DaVinci Resolve Recenze DaVinci Resolve Recenze

Hodnotil/a Redakce 5nej

12. 1. 2021

Stručně/vhodné pro

Ať už jste you-tuber, natáčíte rodinná vzpomínková videa, příspěvky na Facebook či Instagram nebo jste dokonce profesionál, program pro střih videa DaVinci Resolve vás jistě nadchne. Patří mezi nejlepší programy svého druhu a představuje prakticky profesionální postprodukční program pro úpravu videa dostupný pro každého. DaVinci umožňuje videa stříhat, upravovat barvy, zvuky, doplňovat speciální efekty, vkládat texty, titulky, hrát si se zvuky, přidávat hudbu atd. Zkrátka vše, co vás napadne, že by šlo udělat s videem, to vám umožní.

Celkové skóre 9.1/10 se skládá z hodnocení všech 18 parametrů:
  • Free verze
  • Placená verze
  • Program v ČJ
  • Pro běžné použití
  • Pro profi použití
  • Windows
  • MacOS
  • Linux
  • Střih videa
  • Úprava zvuku
  • Pohyblivá grafika
  • Úprava barev
  • Speciální efekty
  • Přehledný
  • Rychlá orientace
  • Kvalita videí
  • Videokurzy zdarma
  • Školení s certifikátem
Hodnocení redakce
hodnoceno 18 parametrů
9.1/10
Hodnocení uživatelů
hodnoceno 4x Přidat hodnocení
2.5/5
Celkové skóre 9/10 se skládá z hodnocení 2 parametrů:
  • Free verze
  • Placená verze
9/10
Celkové skóre 6.6/10 se skládá z hodnocení 3 parametrů:
  • Program v ČJ
  • Pro běžné použití
  • Pro profi použití
6.6/10
Celkové skóre 9.9/10 se skládá z hodnocení 3 parametrů:
  • Windows
  • MacOS
  • Linux
9.9/10
Celkové skóre 10/10 se skládá z hodnocení 5 parametrů:
  • Střih videa
  • Úprava zvuku
  • Pohyblivá grafika
  • Úprava barev
  • Speciální efekty
10/10
Celkové skóre 10/10 se skládá z hodnocení 5 parametrů:
  • Přehledný
  • Rychlá orientace
  • Kvalita videí
  • Videokurzy zdarma
  • Školení s certifikátem
10/10

Výhody

  • Špičkový program s profesionálními úpravami videa
  • Jednoduchý na pochopení, vhodný i pro běžné uživatele

Nevýhody

  • Program i web jsou v anglickém jazyce
  • Pro úplné začátečníky může být zpočátku složitější na pochopení

DaVinci Resolve – Recenze

DaVinci Resolve je sice vytvořen na profesionální úrovni, díky rozdělení do jednotlivých modulů, ve kterých upravujete odděleně, zvuk, obraz, střih, speciální efekty atd., je zároveň velmi přehledný. Profesionálové se v něm zorientují velmi rychle a jistě je ani nijak nezaskočí anglický jazyk. Pro naprosté nováčky, kteří s podobným programem dosud nepřišli do styku, může být program trochu chaotičtější. I když je vše vytvořeno přehledně, člověk, který neví, jak s videem pracovat a jak které nástroje pro úpravu použít – a co všechno s nimi lze vůbec dělat, může zpočátku tápat a topit se v množství funkcí a nástrojů. Výhodou je, že stačí na každou ikonku najet myší a hned se zobrazí její název. Angličtináři nebudou mít další problém, ti, kteří neumí anglicky dostatečně, si mohou název a tím pádem i funkci najít třeba na Google.

Kdybyste v průběhu využití programu zjistili, že si skutečně nevíte s editací videa rady, jsou tady videokurzy na webových stránkách společnosti BlackmagicDesign, jež tento program vlastní. Videa vám do začátku s postprodukcí pomohou. Opět je však potřeba počítat s tím, že jsou v angličtině.

Program na střih videa DaVinci Resolve patří mezi nejlepší programy ve svém oboru. Představuje jedinečné spojení pro střih videa, korekci barev, vizuální efekty, pohybovou grafiku i zvukovou postprodukci. DaVinci představuje program, který je pohodlný a vhodný pro běžné uživatele, kteří rádi natáčí rodinná videa a chtějí je mít nějak upravené, pro you-tubery, ale i pro profesionály, kteří připravují celovečerní filmy či televizní pořady. Jeho předností je totiž špičková kvalita a rychlá práce – se všemi snímky lze pracovat v původní kvalitě fotoaparátu. DaVinci v podstatě představuje profesionální postprodukční studio v jednom, a navíc je dostupný pro všechny.

