Uživatelské recenze u hotelů
  • Vlastní cestovatelský magazín
  • Pronájem aut
  • Prodej letenek
  • Rok založení firmy
  • Počet fanoušků na facebooku
  • Live chat
  • Telefon
  • E-mail
  • Odpověď do 24 hod
  • Odpovědi/otázky
  • Pracovní doba
Hodnocení redakce
hodnoceno 33 parametrů
7.5/10
Hodnocení uživatelů
hodnoceno 1x Přidat hodnocení
5.0/5
Celkové skóre 6.1/10 se skládá z hodnocení 18 parametrů:
  • Exotické zájezdy
  • Lyžařské zájezdy a hory
  • Dovolená s dětmi
  • Dovolená a aquapark
  • Adventní zájezdy
  • Dovolená a potápění
  • Luxusní dovolená
  • Poznávací zájezdy
  • Dovolená pro seniory
  • Eurovíkendy
  • Golfové zájezdy
  • Lázně a wellness
  • Plavby
  • Skupinové zájezdy
  • Sportovní zájezdy
  • Adrenalin
  • Last minute
  • First Minute
6.1/10
Celkové skóre 7.3/10 se skládá z hodnocení 7 parametrů:
  • Počet cestovek v nabídce
  • Přibližný počet zájezdů
  • Počet poboček
  • Uživatelské recenze u hotelů
  • Vlastní cestovatelský magazín
  • Pronájem aut
  • Prodej letenek
7.3/10
Celkové skóre 9.5/10 se skládá z hodnocení 2 parametrů:
  • Rok založení firmy
  • Počet fanoušků na facebooku
9.5/10
Celkové skóre 7/10 se skládá z hodnocení 6 parametrů:
  • Live chat
  • Telefon
  • E-mail
  • Odpověď do 24 hod
  • Odpovědi/otázky
  • Pracovní doba
7/10

Výhody

  • Neplatíte provizi za zprostředkování jako u konkurence
  • Jednáte přímo s cestovní kanceláří, nikoli přes prostředníka
  • Projekt je zastřešován stabilní společností Seznam.cz

Nevýhody

  • Funkce portálu nejsou moc sofistikované

Kategorie zájezdů
Celkové skóre 6.1/10 se skládá z hodnocení 18 parametrů:
  • Exotické zájezdy
  • Lyžařské zájezdy a hory
  • Dovolená s dětmi
  • Dovolená a aquapark
  • Adventní zájezdy
  • Dovolená a potápění
  • Luxusní dovolená
  • Poznávací zájezdy
  • Dovolená pro seniory
  • Eurovíkendy
  • Golfové zájezdy
  • Lázně a wellness
  • Plavby
  • Skupinové zájezdy
  • Sportovní zájezdy
  • Adrenalin
  • Last minute
  • First Minute
6.1/10

Hledáte exotický zájezd, pobyt v lázních či třeba eurovíkend? Některé srovnávače zájezdů vám umí vyfiltrovat přesně takovou kategorii, jakou hledáte. Umí však sDovolená.cz najít ty zájezdy, které hledáte?

sDovolená není cestovní agentura jako taková. Jedná se především o agregátor zájezdů, tedy něco jako Heureka pro zájezdy, dovolené a cestovní kanceláře. Shromažďuje informace o řadě zájezdů od spousty cestovních kanceláří, ale jejich prodej nezprostředkovává. Pokud si zde nějaký zájezd vyberete, jednáte nadále přímo s cestovní kanceláří, nikoli se srovnávačem, jako je tomu u ostatních cestovních agentur z našeho srovnání.

Sdovolena

Vyhledávání má sDovolená poměrně jednoduché. V horní liště si z roletky vyberete zemi, kam chcete cestovat, popř. můžete do kolonky napsat rovnou zemi, místo či lokalitu, kterou hledáte. Dáte vyberete datum, kdy chcete na dovolenou odjet – nechybí ani možnost zaškrtnout Last Minute a jako poslední v základním vyhledávání zadáte cenu, kterou chcete do zájezdu investovat.

