OneDrive Recenze OneDrive Recenze

Hodnotil/a Redakce 5nej

17. 8. 2020

Stručně/vhodné pro

Microsoft OneDrive je webové úložiště dat, které umožňuje přihlásit se kdykoli z jakéhokoli zařízení. Dostupné je v PC ale i v mobilních telefonech a tabletech díky aplikaci OneDrive. Dokumenty a soubory v něm můžete ukládat, vytvářet, zálohovat i sdílet s kýmkoli. Stačí odkaz na soubor odeslat emailem nebo SMS. Pro citlivá data je k dispozici funkce osobní trezor, kam si můžete nahrát smlouvy, průkazy totožnosti a další soubory obsahující citlivá data, rodná čísla apod. Do osobního trezoru se totiž dostanete pouze ověřením identifikace pomocí otisku prstu, rozpoznání obličeje, SMSkou a dalšími způsoby zabezpečení. Nevýhodou OneDrive je pouhých 5 GB prostoru zdarma. Pokud chcete kapacitu navýšit na 100 GB nebo dokonce 1000 GB, už si musíte úložiště předplatit.

Celkové skóre 7.4/10 se skládá z hodnocení všech 17 parametrů:
  • Prostor zdarma
  • Verzování souborů
  • Šifrování souborů
  • Měsíčně za 1 GB
  • Maximální velikost souboru
  • Web
  • Android
  • Apple
  • Texty
  • Tabulky
  • Fotky
  • Další soubory
  • Webová stránka v ČJ
  • Nejčastější otázky
  • Telefon
  • E-mail/kontaktní formulář
  • On-line chat
Hodnocení redakce
hodnoceno 17 parametrů
7.4/10
Hodnocení uživatelů
hodnoceno 1x Přidat hodnocení
5/5
Celkové skóre 6.5/10 se skládá z hodnocení 5 parametrů:
  • Prostor zdarma
  • Verzování souborů
  • Šifrování souborů
  • Měsíčně za 1 GB
  • Maximální velikost souboru
6.5/10
Celkové skóre 9.8/10 se skládá z hodnocení 7 parametrů:
  • Web
  • Android
  • Apple
  • Texty
  • Tabulky
  • Fotky
  • Další soubory
9.8/10
Celkové skóre 6/10 se skládá z hodnocení 5 parametrů:
  • Webová stránka v ČJ
  • Nejčastější otázky
  • Telefon
  • E-mail/kontaktní formulář
  • On-line chat
6/10

Výhody

  • Veškeré fotky, dokumenty, tabulky a další soubory zálohované na jednom místě
  • Možnost zálohovat i citlivá data díky osobnímu trezoru
  • Soubory otevřete díky synchronizaci kdykoli a kdekoli
  • Výhodný tarif pro rodiny Microsoft 365, který nabízí až 6 TB prostoru

Nevýhody

  • Jen 5 GB úložiště zdarma
  • Velikost souboru může být max. 15 GB
  • V případě nahrání závadného obsahu můžete přijít o nahraná data nebo o přístup do úložiště

Microsoft OneDrive – Recenze

Microsoft OneDrive je webové úložiště dat, které umožňuje nahrávat, vytvářet i sdílet dokumenty. Zdarma je k dispozici 5 GB prostoru, ale není problém dokoupit si poměrně výhodné balíčky, které vám úložný prostor značně navýší. Výhodné ceny jsou především v tarifech spolu s celým Microsoft 365 (dříve Office 365). Tak získá klient přístup hned k několika microsoftovým programům a OneDrive je k nim zdarma.

Velkou výhodou je jednoznačně přístup do OneDrive odkudkoliv. Je jedno, zda píšete na PC, notebooku, tabletu nebo na mobilu. Stačí si stáhnout aplikaci do příslušného zařízení a přihlásit se do svého Microsoft účtu. Pak můžete začít cloudové úložiště využívat. Pokud budete mít na cloudu zálohované své soubory a přístroj ztratíte nebo se vám rozbije, stačí se v jiném přístroji přihlásit do OneDrive a svá data si obnovíte a stáhnete, kamkoliv je potřeba.

Microsoft OneDrive není sice tak známý jako Disk Google/Google Drive, je ale stejně pohodlný a praktický. Pojďme se tedy na jeho parametry a využití podívat podrobněji.

