Safari Recenze Safari Recenze

Hodnotil/a Redakce 5nej

8. 1. 2021

Stručně/vhodné pro

Safari je výchozí prohlížeč pro Mac i iOS a je plnohodnotným prohlížečem. Tento internetový prohlížeč je možné nainstalovat i na zařízení se systémem Windows, ale pouze jeho zastaralou verzi.

Celkové skóre 7/10 se skládá z hodnocení všech 19 parametrů:
  • Microsoft Windows
  • Linux
  • Mac OS
  • Android
  • iOS
  • Synchronizace s mobilem, tabletem
  • Správce hesel
  • Správce záložek
  • Rozšíření (add-ons)
  • Automatické dokončování slov
  • Automatické vyplnění formulářů
  • Kontrola pravopisu
  • Rychlý screenshot (nástroj přímo v prohlížeči)
  • Režim čtečky
  • Automatické mazání mezipaměti (cache)
  • Anonymní prohlížení (soukromé prohlížení)
  • Ochrana proti sledování (blokuje známe sledovací scripty)
  • Blokuje sledovací soubory cookies třetích stran (ve výchozím nastavení)
  • Blokuje kryptoměnové skripty
Hodnocení redakce
hodnoceno 19 parametrů
7/10
Celkové skóre 4/10 se skládá z hodnocení 5 parametrů:
  • Microsoft Windows
  • Linux
  • Mac OS
  • Android
  • iOS
4/10
Celkové skóre 10/10 se skládá z hodnocení 4 parametrů:
  • Synchronizace s mobilem, tabletem
  • Správce hesel
  • Správce záložek
  • Rozšíření (add-ons)
10/10
Celkové skóre 6.6/10 se skládá z hodnocení 6 parametrů:
  • Automatické dokončování slov
  • Automatické vyplnění formulářů
  • Kontrola pravopisu
  • Rychlý screenshot (nástroj přímo v prohlížeči)
  • Režim čtečky
  • Automatické mazání mezipaměti (cache)
6.6/10
Celkové skóre 7.5/10 se skládá z hodnocení 4 parametrů:
  • Anonymní prohlížení (soukromé prohlížení)
  • Ochrana proti sledování (blokuje známe sledovací scripty)
  • Blokuje sledovací soubory cookies třetích stran (ve výchozím nastavení)
  • Blokuje kryptoměnové skripty
7.5/10

Výhody

  • Výkonný a rychlý internetový prohlížeč
  • Dokonalá synchronizace mezi zařízeními

Nevýhody

  • Pouze pro zařízení společnosti Apple

Safari je prohlížeč od společnosti Apple, takže je výchozí možností přístupu na web na zařízeních od této společnosti. Zkušení uživatelé používají tento internetový prohlížeč pouze ke stažení výkonnější náhrady.

Pokud jste uživatelem zařízení od společnosti Apple, tak má určitě smysl tento prohlížeč používat. Například kvůli funkci Apple Handoff. Ta uživatelům umožňuje pokračovat v relaci procházení mezi zařízeními. Pokud si na desktopu rozečtete článek, tak se k němu můžete vrátit na iPhonu.

Safari Macbook Pro

Webový prohlížeč Safari existuje už od roku 2003. Ačkoliv má zdatnější alternativy, tak faktem zůstává, že právě Safari přineslo na svět funkce, které od něho ostatní okopírovali. Například čtecí režim nebo ad blocker, který odstraní reklamy a videa z webů.

Tento internetový prohlížeč je také průkopníkem internetové bezpečnosti a byl první, který začal blokovat soubory cookies od třetích stran.

Safari je dostupné pouze pro zařízení Mac OS a iOS. Dříve byla dostupná verze tohoto prohlížeče i pro systém Windows, ale společnost přestala prohlížeč aktualizovat, takže je možné stáhnout pouze jeho velice zastaralou verzi.

Rozhraní prohlížeče se může na první pohled zdát trochu neohrabané, ale jde pouze o zvyk. Co si však budete jako uživatel pochvalovat je určitě výkon internetového prohlížeče a ochrana soukromí.

Kompatibilita
Celkové skóre 4/10 se skládá z hodnocení 5 parametrů:
  • Microsoft Windows
  • Linux
  • Mac OS
  • Android
  • iOS
4/10

Safari má smysl používat pouze na zařízeních společnosti Apple. Tedy na systémech Mac OS a iOS. Pokud máte desktopové zařízení i mobilní telefon Apple, tak vám bude dávat ještě větší smysl tento internetový prohlížeč používat.