Exotické zájezdy
Zájezdy na exotická místa jako jsou Dominikánská republika, Egypt, Maledivy, Mexiko a další.
Ano
Lyžařské zájezdy a hory
Pobyty v horských oblastech a zájezdy spolené s lyžováním a zimními sporty
Ano
Dovolená s dětmi
Pobyty a zájezdy určené primárně pro rodiče s dětmi - prostor pro dětské hry, zábavu, hřiště, prolézačky, aquaparky apod.
Ne
Dovolená a aquapark
Pobyty a zájezdy spojené primárně s pobytem v aquaparku.
Ne
Adventní zájezdy
Zájezdy pořádané o adventních svátcích, většinou do hlavních nebo významných měst Evropy.
Ne
Dovolená a potápění
Dovolená určená pro milovníky potápění - destinace s podporou tohoto sportu, hotely vybavené pro potápěče apod.
Ne
Luxusní dovolená
Zájezdy na exotická místa v luxusních hotelech - Egypt, Thajsko, Zanzibar, Dominikánská republika a další.
Ano
Poznávací zájezdy
Zájezdy za poznáním - památky, přírodní rezervace atd.
Ano
Dovolená pro seniory
Zájezdy a pobyty určené seniorům, často se slevou pro tyto klienty.
Ne
Eurovíkendy
Zájezdy do významných měst Evropy, především na prodloužené víkendy.
Ano
Golfové zájezdy
Zájezdy určené milovníkům golfu - destinace a hotely v blízkosti golfových hřišť.
Ano
Lázně a wellness
Zájezdy a pobyty v lázních a wellness centrech.
Ano
Plavby
Plavby parníky a loďmi po moři v určitých oblastech, nebo po významných řekách (např. Nil), se zastávkami ve významných městech a přístavech.
Ano
Skupinové zájezdy
Zájezdy určené předem pro velké skupiny lidí - např. školy, zájmové kroužky apod.
Ne
Sportovní zájezdy
Zájezdy určené primárně za sportem, popř. na sportovní utkání, mistrovství světa atd.
Ano
Adrenalin
Výlety a zájezdy spojené s adrenalinovým sportem.
Ne
Last minute
Výrazně levnější zájezdy, které se pořizují tzv. na poslední chvíli, několik dní nebo i hodin před odjezdem.
Ano
First Minute
Zájezdy kupované hodně dopředu, i několik měsíců, které jsou čerstvě v nabídce cestovky. Jejich cena může být zvýhodněná.
Ano
Tip Tip

Chcete poměrně dobrý a pokročilý vyhledávač, kde vyberete svou vysněnou dovolenou, ale řešit už si chcete všechno přímo s cestovní kanceláří? Pak vám bude sDovolená vyhovovat. Nefunguje ani jako prodejce zájezdů, ani jako zprostředkovatel. Spíše je jakýmsi srovnávačem a inzertním portálem cestovních kanceláří.

Pokud vám toto jednoduché vyhledávání nestačí, můžete rozkliknout podrobnější filtry, kde už můžete upřesnit hledanou dovolenou skutečně do nejmenších detailů. Zaškrtnout můžete stravu (polopenze, snídaně, večeře, apod., kvalitu ubytování (kolika hvězdičkový hotel preferujete), z roletky vyberete dopravu (vlakem, autobusem, letecky, vlastním vozem apod.), z jakého místa chcete odjíždět a popř. i jakou cestovní kancelář jste vybrali.

V dalším podrobném výběru můžete zaškrtnout z aktivních dovolených – lyže, hory-turistika, kolo, voda, na aerobik, na inline brusle, na golf apod., pak informace o pobytových zájezdech – u moře, v metropoli, relaxační, na horách atd. a koneckonců i zda chcete zájezd poznávací, eurovíkend nebo okružní plavbu zaoceánskou lodí.

Zda chcete jet za sluncem k moři, nebo hledáte eurovíkendy, to si můžete rozkliknout i o lištu níže, kde se pak nachází i tipy sDovolené na ty nejlepší a nejoblíbenější zájezdy a pobyty.

Rozsah služeb
Celkové skóre 7.3/10 se skládá z hodnocení 7 parametrů:
  • Počet cestovek v nabídce
  • Přibližný počet zájezdů
  • Počet poboček
  • Uživatelské recenze u hotelů
  • Vlastní cestovatelský magazín
  • Pronájem aut
  • Prodej letenek
7.3/10

Použitelnost srovnávače zájezdů, chcete-li cestovní agentury, je nejvíce závislá na rozsahu služeb, které nabízejí. Následující sekci proto považujeme za jednu z nejzásadnějších a při sestavování srovnání cestovních agentur na ni bereme velký zřetel. Jak si stojí sDovolená.cz?

U této cestovní agentury, lze-li ji tak vůbec nazývat, jsou k dispozici nabídky cca 32 cestovních kancelářích. V předešlých letech to bylo přes 70 cestovek, ale v současné době se jejich výběr značně zúžil. Může to být i krachem řady cestovních kanceláří a sníženým zájmem o cestování vlivem koronaviru.

S počtem cestovních kanceláří logicky klesla i nabídka zájezdů. Před několika lety, kdy vznikala naše původní recenze, to bylo kolem 14 tisíc nabídek. V současné době přesné číslo neznáme, ale během našeho testování jsme si nemohli postěžovat, že bychom si v nabídce nedokázali vybrat. I když je tam zájezdů podstatně méně, než nabízí konkurence, je pořád poměrně bohatá.

sDovolená nefunguje jako klasická cestovní agentura, proto je potřeba po vybrání dovolené kontaktovat přímo cestovní kancelář a s tou pak dovolenou domluvit a zakoupit. Je to sice méně pohodlné, ale zase neplatíte agentuře žádnou provizi za sjednání – platíte přímo cestovce, a tím může být cena zájezdu výhodnější.