Základní info
Celkové skóre 6.5/10 se skládá z hodnocení 5 parametrů:
  • Prostor zdarma
  • Verzování souborů
  • Šifrování souborů
  • Měsíčně za 1 GB
  • Maximální velikost souboru
6.5/10

Stejně jako zmíněný Google Drive i OneDrive je možné získat pro domácnosti i pro firmy. Pokud jej chcete využívat jako jednotlivec v domácnosti, stačí si vytvořit profil – účet, kterým se pak budete na OneDrive přihlašovat a na který budete zálohovat své soubory. Hned na úvod získáte zdarma cloudové úložiště OneDrive s prostorem 5 GB. To není mnoho, ale pro vyzkoušení to jistě postačí. Zatímco Google Drive využívají nejčastěji lidé díky e-mailové schránce na Gmailu, OneDrive je spojeno s programy Microsoftu, především s Wordem. Někdo ale kromě Wordu využívá i tabulky, prezentaci atd. Proto jsou výhodnější tarify spojeny s balíčkem Microsoft 365 – dříve Office 365, který obsahuje kromě OneDrive a Skype zdarma i Microsoft Word, Excel, Outlook a PowerPoint.

Prostor zdarma
5 GB
Verzování souborů
Ano
Šifrování souborů
Ne
Měsíčně za 1 GB
1 - 0,05 Kč
Maximální velikost souboru
15 GB

Tarify OneDrive

Pokud se rozhodnete pro úložiště OneDrive, budete mít na výběr celkem ze 4 tarifů. První, který už jsme zmínili, je zdarma a uživatel získá pouze 5 GB prostoru. První placená verze zahrnuje pouze úložiště OneDrive a uživatel zaplatí 49,99 Kč za měsíc za 100 GB prostoru. Mnohem výhodněji se pak jeví další dva balíčky, které kromě OneDrive zahrnují i zmíněné Microsoft Word, Outlook, PowerPoint a Excel. Zdarma je k nim také Skype. Oba dva balíčky mají stejné podmínky – úložiště o velikosti 1 TB (1000 GB). Zatímco levnější balíček (1899 Kč za rok) poskytuje toto úložiště pouze jedné osobě, druhý balíček za 2699 Kč/rok jej poskytne až 6 osobám, tedy celkem uživatel získá 6 TB. A to už je pořádná výhoda.

Maximální velikost souborů, které vytváříte či nahráváte na OneDrive mohou mít velikost 15 GB. Program je schopen ukládat v pravidelných intervalech jednotlivé verze. Horší je to s šifrováním. Data jsou totiž šifrována během jejich přenosu, nikoli však na úložišti. Šifrování dat na úložišti je k dispozici pouze u business souborů.

Využitelnost
Celkové skóre 9.8/10 se skládá z hodnocení 7 parametrů:
  • Web
  • Android
  • Apple
  • Texty
  • Tabulky
  • Fotky
  • Další soubory
9.8/10

Jak už jsme zmínili, OneDrive je webové úložiště, na které si můžete ukládat fotky i soubory a následně se přihlásit a otevřít či si je stáhnout z jakéhokoli zařízení. OneDrive je ideálním pomocníkem pro zálohování dat v PC, mobilu i tabletu. Máte tak jistotu, že když se vám přístroj rozbije, nebo vám ho někdo ukradne, získáte svá data snadno zpět. Stačí se přihlásit z nového zařízení na OneDrive a vše stáhnout. Díky synchronizaci najdete stejný obsah na svém OneDrive účtu vždy stejný, ať se díváte v počítači, mobilu nebo na tabletu. V oblibě je dnes i sdílení dokumentů, fotografií či celých souborů, a to nejen na sociálních sítích. Díky OneDrive a aplikacím Office je možné sdílet dokumenty a fotky s rodinou či s kýmkoli, kdo vás napadne. Oceníte to i v případě, že pracujete ve skupince více lidí a potřebujete si rychle předat nějaká data či synchronizovat společný projekt. Není nutné nahrávat větší množství dat na flash disk, DVD apod. Stačí, když odkaz na patřičný soubor či dokument zašlete v e-mailu nebo SMSkou.

Web
Ano
Android
Ano
Apple
Ano
Texty
Ano
Tabulky
Ano
Fotky
Ano
Další soubory
Ano

Skenování dokumentů

Další výhodou je skenování dokumentů. Stačí, když si účtenky, dokumenty, poznámky nebo cokoli vás napadne vyfotíte či naskenujete mobilním telefonem a uložíte na OneDrive. Snadno je pak v úložišti otevřete. Máte je zálohované a zároveň kdykoli a kdekoli k dispozici.

Osobní trezor OneDrive

Co se nám na OneDrive hodně líbí, je osobní trezor. Díky němu si můžete uložit i citlivá data, aniž by hrozilo jejich zcizení nebo zneužití. Jak osobní trezor funguje?

Stejně jako jakékoli jiné soubory na OneDrive, i citlivá data uložená v osobním trezoru budete mít přístupná odkudkoliv a kdykoli budete potřebovat. Klíčem je pečlivé zabezpečení a ověřování identity pomocí obličeje, otisku prstu, SMS kódu případně jiným způsobem. Záleží vždy na tom, jaké ověření je schopen poskytnout přístroj, na němž se chcete přihlásit. Pomocí mobilní aplikace OneDrive je možné skenovat a nahrávat soubory ze systému Android i iOS rovnou do osobního trezoru.

