Raiffeisenbank Stavební spoření Recenze Raiffeisenbank Stavební spoření Recenze

Hodnotil/a Redakce 5nej

Vydáno: 26. 1. 2023

Aktualizováno: 9. 1. 2024

Shrnutí recenze

Raiffeisenbank umožňuje uzavřít stavební spoření bez poplatku za sjednání a s ročním zhodnocením 6,35 %. Garantuje úrok 3 % ze vkladů a státní podporu 10 %, maximálně 2000 Kč ročně. Po dvou letech spoření si můžete zažádat o řádný úvěr ze stavebního spoření. Je potřeba mít naspořeno alespoň 35 – 40 % z cílové částky. V takovém případě získáte neměnný úrok 2,99 %. Vzít si ale můžete i překlenovací úvěr, např. HYPOsplátka, kde je nutné mít zajištění nemovitostí, nebo REKOpůjčka, kde vám půjčí až 1.500.000 Kč bez zajištění.

Celkové skóre 7.8/10 se skládá z hodnocení všech 18 parametrů:
  • Roční zhodnocení úspor až
  • Maximální roční státní podpora
  • Bez vstupního poplatku
  • Naspořené prostředky lze využít na cokoliv
  • Lze sjednat online
  • Zřízení smlouvy bez poplatku
  • Roční poplatek za vedení
  • Výše sankce za předčasnou výpověď
  • Poplatek za mimořádný výpis
  • Změna cílové částky
  • Roční poplatek za vedení úvěru
  • Maximální výše úvěru bez zajištění
  • Potřebná naspořená minimální částka v %
  • Online chat
  • Dotazy přes kontaktní formulář/e-mail
  • Dotazy po telefonu
  • Počet zodpovězených dotazů
  • Kvalita podpory
Hodnocení redakce
hodnoceno 18 parametrů
7.8/10
Hodnocení uživatelů
hodnoceno 12x Přidat hodnocení
4.2/5
Celkové skóre 7/10 se skládá z hodnocení 5 parametrů:
  • Roční zhodnocení úspor až
  • Maximální roční státní podpora
  • Bez vstupního poplatku
  • Naspořené prostředky lze využít na cokoliv
  • Lze sjednat online
7/10
Celkové skóre 7.5/10 se skládá z hodnocení 5 parametrů:
  • Zřízení smlouvy bez poplatku
  • Roční poplatek za vedení
  • Výše sankce za předčasnou výpověď
  • Poplatek za mimořádný výpis
  • Změna cílové částky
7.5/10
Celkové skóre 6.8/10 se skládá z hodnocení 3 parametrů:
  • Roční poplatek za vedení úvěru
  • Maximální výše úvěru bez zajištění
  • Potřebná naspořená minimální částka v %
6.8/10
Celkové skóre 10/10 se skládá z hodnocení 5 parametrů:
  • Online chat
  • Dotazy přes kontaktní formulář/e-mail
  • Dotazy po telefonu
  • Počet zodpovězených dotazů
  • Kvalita podpory
10/10

Výhody

  • Garantují výnos 3 % ze vkladů
  • Peníze ze spoření lze využít na cokoliv
  • Možnost vzít si výhodný úvěr ze stavebního spoření až 1.500.000 Kč bez zajištění
  • Pro úvěr stačí naspořit 25 - 40 % cílové částky
  • Sjednání stavebního spoření zdarma

Nevýhody

  • Dražší poplatky za vedení spoření i úvěrového účtu, než u konkurence

Důležité parametry
Celkové skóre 7/10 se skládá z hodnocení 5 parametrů:
  • Roční zhodnocení úspor až
  • Maximální roční státní podpora
  • Bez vstupního poplatku
  • Naspořené prostředky lze využít na cokoliv
  • Lze sjednat online
7/10

Stavební spoření od Raiffeisenbank vám nabídne roční zhodnocení 6,35 %. Jedná se o sazbu, ve které se spojí garantovaný úrok ze vkladů 3 % a státní podpora. Ta je vždy 10 % ze vkladů klienta, maximálně však 2000 Kč. Pro tuto částku tedy musíte ročně vložit alespoň 20.000 Kč. Naspořit samozřejmě můžete více, ale státní podpora má stanovený strop. Na druhou stranu úroková sazba hodnotí vše, co máte na účtu naspořeno. 