Jelikož se nejedná o běžnou cestovní agenturu, budete zde marně hledat kamenné pobočky. Jsou zbytečné, protože obchod pak – jak jsme již zmínili – uzavíráte přímo s cestovní kanceláří.

Co nám zde chybělo, byly uživatelské recenze hotelů, které jsou mnohdy hodně přínosné. Klient si tak udělá mnohem reálnější představu o místě, které ho zaujalo, než jen při přečtení popisku na webu. sDovolená se také nestará o pronájem aut, prodej letenek ani o žádné další doplňkové služby, které jsou dostupné u konkurenčních firem.

Počet cestovek v nabídce
S kolika cestovními kancelářemi srovnávač spolupracuje.
32
Přibližný počet zájezdů
Kolik zájezdů přibližně srovnávač nabízí.
14 tis.
Počet poboček
Kolik poboček cestovní agentura má - je možné navštívit a sjednat zájezd i na jejich kamenné pobočce?
žádné
Uživatelské recenze u hotelů
Skvělá pomůcka, jak zjistit kvalitu služeb vámi vybraného zájezdu - uživatelé, kteří přes vybranou cestovku jeli, hodnotí podle svých dojmů a zkušeností navštívené hotely.
Ne
Vlastní cestovatelský magazín
Má srovnávač zájezdů vlastní cestovatelský magazín, kam sdílí různé tipy a rady na cestu?
Ne
Pronájem aut
Agentura zajistí pronájem vozu v místě vašeho pobytu.
Ne
Prodej letenek
Agentura mimo jiné zajišťuje i prodej letenek, čímž vám značně ušetří čas i starosti.
Ne

Oblíbenost
Celkové skóre 9.5/10 se skládá z hodnocení 2 parametrů:
  • Rok založení firmy
  • Počet fanoušků na facebooku
9.5/10

Firma bez dobré reputace dlouho nepřežije.  Právě reputace je ukazatelem toho, do jaké míry cestovní agentuře můžete věřit. Zaměřili jsme se proto na některá důležitá kritéria, podle kterých lze zjistit, jak dobře si společnost vede.

Rok založení podle nás ukazuje, jak dlouho se dokázala společnost na trhu udržet a jak si firma u zákazníků vede. sDovolená funguje od roku 2002 a řadí se tak mezi nejstarší cestovní agentury/srovnávače zájezdů. Škoda jen, že si za tu dobu nevytvořili databázi hodnocení hotelů a dovolených od svých uživatelů. Na druhou stranu, jestliže slouží pouze jako reklamní plocha cestovních kanceláří, nikoli jako prodejce či zprostředkovatel zájezdů, byla by asi takováto databáze poněkud komplikovaná.

Jako další ukazatele můžete brát oblíbenost mezi fanoušky facebookových stránek, nebo jejich hodnocení na FB. Bohužel sDovolená nemá vytvořenou na této sociální síti žádnou stránku, takže nemáme k dispozici ani hodnocení, ani počet fanoušků.

Rok založení firmy
Kdy byla cestovní agentura/srovnávač zájezdů založena
2002
Počet fanoušků na facebooku
Kolika fanoušků má jejich stránka na Facebooku
Nemají stránky na Facebooku

Podpora
Celkové skóre 7/10 se skládá z hodnocení 6 parametrů:
  • Live chat
  • Telefon
  • E-mail
  • Odpověď do 24 hod
  • Odpovědi/otázky
  • Pracovní doba
7/10

Na portále sDovolená budete marně hledat live chat i telefonní číslo, které považujeme v případě cestovních agentur za podstatné. Jak už jsme ale mnohokrát zmínili, sDovolená se výrazně liší. Nabízí proto pouze základní klientskou podporu na e-mailové adrese, ale za vše ostatní je odpovědná vybraná cestovní kancelář. Proto zde nenajdete ani telefonní číslo pro případ pomoci ze zahraničí. Na tyto informace se už budete muset poptat ve vybrané cestovce.

Na naše e-mailové dotazy podpora reagovala se zpožděním šesti dnů. Odpověděla navíc pouze na část našich otázek. Hodnotíme ji proto jako nedostatečnou.

Live chat
S pracovníky podpory je možné se spojit pomocí live chatu.
Ne
Telefon
Na cestovní agenturu je možné se dovolat na klientskou linku.
Ano
E-mail
Pracovníky podpory je možné kontaktovat pomocí e-mailu.
Ano
Odpověď do 24 hod
Podpora na náš dotaz odpověděla do 24 hodin.
Ne
Odpovědi/otázky
Na kolik našich otázek podpora odpověděla?.
3/5
Pracovní doba
Jaká je pracovní doba podpory.
-
Doporučujeme Doporučujeme

Nenašli jste na sdovolena.cz, co hledáte? Nesmutněte – podívejte se na další námi recenzované cestovní agentury.


Přispět svou zkušeností
Podělte se o názor a pomozte tak ostatním!