Základní parametry
Celkové skóre 6.6/10 se skládá z hodnocení 3 parametrů:
  • Program v ČJ
  • Pro běžné použití
  • Pro profi použití
6.6/10

Program pro střih videa DaVinci Resolve je jeden z nejlepších v této kategorii. Díky vysoké kvalitě a řadě možností pro úpravu videa, která uspokojí i ty nejnáročnější, je ideálním nástrojem pro úpravu videí běžných uživatelů, you-tuberů, ale i profesionálů.

Mírnou nevýhodou je, že web ani program není v češtině. Na druhou stranu je tak přehledně vytvořený a jeho ovládání je víceméně intuitivní, takže i ti, kteří mají s cizími jazyky problém, se v něm rychle zorientují a naučí pracovat.

Program v ČJ
Ne
Pro běžné použití
Ano
Pro profi použití
Ano

Střihací program DaVinci je ideálním řešením pro běžné uživatele, kteří si chtějí sestříhat rodinná videa z narozenin, dovolené či zážitků, které nechtějí zapomenout. Nadšeni ale budou i you-tubeři a tvůrci zábavných videí, kteří chtějí svému obecenstvu předkládat více než jen pár minut natočeného videa bez jakékoli postprodukce. Program ocení i podnikatelé, kteří využívají videa k prezentaci svého podnikání, ukázce výrobků nebo chtějí usnadnit školení pracovních postupů svým zaměstnancům.

Především díky vysoké kvalitě a kreativním nástrojům, které jsou oproti konkurenci úplně na jiné úrovni, využívají program DaVinci Result Studio i profesionálové zpracovávající celovečerní filmy, zábavné pořady v televizi apod. Tento program poskytuje špičkovou HDR kvalitu, mnoho nástrojů na profi úrovni, výkonný zvukový modul podporující 2000 stop a mnoho dalšího. K samotnému programu si navíc mohou dokupovat konzole určené k profesionálnímu zpracování zvuku, obrazu a efektů, které jim umožní zrychlení práce a vyšší efektivnost.

Cena
Celkové skóre 9/10 se skládá z hodnocení 2 parametrů:
  • Free verze
  • Placená verze
9/10

DaVinci je vynikající střihací program určený jak lajkům, tak profesionálům. Pokud si nejste jisti, zda byste jej dokázali ovládat, nebo jak by se vám s ním pracovalo, můžete vyzkoušet free verzi zdarma. Teprve až si budete jistí, že právě DaVinci je ten pravý, můžete zakoupit DaVinci Resolve Studio, které vám umožní využívat spoustu dalších efektů, zpracovat video do 3D formátu atd. Jeho cena je 295 dolarů.

Free verze
Ano
Placená verze
295$

Pokud budete chtít skutečně pracovat jako profesionálové, je možné si dokoupit i speciální klávesnici editoru k ovládání panelu barev, popř. zvukové konzole, což vám umožní pracovat ještě rychleji a efektivněji. DaVinci je zkrátka program, který se dokáže hravě přizpůsobit i profesionálům.

Kompatibilita
Celkové skóre 9.9/10 se skládá z hodnocení 3 parametrů:
  • Windows
  • MacOS
  • Linux
9.9/10

Program na střih videa DaVinci Resolve je možné využívat na počítačích se systémy Windows, Linux i MacOS. Nejste přitom nijak omezováni funkcemi, kvalitou ani používáním. Správnou verzi programu si vybíráte ihned při stahování – buď po zakoupení licence DaVinci Resolve Studio, nebo při stahování free verze.

Windows
Ano
MacOS
Ano
Linux
Ano

Funkce
Celkové skóre 10/10 se skládá z hodnocení 5 parametrů:
  • Střih videa
  • Úprava zvuku
  • Pohyblivá grafika
  • Úprava barev
  • Speciální efekty
10/10

Program na stříhání videa DaVinci Resolve je vytvořen velmi intuitivně. Oceňujeme, že jsou jednotlivé nástroje pro úpravu rozděleny v modulech, a tak je vše mnohem přehlednější a postup zpracování videa jednodušší a rychlejší.