Raiffeisenbank Vyhody Stavebniho Sporeni

Roční zhodnocení úspor až
Roční zhodnocení, které spojuje úrok banky a státní podporu.
3 % (6,35 %)
Maximální roční státní podpora
Státní podpora je vždy 10 % z ročních vkladů klienta, maximálně 2000 Kč ročně.
2 000 Kč
Bez vstupního poplatku
Obvyklý vstupní poplatek na stavebním spoření je 1 % z cílové částky. Banky však poskytují benefity v podobě odpuštění tohoto poplatku.
Ano
Naspořené prostředky lze využít na cokoliv
Po uplynutí šesti let lze obvykle využít prostředky ze stavebního spoření na cokoliv.
Ano
Lze sjednat online
Některé banky/stavební spořitelny umožňují sjednat stavební spoření online.
Ne

Raiffeisenbank umožňuje sjednat stavební spoření bez vstupního poplatku, ale nevýhodou je, že se nedá sjednat online. Je potřeba zastavit se na pobočce banky, popř. kontaktovat podporu přes online formulář či telefon. Pokud už ale jste klientem Raiffeisenbank a máte jejich internetové bankovnictví, můžete sjednat stavební spoření přes něj. V tomto bankovnictví si také můžete veškeré platby a stav účtu kontrolovat.

Raiffeisenbank Porovnani Stavebniho Sporeni

Tip Tip

Víte o tom, že peníze na stavební spoření není nutné posílat pravidelně? My samozřejmě doporučujeme nastavit si trvalý příkaz na pravidelné spoření, které nemusíte hlídat a kontrolovat. Pokud chcete dosáhnout maximální státní podpory, nastavte si alespoň 1700 Kč. Je tu ale i možnost, že si zkrátka pohlídáte datum a jednou ročně na stavební spoření vložíte rovnou celou částku 20.000 Kč.

Naspořené prostředky při dodržení lhůty spoření 6 let můžete využít na cokoliv. Vaše prostředky jsou na účtu stavebního spoření od Raiffeisenbank pojištěny až do výše 100 000 EUR.

Finance a poplatky
Celkové skóre 7.5/10 se skládá z hodnocení 5 parametrů:
  • Zřízení smlouvy bez poplatku
  • Roční poplatek za vedení
  • Výše sankce za předčasnou výpověď
  • Poplatek za mimořádný výpis
  • Změna cílové částky
7.5/10

Raiffeisenbank Poplatky A Jine Vyhody

Stavební spoření Raiffeisenbank sice sjednáte bez poplatku, ale co zaplatit musíte, je poplatek za vedení spořícího účtu. Raiffeisenbank si účtuje 88 Kč čtvrtletně, což ročně udělá 353 Kč. To je částka o něco vyšší, než kolik si účtují konkurenční stavební spořitelny a banky. U úvěru ze stavebního spoření je tato částky ještě vyšší. 

Na druhou stranu mají oproti konkurenci levnější poplatek za výpisy. Za výpis zaplatíte 22 Kč a pokud si vyberete pouze elektronický výpis, budete ho mít zcela zdarma. Zdarma je také změna cílové částky. Pokud se tedy rozhodnete cílovou částku zvýšit nebo naopak snížit, nezaplatíte navíc ani korunu. To je oproti konkurenci další výhoda.