Pokud bude osobní trezor nebo soubory v něm otevřené krátkou dobu v nečinnosti, automaticky dojde k zamknutí. To opět slouží k ochraně vašich citlivých dat, ať jste kdekoli. Nemusíte se tak bát, že přijdete o obsah, pokud vám někdo ukradne mobil ze stolku, na němž třeba v tu chvíli pracujete.

Už jsme zmínili, že do osobního trezoru se snadno dostanete i z mobilních zařízení pomocí aplikace OneDrive. Otevřít je však můžete i ve svém počítači, a to přímo z tzv. Průzkumníka – pokud tedy vlastníte Windows 10.

Zabezpečení OneDrive

Když už zmiňujeme zabezpečení, pojďme se podívat na to, co všechno OneDrive dokáže ohlídat a ochránit. Zabezpečení OneDrive zahrnuje šifrování souborů, monitorování podezřelých aktivit, zjišťování virů, detekci ransomwaru a nástroje na obnovení.

Podle smluvních podmínek si Microsoft vyhrazuje právo na kontrolu vámi uloženého obsahu. Pokud najde krajně závadný obsah, může dojít k jeho smazání, nebo vám může být dokonce zablokován přístup do OneDrive. To sice může být velmi nepříjemné, ale vzhledem k tomu, co se v dnešní době na internetu (a nejen na něm) děje, je to celkem pochopitelné.

Prostředí a podpora
Celkové skóre 6/10 se skládá z hodnocení 5 parametrů:
  • Webová stránka v ČJ
  • Nejčastější otázky
  • Telefon
  • E-mail/kontaktní formulář
  • On-line chat
6/10

OneDrive od společnosti Microsoft má srozumitelné a jednoduché webové stránky, které velmi dobře popisují veškeré produkty – nejen OneDrive. Číst je můžete i v českém jazyce a přes lupu si můžete v češtině vyhledat i články a texty, které se týkají záležitostí spojených s Microsoftem. Pokud je nenajdete, nebo si přejete kontaktovat podporu, je to trochu složitější. Marně budete hledat telefonní číslo, on-line chat i e-mailovou adresu na hlavních stránkách. S podporou je možné se spojit přes kontaktní formulář či on-line chat, ale je trochu oříšek jej nalézt. Nejprve je nutné sjet kurzorem až do spodní části, kde v dolní liště najdete „kontaktovat Microsoft“. Pak se vám teprve otevřou stránky pro kontaktování podpory. Spojit se s nimi můžete formulářem přes aplikaci „Získat pomoc“, nebo si rozkliknout přímo „kontaktovat podporu“. Otevře se vám on-line chat, kde je sice možné komunikovat v češtině, ale…

Jelikož nekomunikujete s živou osobou na druhém konci, nýbrž s automatem, je potřeba zadávat jednoduché dotazy. Zapomeňte na celé věty, spíše si napište slovo či heslo, jako když vyhledáváte přes lupu. Dostanete tak nabídku několika linků, skrz které se zase můžete dostat blíže své odpovědi. Obrňte se však trpělivostí, neboť dostat odpověď na vaši otázku může trvat dost dlouho.

Webová stránka v ČJ
Ano
Nejčastější otázky
Ano
Telefon
Ne
E-mail/kontaktní formulář
Ano
On-line chat
Ne

Přispět svou zkušeností
Podělte se o názor a pomozte tak ostatním!

Uživatelské zkušenosti

2 zkušeností
Hodnocení - 1 Hodnocení - 2 Hodnocení - 3 Hodnocení - 4 Hodnocení - 5

Přes všechny nabízené výhody je tu jedna velká nevýhoda, a to , že vétší úložiště než 1 TB nelze koupit. Akorát na 6 různých účtech po 1 TB. Pokud však člověk potřebuje mít zalohu treba 2,5 TB tak je velmi nepraktické ji mít na 3 různych účtech. Google aspon nabízí vyšší tarif. Suce drahy, ale tam ta. Moznost. Tady mi to velice chybi jinak docela v pohodě

Hodnocení - 5
Rostislav Dajč
2. 7. 2022

V červenci jsem vypnula synchronizaci s one drive a chtěla dokumenty vrátit na svůj počítač. Od vypnutí synchronizace jsem některé dokumenty nemohla otevřít, jiné vymazat, nedalo se s mnohými pracovat.

Před nedávnem jsem po nějaké době spustila synchronizaci one drive, abych si tedy data zpřístupnila a mohla s nimi pracovat, a zmizela mi veškerá do 1.10.2021. Absolutně nerozumím tomu, jak se tohle může stát a jak tento krok vymazání dat může být nedán k odsouhlasení uživateli a naprosto nezabezpečen!!!

Hodnocení - 3
Zmizení dokumentů
14. 11. 2021