DaVinci je rozdělen na jednotlivé moduly, přičemž každý poskytne dostatek pracovního prostoru pro konkrétní úpravy. Video můžete stříhat a upravovat na modulech „Cut“ a „Edit“, vizuální efekty a pohyblivá grafika se provádí v modulu „Fusion“, korekce a úprava barev v modulu „Color“, úpravy zvuku lze provádět v modulu „Fairlight“ a v modulu „Deliver“ pak dotváříte finální úpravy videa.

Střih videa
Ano
Úprava zvuku
Ano
Pohyblivá grafika
Ano
Úprava barev
Ano
Speciální efekty
Ano

S programem DaVinci se mi pracovalo poměrně dobře, ovšem nejsem žádný profesionál, takže mi trvalo trochu delší dobu, než jsem pochopila, jak jednotlivé nástroje používat. Pomohla mi rozhodně přehlednost a také to, že je program nastaven na poměrně intuitivní použití. Řadu funkcí lze ladit a video upravovat stisknutím tlačítka myši a následným přesunutím na požadované místo. Pokud chcete něco odstranit, stačí kliknout přímo na dané místo a tlačítkem Delete je odstraněno.

Co jsem postrádala – nebo alespoň jsem to v programu nenašla – bylo vrácení provedeného kroku. Ideální by bylo, kdyby šlo tyto zpětné kroky nebo přeskakování jednotlivých kroků provádět podobně, jako to jde u fotografií v programu Adobe Photoshop, eventuelně v programu Zoner Photo Studio. Pokud zde taková funkce je, mně se ji najít nepodařilo.

Celkově však hodnotím práci v programu pro střih videa DaVinci velice pozitivně. Sice mi bude ještě chvíli trvat, než se naučím plně využívat všechny funkce, už teď však mohu napsat, že DaVinci je skutečně jeden z nejlepších programů na postprodukci, ve kterém jsem měla možnost pracovat.

Ovládání
Celkové skóre 10/10 se skládá z hodnocení 5 parametrů:
  • Přehledný
  • Rychlá orientace
  • Kvalita videí
  • Videokurzy zdarma
  • Školení s certifikátem
10/10

Program pro střih videa DaVinci Resolve je vysoce výkonný, takže uspokojí jak běžné uživatele, kteří si chtějí stříhat videa jen tak pro zábavu, i profesionální střihače. Za tím účelem je možné dokoupit k němu i speciální profi konzole pro úpravu zvuku, korekci barev apod. S těmito konzolemi je úprava a celkové zpracování videí ještě rychlejší.

Přehledný
Ano
Rychlá orientace
Ano
Kvalita videí
Vysoká
Videokurzy zdarma
Ano
Školení s certifikátem
Ano

Ať už jste profesionál nebo běžný uživatel, jistě oceníte, že v programu DaVinci se rychle zorientujete a pohyb mezi jednotlivými moduly i uvnitř nich je jednoduchý a takřka intuitivní. Napomáhá tomu i úvod do programu, kde jste rychle a stručně seznámeni s tím, jak každý modul vypadá a co v něm ovládáte. Pokud by se stalo, že byste si s určitým modulem nevěděli rady, nic se neděje. Na oficiálních stránkách tohoto programu najdete i podrobné videokurzy. Ty si lze pustit on-line a postupovat při práci na úpravě videa podle nich.

Pokud byste se chtěli stát profíky přes střihací program DaVinci a získat za své znalosti certifikát, i to je možné. Společnost BlackmagicDesign vám to umožní. Jak už jsme napsali několikrát, kvalita zpracování videí je vysoká a díky svým funkcím a možnostem se program DaVinci Resolve řadí mezi ty nejlepší. Není tedy divu, že po něm s oblibou sahají i profesionálové.


Přispět svou zkušeností
Podělte se o názor a pomozte tak ostatním!

Uživatelské zkušenosti

2 zkušeností

Nevím, zda mám vyplňovat své osobní informace do formuláře, který mi vyskočí při pokusu o stažení. Bojím se, že zadávat své telefonní číslo by mohlo mít důsledky. Prosím, poskytněte mi odpověď, zda je to bezpečné.

Hodnocení - 3
Maty Blady
17. 4. 2022

Where is the back button in DaVinci Resolve?
Click on Edit in the top menu. At the very top of the menu, you’ll see “Undo”.
To undo in DaVinci Resolve is as simple as pressing the shortcut Ctrl+Z or Cmd+Z to undo the last action you performed

Hodnocení - 3
Michal M.
8. 4. 2022