DropBox Recenze DropBox Recenze

Hodnotil/a Redakce 5nej

17. 8. 2020

Stručně/vhodné pro

DropBox je jedno z nejčastěji využívaných a tím i jedno z nejoblíbenějších webových uložišť. Má poměrně malou kapacitu při využívání free verze – 2 GB, využitím dalších nástrojů a mobilních aplikací DropBoxu jej však můžete navýšit až na 20 GB. Tento cloud umožňuje ukládat, synchronizovat a sdílet různé soubory, a to i v případě, že adresát DropBox nevyužívá. Soubory můžete díky funkci „Paper“ také vytvářet, koordinovat atd. DropBox umožňuje ukládat fotografie z aparátu – mobilního telefonu ihned po jejich pořízení, pracovat se soubory offline a kompatibilní je pro Android, iOS, Windows, Linux a další. Nevýhodou je jeho využívání pouze v angličtině, a to včetně podpory. Ta je navíc hodně složitě dohledatelná. Pokud klient potřebuje s něčím poradit, dá mu dost práce, než se dostane k nejčastějším otázkám a odpovědím, nebo než se propojí s podporou pomocí on-line chatu.

Celkové skóre 7.4/10 se skládá z hodnocení všech 17 parametrů:
  • Prostor zdarma
  • Verzování souborů
  • Šifrování souborů
  • Měsíčně za 1 GB
  • Maximální velikost souboru
  • Web
  • Android
  • Apple
  • Texty
  • Tabulky
  • Fotky
  • Další soubory
  • Webová stránka v ČJ
  • Nejčastější otázky
  • Telefon
  • E-mail/kontaktní formulář
  • On-line chat
Hodnocení redakce
hodnoceno 17 parametrů
7.4/10
Hodnocení uživatelů
hodnoceno 7x Přidat hodnocení
3.1/5
Celkové skóre 8.5/10 se skládá z hodnocení 5 parametrů:
  • Prostor zdarma
  • Verzování souborů
  • Šifrování souborů
  • Měsíčně za 1 GB
  • Maximální velikost souboru
8.5/10
Celkové skóre 9.8/10 se skládá z hodnocení 7 parametrů:
  • Web
  • Android
  • Apple
  • Texty
  • Tabulky
  • Fotky
  • Další soubory
9.8/10
Celkové skóre 4/10 se skládá z hodnocení 5 parametrů:
  • Webová stránka v ČJ
  • Nejčastější otázky
  • Telefon
  • E-mail/kontaktní formulář
  • On-line chat
4/10

Výhody

  • Jednoduché úložiště pro nenáročné uživatele
  • Verzování souborů a ukládání po dobu až 30 dní

Nevýhody

  • Zdarma jsou pouze 2 GB souborů
  • Webové stránky jsou pouze v AJ
  • Složitě dohledatelná podpora

DropBox Recenze

DropBox představuje jedno z nejznámějších cloudových úložišť umožňujících ukládat a sdílet soubory či složky s dalšími uživateli. Je poměrně jednoduchý a jeho praktičnost zvýrazňují ještě aplikace na Android a iOS, které napomáhají synchronizovat obsah a mít přístup ke svým souborům kdykoli a kdekoli jste. Na rozdíl od jiných úložišť poskytuje DropBox zdarma pouze 2 GB volného prostoru. Ten je sice možné navýšit na vyšší kapacitu (až 20 GB) používáním dalších funkcí, stažením zmíněných mobilních aplikací apod., pořád je to ale méně, než nabízí úložiště jako Google Drive nebo OneDrive. Pokud se ale klienti rozhodnou pro placenou verzi DropBoxu, získají dostatečný prostor pro své soubory (2TB), fungující na širokém spektru platforem. Pojďme se nyní na všechny funkce a základní parametry podívat blíže.

Základní info
Celkové skóre 8.5/10 se skládá z hodnocení 5 parametrů:
  • Prostor zdarma
  • Verzování souborů
  • Šifrování souborů
  • Měsíčně za 1 GB
  • Maximální velikost souboru
8.5/10

DropBox je služba, kterou provozuje společnost DropBox, Inc, založená roku 2007. Jejími tvůrci a majiteli jsou Drew Houston a Arash Ferdowsi. DropBox vznikl díky podpoře Y Combinator startup. Jak už jsme se zmínili, DropBox sice neposkytuje tak velký úložný prostor zdarma, jako konkurenční úložiště, ale vyznačuje se jednoduchým používáním, a hlavně množstvím platforem, na kterých funguje. Jmenujme Microsoft Windows, Mac, Linux, nebo platformy pro chytré telefony – Android, iPad, iPhone nebo BlackBerry.

Prostor zdarma
2 GB + bonusy (bezplatně lze získat až 20 GB)
Verzování souborů
30 dní
Šifrování souborů
Ano
Měsíčně za 1 GB
0,16Kč
Maximální velikost souboru
bez limitu

Velkou výhodou DropBoxu je ukládání jednotlivých verzí souborů, a to po dobu 30 dní u free verze a na dobu neurčitou v případě verze placené. Díky tomu můžete i smazané soubory z DropBoxu kdykoliv obnovit. Další výhodou – kterou ale poskytují i ostatní úložiště, je synchronizace souborů na všech používaných platformách. Pokud změníte soubor na mobilním telefonu a později si ho otevřete v PC, najdete ho v nejnovější verzi, přesně jak potřebujete. Usnadní vám to práci a nebudete muset ztrácet čas tím, že byste se sami zabývali synchronizací nebo její kontrolou. DropBox navíc synchronizuje pouze tu část souboru, která se skutečně změnila, čímž snižuje používání internetu na minimum.

