WPBakery Recenze WPBakery Recenze

Hodnotil/a Redakce 5nej

8. 6. 2020

Stručně/vhodné pro

WPBakery je WordPress page builder. Ten byl dříve známý jako Visual Composer. V současné době (rok 2020) patří mezi jedny z nejoblíbenějších drag&drop editory stránek pro WordPress. Podle vlastního webu bylo do dnešního dne prodáno přes 4 300 000 licencí tohoto builderu.

Celkové skóre 6.2/10 se skládá z hodnocení všech 29 parametrů:
  • Verze zdarma
  • Doživotní licence
  • Způsob placení
  • Cena
  • Předpřipravené šablony
  • Počet widgetů (elementů)
  • WooCommerce moduly nebo builder
  • Builder záhlaví a zápatí
  • Jednoduché stylování prvků
  • Responzivní editace
  • Možnost upravovat prvky podle zařízení
  • Vlastní globální CSS
  • Integrace ikon Font Awesome
  • Pop-up builder (vyskakovací okna)
  • Builder formulářů
  • Hooky
  • Možnost zapnout režim údržby
  • Klávesové zkratky
  • Automatické ukládání
  • Copy & paste (kopíruj a vlož)
  • Vyhledávání v editoru (jednodušší navigace)
  • Drag&drop editor
  • Funguje s moderními šablonami
  • Manažer uživatelských rolí
  • Kompatibilní se SEO pluginy
  • Česká lokalizace
  • Podpora 24/7
  • Video tutoriály
  • Webové návody
Hodnocení redakce
hodnoceno 29 parametrů
6.2/10
Celkové skóre 5/10 se skládá z hodnocení 4 parametrů:
  • Verze zdarma
  • Doživotní licence
  • Způsob placení
  • Cena
5/10
Celkové skóre 6.5/10 se skládá z hodnocení 13 parametrů:
  • Předpřipravené šablony
  • Počet widgetů (elementů)
  • WooCommerce moduly nebo builder
  • Builder záhlaví a zápatí
  • Jednoduché stylování prvků
  • Responzivní editace
  • Možnost upravovat prvky podle zařízení
  • Vlastní globální CSS
  • Integrace ikon Font Awesome
  • Pop-up builder (vyskakovací okna)
  • Builder formulářů
  • Hooky
  • Možnost zapnout režim údržby
6.5/10
Celkové skóre 5/10 se skládá z hodnocení 4 parametrů:
  • Klávesové zkratky
  • Automatické ukládání
  • Copy & paste (kopíruj a vlož)
  • Vyhledávání v editoru (jednodušší navigace)
5/10
Celkové skóre 8/10 se skládá z hodnocení 5 parametrů:
  • Drag&drop editor
  • Funguje s moderními šablonami
  • Manažer uživatelských rolí
  • Kompatibilní se SEO pluginy
  • Česká lokalizace
8/10
Celkové skóre 6.7/10 se skládá z hodnocení 3 parametrů:
  • Podpora 24/7
  • Video tutoriály
  • Webové návody
6.7/10

Výhody

  • Drag&drop editor stránek
  • Funkcemi neomezená licence

Nevýhody

  • Chybí verze zdarma

Proč používat WPBakery? Už jste někdy chtěli vytvořit složitější rozvržení webové stránky, ale narazili jste na problém, že by bylo potřeba více zasahovat do zdrojového kódu šablony? Nebo nemáte potřebné znalosti programování a kódování, abyste něco takového mohli dělat? Právě na to se vám bude hodit WordPress page builder WPBakery.

Builder pracuje na principu drag&drop (chyť a pusť) tvorby stránek. Představte si, že potřebujete ve WordPressu vytvořit poutavou vstupní, kontaktní, referenční nebo jakoukoliv jinou stránku. WPBakery má v sobě desítky předpřipravených widgetů (elementů), které přetažením přidáte do místa ve stránce.

Wpbakery Hlavni Strana

Pokud chcete na kontaktní stránce například mapu, kontaktní formulář, nadpis, text a fotografii pobočky, tak si všechny tyto elementy do stránky přidáte několika klinutími myši. Jednoduše je po stránce rozmístíte a pak jim nastavíte různé vlastnosti a vzhled. Tímto způsobem můžete vytvořit všechny podstránky vaší webové prezentace.

Aby bylo vytváření stránek ještě jednodušší a rychlejší, má WPBakery ve své nabídce přes 100 šablon obsahových částí stránek. To jsou šablony, například ceníků, porovnávacích tabulek, sekcí o nás, portfolia nebo například uživatelských recenzí. Ty jsou nastylovány a vytvořeny profesionálními designéry. Tyto prvky do stránky vložíte a pak je upravíte pro své potřeby. To většinou znamená pouze přepsat původní texty za své.

WPBakery v sobě má všechny důležité funkce, jako je editor uživatelských rolí, možnost nastavování globálních CSS, možnost používat hooky. Protože je to oblíbený plugin pro WordPress, tak je kompatibilní s většinou dalších pluginů, které by se vám na stránkách mohly hodit.