Jak už jsme v této recenzi zmínili, tak Safari není dostupné pro jiná zařízení. Existuje sice verze pro Windows, ale je zastaralá.

Microsoft Windows
Ne
Linux
Ne
Mac OS
Ano
Android
Ne
iOS
Ano

Důležité funkce
Celkové skóre 10/10 se skládá z hodnocení 4 parametrů:
  • Synchronizace s mobilem, tabletem
  • Správce hesel
  • Správce záložek
  • Rozšíření (add-ons)
10/10

Prohlížeč Safari má všechny důležité funkce, které uživatelé u prohlížeče potřebují a očekávají. Má svého vestavěného správce hesel, který si správně zapamatuje přihlašovací údaje do služeb a webů. V prohlížeči samozřejmě nechybí ani pokročilý správce záložek, ve kterém je možné záložky třídit do složek.

Webový prohlížeč umí synchronizovat data napříč používanými zařízeními.

Do Safari je možné instalovat rozšíření (add-ony), která mu přidají další funkce a vylepšení nebo ho propojí s jinými nástroji. Výběr doplňků je oproti jiným prohlížečům celkem omezený, což webový prohlížeč Safari poměrně znevýhodňuje.

Synchronizace s mobilem, tabletem
Ano
Správce hesel
Ano
Správce záložek
Ano
Rozšíření (add-ons)
Ano

Užitečné funkce
Celkové skóre 6.6/10 se skládá z hodnocení 6 parametrů:
  • Automatické dokončování slov
  • Automatické vyplnění formulářů
  • Kontrola pravopisu
  • Rychlý screenshot (nástroj přímo v prohlížeči)
  • Režim čtečky
  • Automatické mazání mezipaměti (cache)
6.6/10

Safari umí za uživatele dokončovat slova a také automaticky vyplňovat formuláře, aby jim co nejvíce zjednodušil přihlašování nebo nákupy na webu. Součástí prohlížeče je také funkce pro kontrolu pravopisu.

Safari byl první prohlížeč, který přišel s čtecím režimem. Tento režim je v prohlížeči dosud. Oceníte ho nejen při čtení článků a zpravodajství, ale i při prohlížení jiných obsahových stránek. Díky čtecímu režimu vás nebude při čtení obsahu nic jiného rušit.

V tomto prohlížeči naopak chybí funkce pro rychlý screenshot a také ve výchozím nastavení chybí funkce automatického mazání mezipaměti prohlížeče (cache).

Automatické dokončování slov
Ano
Automatické vyplnění formulářů
Ano
Kontrola pravopisu
Ano
Rychlý screenshot (nástroj přímo v prohlížeči)
Ne
Režim čtečky
Ano
Automatické mazání mezipaměti (cache)
Ne

Zabezpečení a ochrana osobních údajů
Celkové skóre 7.5/10 se skládá z hodnocení 4 parametrů:
  • Anonymní prohlížení (soukromé prohlížení)
  • Ochrana proti sledování (blokuje známe sledovací scripty)
  • Blokuje sledovací soubory cookies třetích stran (ve výchozím nastavení)
  • Blokuje kryptoměnové skripty
7.5/10

Poslední nejnovější verze, které přišly s aktualizací Mac OS Catalina a iOS 13, přidaly do prohlížeče lepší ochranu soukromí uživatelů. Safari dokáže blokovat soubory cookies od třetích stran. Zároveň umí blokovat sledovací kódy různých webových služeb nebo inzerentů. Blokování cookies a sledovacích skriptů je v tomto prohlížeči možné velice jednoduše nastavit pomocí přepínače “zapnout/vypnout”.

V prohlížeči je možné nastavit funkci anonymního prohlížení webu. Ta zařídí, že prohlížená webová stránka nedokáže uživatele identifikovat a zároveň se z prohlížeče automaticky smaže historie prohlížení.
Internetový prohlížeč Safari umí uživatele chránit před potenciálně nebezpečnými weby. Nebezpečné weby zablokuje a uživatele varuje v jejich prohlížení. Safari chrání také před malwarem a phishingovými programy, které by mohly z uživatelů získat citlivé údaje.

Anonymní prohlížení (soukromé prohlížení)
Ano
Ochrana proti sledování (blokuje známe sledovací scripty)
Ano
Blokuje sledovací soubory cookies třetích stran (ve výchozím nastavení)
Ano
Blokuje kryptoměnové skripty
Ne

Přispět svou zkušeností
Podělte se o názor a pomozte tak ostatním!