Šifrování při používání DropBoxu probíhá jak během přenosu souborů, tak i na úložišti. Tím je zajištěna jejich bezpečnost. Šifrování probíhá pomocí AES-256.

Další velkou výhodou je neomezená velikost nahrávaných souborů. Klient tak není omezen rozdělováním větších souborů na menší složky, aby se do DropBoxu nahrály správně. Záleží samozřejmě i na tom, zda klient používá bezplatné rozhraní a má k dispozici pouze 2 GB úložného prostoru, nebo zda má k dispozici více. Jaké má tedy skutečně možnosti?

Velikost úložného prostoru na DropBoxu

Klient, který se rozhodne využívat DropBox pouze ve free verzi, má k dispozici pouhé 2 GB úložného prostoru. To je hodně malý prostor, ale dá se vylepšit. Používáním dalších funkcí, stažením mobilních aplikací apod., může klient navýšit úložný prostor zdarma až na 20 GB. To sice také není žádná velká výhra, ale už se s tím dá podstatně lépe pracovat.

Placené verze DropBoxu

Pokud se klient rozhodne pro maximální využití úložného prostoru na DropBoxu, je potřeba zvolit placenou verzi. Za tu zaplatíte 119,88 EUR ročně, nebo 11,99 EUR při placení měsíčně. Získáte tak velikost úložiště až 2 TB, ukládání verzí souborů až na 30 dní, automatické ukládání fotografií z mobilního telefonu, e-mailovou podporu, využívání úložiště a správu složek a souborů v offline režimu, synchronizaci úložiště na všech zařízeních atd.

Synchronizace

Pokud se rozhodnete DropBox využívat, jistě oceníte i možnost synchronizace souborů. Protože to je jeden z důvodů, proč cloudy používáme – svoboda vytvářet texty, fotografie a soubory na jakémkoli zařízení a pak si je otevřít zase v jiném – a pokračovat tam, kde jste před chvílí skončili.

Využitelnost
Celkové skóre 9.8/10 se skládá z hodnocení 7 parametrů:
  • Web
  • Android
  • Apple
  • Texty
  • Tabulky
  • Fotky
  • Další soubory
9.8/10

DropBox umožňuje nahrávání, ukládání i sdílení variabilních souborů a složek a to komukoli. Odesílat velké soubory můžete komukoli chcete. Je možné poslat až 100 MB, aniž by příjemce potřeboval DropBox. Vy soubory odešlete, necháte si potvrdit jejich doručení, zjistíte, zda si dotyčný soubor otevřel – stáhl, a dokonce i kolikrát. Skvělé je, že se tím soubory nijak nepoškodí a hlavně – příjemce dostane pouze kopii, nikoli přístup k vašemu originálu.

Web
Ano
Android
Ano
Apple
Ano
Texty
Ano
Tabulky
Ano
Fotky
Ano
Další soubory
Ano

Paper

Jak už jsme napsali, DropBox nabízí ukládání, synchronizaci a sdílení různých typů souborů, od textů až po fotografie. Další výhodou ale je, že s některými nástroji můžete nejen nahrávat hotové soubory, ale také je vytvářet. Např. nástroj „Paper“ umožňuje tvorbu a koordinaci na jednom místě. „Paper“ umožňuje psát, koordinovat, kontrolovat návrhy, brainstorming, správu jednotlivých úkolů nebo spouštění schůzek. Je to zkrátka kreativní prostředek na efektivní práci nejen pro jednotlivce, ale třeba i pro skupiny.

Prostředí a podpora
Celkové skóre 4/10 se skládá z hodnocení 5 parametrů:
  • Webová stránka v ČJ
  • Nejčastější otázky
  • Telefon
  • E-mail/kontaktní formulář
  • On-line chat
4/10

DropBox je sice jednoduchý na využívání, ale především díky tomu, že neposkytuje tolik nástrojů a propojení s jinými aplikacemi, jako např. Google Drive nebo OneDrive. Než se ale propracujete k pohodlnému využívání, chvíli to trvá. Obzvlášť, pokud neumíte anglicky. DropBox totiž funguje pouze v anglickém jazyce a ani jeho podpora na tom není jinak.

Webová stránka v ČJ
Ne
Nejčastější otázky
Ano
Telefon
Ne
E-mail/kontaktní formulář
Ne
On-line chat
Ano

Pokud budete mít otázky k využívání, správě DropBoxu apod., budete muset chvíli pátrat. V samotné aplikaci totiž budete hledat podporu marně. Je potřeba se přihlásit do aplikace a v levém sloupci sjet až dolů. Tam kliknete na link, který vás přesměruje na stránku věnovanou DropBoxu. Pokud umíte anglicky, můžete si ji pročíst a třeba i zjistíte odpovědi na své otázky. Pokud ne, musíte se dopátrat možnosti otevřít přímo stránku podpory. Tam se teprve dostanete na nejčastější otázky a odpovědi (opět v AJ), popř. na možnost spustit on-line chat či komunikaci s komunitou – uživateli, kteří mají podobné dotazy i zkušenosti a sdílí je s ostatními.

Vzhledem ke komplikované podpoře nemůžeme hodnotit DropBox tak pozitivně, jak se mohlo na první pohled znát. Ne každý má schopnost a talent okamžitě pochopit fungování aplikací a možnost dotázat se podpory na naše otázky je pro nás klíčová.


Přispět svou zkušeností
Podělte se o názor a pomozte tak ostatním!