Finance
Celkové skóre 5/10 se skládá z hodnocení 4 parametrů:
  • Verze zdarma
  • Doživotní licence
  • Způsob placení
  • Cena
5/10

Ceník WPBakery je jednoduchý. V nabídce je jeden cenový tarif. Jeden tarif bez omezení použití a funkcí. Pokud už máte s nějakými WordPress page buildery zkušenosti, tak je potřeba si dát pozor na licenci. Licence je totiž určena pro použití pouze na jednom webu. Tedy jedna licence = 1 web.

Od toho se samozřejmě odvíjí cena. Ta je poměrně nízká, pokud ji srovnáme s podobnými pluginy. Výhodou je, že se platí jednorázový poplatek. S jednou platbou získáte doživotní bezpečnostní aktualizace. Také aktualizace a přídavky dalších funkcí.

Verze zdarma
Je k dispozici bezplatná verze page builderu?
Ne
Doživotní licence
Builder umožňuje zakoupení doživotní licence. To znamená, že za jednu platbu budete mít doživotní aktualizace page builderu.
Ano
Způsob placení
V jakém intervalu se platí za běžnou licenci.
Platí se za doživotní licenci
Cena
45$ doživotní licence pro 1 web

Customizace
Celkové skóre 6.5/10 se skládá z hodnocení 13 parametrů:
  • Předpřipravené šablony
  • Počet widgetů (elementů)
  • WooCommerce moduly nebo builder
  • Builder záhlaví a zápatí
  • Jednoduché stylování prvků
  • Responzivní editace
  • Možnost upravovat prvky podle zařízení
  • Vlastní globální CSS
  • Integrace ikon Font Awesome
  • Pop-up builder (vyskakovací okna)
  • Builder formulářů
  • Hooky
  • Možnost zapnout režim údržby
6.5/10

WPBakery nabízí přes 100 obsahových šablon a přes 50 elementů. Díky nim budete moct vytvářet profesionálně vypadající webové stránky i bez znalosti programování.

Wpbakery Editor

Nevýhoda tohoto page builderu je v tom, že nemá funkci builderu záhlaví a zápatí. A také v něm nenaleznete moduly pro prodejní platformu WooCommerce.

Pokud pomineme zmíněné nedostatky, tak je WPBakery po stránce customizace povedeným builderem. Ten vám poskytne dostatečné možnosti nastavení a stylování, které budete pro tvorbu efektivních stránek potřebovat.

Předpřipravené šablony
Hotové šablony, které je možné nasadit na svůj web.
100+
Počet widgetů (elementů)
Widgety jsou například formuláře, obrázky, nadpisy, textové bloky a další prvky, ze kterých se skládá webová stránka.
50+
WooCommerce moduly nebo builder
Prvky, které vám pomohou výrazně upravovat vzhled stránek WooCommerce.
Ne
Builder záhlaví a zápatí
S page builderem je možné vytvořit vlastní hlavičku nebo patičku šablony.
Ne
Jednoduché stylování prvků
Stylování prvků pomocí funkcí editoru. Není potřeba znát CSS.
Ano
Responzivní editace
V editoru je možné měnit v reálném režimu zobrazení z PC na mobilní telefon. V této responzivní editaci je možné pracovat na detailech webu, které se změní při přizpůsobení se menší obrazovce.
Ano
Možnost upravovat prvky podle zařízení
Možnost například vypnout některý z prvků, aby se nezobrazoval uživatelům na mobilních telefonech.
Ano
Vlastní globální CSS
Možnost vkládat vlastní CSS styly.
Ano
Integrace ikon Font Awesome
Ano
Pop-up builder (vyskakovací okna)
Jednoduchý editor pro vytváření vyskakovacích oken.
Ne
Builder formulářů
Stavitel webových formulářů
Ano
Hooky
Ano
Možnost zapnout režim údržby
Ne

Ovládání
Celkové skóre 5/10 se skládá z hodnocení 4 parametrů:
  • Klávesové zkratky
  • Automatické ukládání
  • Copy & paste (kopíruj a vlož)
  • Vyhledávání v editoru (jednodušší navigace)
5/10

Z hodnocení by se mohlo zdát, že se WPBakery ovládá složitě. To není pravda. Editor je intuitivní a jednoduchý. Samozřejmě je potřeba si na něj zvyknout.

Wpbakery Elementy

Builderu jsme odebrali hodnocení zejména kvůli nemožnosti ovládat jej klávesovými zkratkami a také nemožností jednoduše nastavit automatické ukládání rozdělané práce.

Pro jednoduchou orientaci nechybí v rozhraní WPBakery vyhledávací políčko, které vám usnadní pohyb a vyhledávání elementů (widgetů) nebo nastavení.

Klávesové zkratky
Je možné editor ovládat klávesovými zkratkami?
Ne
Automatické ukládání
Editor během tvorby webu automaticky ukládá rozdělanou práci.
Ne
Copy & paste (kopíruj a vlož)
Ano
Vyhledávání v editoru (jednodušší navigace)
Prvky je v editoru možné vyhledávat přes formulář. To značně usnadňuje navigaci.
Ano

Důležité parametry
Celkové skóre 8/10 se skládá z hodnocení 5 parametrů:
  • Drag&drop editor
  • Funguje s moderními šablonami
  • Manažer uživatelských rolí
  • Kompatibilní se SEO pluginy
  • Česká lokalizace
8/10

WPBakery je drag&drop editor stránek. V tom se pracuje přetahováním prvků myší. Dodnes nebyla jednodušší metoda tvorby stránek vynalezena. Drag&drop editor reaguje svižně na každý pohyb myši, což pokládáme za docela důležitou vlastnost. U práce vás nebude nic zdržovat nebo omezovat.

Důležité také je, že WPBakery spolupracuje s moderními WordPress šablonami. Nemusíte se omezovat na používání konkrétní šablony vzhledu, ale můžete s WPBakery používat svoji nejoblíbenější.

Česká lokalizace je u WPBakery poměrně oříšek. Část rozhraní je přeložené do češtiny, ale část je v angličtině. Z toho důvodu jsme v tabulce nastavili, že tento builder českou lokalizaci nemá. Pravdou je, že z velké částí je WPBakery přeložené, takže se nebojíme tvrdit, že se v jeho administraci vyznají i uživatelé bez znalosti anglického jazyka.

Drag&drop editor
Drag&drop (chyť a pusť) je metoda přetahování prvků. V menu editoru si vyberete prvek, kterých chcete vložit do stránek, a ten tahem myši přetáhnete na požadované místo.
Ano
Funguje s moderními šablonami
Editor je kompatibilní s moderními WordPress šablonami.
Ano
Manažer uživatelských rolí
Manažerem uživatelských rolí můžete nastavovat práva jednotlivým uživatelům.
Ano
Kompatibilní se SEO pluginy
Editor spolupracuje s oblíbenými SEO pluginy
Ano
Česká lokalizace
Ne (částečná)

Podpora
Celkové skóre 6.7/10 se skládá z hodnocení 3 parametrů:
  • Podpora 24/7
  • Video tutoriály
  • Webové návody
6.7/10

WPBakery má za sebou zkušené vývojáře a také velkou uživatelskou komunitu. Komunita uživatelů pomáhá nejen s rozvojem tohoto page builderu, ale také se snaží pomáhat nováčkům, kteří chtějí WPBakery používat ve svém WordPressu.

Malá nevýhoda u tohoto stavitele stránek je omezená profesionální uživatelská podpora. Ta nefunguje v režimu 24/7, ale díky komunitě uživatelů to až tak nevadí.

Na internetu a YouTube naleznete pro tento page builder dostatek návodů a řešení, které vám pomohou s vytvářením a editováním stránek.

Podpora 24/7
Ne
Video tutoriály
Ano
Webové návody
Ano

Zkušenosti s WPBakery

Každý, kdo WPBakery vyzkoušel si pochvaloval nejen jeho frontend editor, ale také možnost pracovat v backendu. Díky backendu nemusíte opustit rozhraní redakčního systému WordPress. To u některých změn na stránce ušetří čas. Jde však o subjektivní dojem. V backend editoru se pracuje stejně, jako ve frontendu, ale je tam potřebná větší představivost.

Mě osobně se u WPBakery nelíbí nemožnost upravovat text inline. To znamená, že když potřebujete přepsat nebo upravit text, tak na něj kliknete a otevře se vám okno, ve kterém text teprve přepíšete. Znovu je to subjektivní pocit, ale mě se toto opravdu nelíbí. Je tedy potřeba poznamenat, že s otevřeným oknem se vám také otevřou možnosti nastavení text. A díky tomu vám tato funkce zase může ušetřit nějaké to kliknutí myší navíc.

Česká lokalizace v rozhraní editoru je překvapením. Lokalizace je sice částečná, ale myslím si, že je větší část v češtině, něž v angličtině. Tento fakt může někomu usnadnit výběr WordPress page builderu. Mnoho lidí nemá angličtinu v oblibě a jednodušeji se orientují v našem mateřském jazyce.

Na drag&drop editor je potřeba si trochu zvyknout. To platí zejména pokud přecházíte z jiného builderu. Ve WPBakery se pracuje trošku odlišným stylem. Je to kvůli tomu, že každému vyhovuje jiné ovládání a způsob úprav stránek. Nejhlavnější části nastavování a ovládání jsou ale stejné, jako v každém jiném editoru. Takže se nemusíte obávat, že budete bloudit a hledat nějaké nastavení. Ostatně, pokud nemůžete něco najít, tak si to můžete, díky vyhledávacímu políčku, nechat skutečně najít.

WPBakery je hlavně builder jednotlivých stránek. Nenajdete v něm builder pro záhlaví a zápatí. To je funkce, která by vám mohla chybět. Pokud nechcete vytvářet komplexní weby, ale pouze jejich poutavé obsahové části, tak pak je WPBakery opravdu dobrou volbou.


Přispět svou zkušeností
Podělte se o názor a pomozte tak ostatním!