Raiffeisenbank Kalkulacka Stavebniho Sporeni

Zřízení smlouvy bez poplatku
Poplatek za zřízení smlouvy se obvykle pohybuje kolem 1 % z cílové částky.
Ano
Roční poplatek za vedení
Roční poplatek za vedení stavebního spoření si účtují všechny banky/spořitelny, jen každá v jiné výši.
353 Kč (88 Kč čtvrtletně)
Výše sankce za předčasnou výpověď
Předčasné zrušení se počítá do 6 let od založení smlouvy o stavebním spoření.
1 % z cílové částky (min. 500 Kč)
Poplatek za mimořádný výpis
Jedná se o výpisy mimo pravidelné roční výpisy o úrocích ze stavebního spoření.
22 Kč (elektronicky zdarma)
Změna cílové částky
Změna cílové částky může být s poplatkem - obvykle 1 % z cílové částky, ale i bez něj.
zdarma

Pokud rušíte stavební spoření od Raiffeisenbank po uplynutí smlouvou stanovené doby (6 let), pak si banka neúčtuje žádný poplatek. V případě rušení smlouvy před sjednanou lhůtou, počítejte se sankcí 1 % z cílové částky, minimálně však 500 Kč.

Úvěr ze stavebního spoření
Celkové skóre 6.8/10 se skládá z hodnocení 3 parametrů:
  • Roční poplatek za vedení úvěru
  • Maximální výše úvěru bez zajištění
  • Potřebná naspořená minimální částka v %
6.8/10

Úvěr ze stavebního spoření od Raiffeisenbank si můžete uzavřít už ve chvíli, kdy naspoříte 35 – 40 % z cílové částky. Úrokovou sazbu banka garantuje. Nabízí výhodný úrok 2,99 %. Znamená to, že se nemusíte bát, že vám splátky v průběhu splácení zvýší. Zůstávají po celou dobu neměnné. Pokud však usoudíte, že byste si je chtěli upravit vy sami, např. zvýšit a zkrátit si tak dobu splácení, je to možné. Další výhodou je možnost odepsat si zaplacené úroky z daňového základu.

Raiffeisenbank Uver Ze Stavebniho Sporeni

Roční poplatek za vedení úvěru
Roční poplatek za vedení úvěrového účtu se platáí vždy, u každé společnosti ale může být jinak vysoký.
372 Kč (93 Kč čtvrtletně)
Maximální výše úvěru bez zajištění
Kolik vám půjčí nejvíce na úvěr ze stavebního spoření, popř. překlenovací úvěr, aniž by požadovali zástavu vaší nemovitostí.
1 500 000 Kč
Potřebná naspořená minimální částka v %
Kolik je potřeba naspořit na stavebním spoření, abyste mohli pořádat o úvěr ze stavebního spoření - procento se počítá z uzavřené cílové částky.
35-40 %

Kromě naspořené částky alespoň 35 – 40 % ze smlouvou stanoveného cíle je potřeba spořit alespoň dva roky. Bez zajištění vám Raiffeisenbank půjčí až 1.500.000 Kč. Záleží také na tom, jaký typ úvěru ze stavebního spoření si uzavřete. Zvolíte-li překlenovací úvěr HYPOsplátka, je potřeba jej zajistit nemovitostí vždy. Půjčka bez zajištění do 1.500.000 Kč se týká řádného úvěru ze stavebního spoření a překlenovacího úvěru REKOpůjčka.

Podpora
Celkové skóre 10/10 se skládá z hodnocení 5 parametrů:
  • Online chat
  • Dotazy přes kontaktní formulář/e-mail
  • Dotazy po telefonu
  • Počet zodpovězených dotazů
  • Kvalita podpory
10/10

Klientská podpora Raiffeisenbank je řešena jak kontaktními formuláři na jejich webových stránkách, tak kvalitním poradenstvím na klientské lince. Rychlé dotazy lze řešit na live chatu. My jsme vyzkoušeli klientskou linku i live chat a můžeme obojí doporučit. Na klientské lince jsou operátoři velice ochotní, a když něco nespadá do jejich kompetence, zařídí rychlé kontaktování klienta kolegy, kteří se na dané téma specializují.

Online chat
Ano
Dotazy přes kontaktní formulář/e-mail
Ano
Dotazy po telefonu
Ano
Počet zodpovězených dotazů
5/5
Kvalita podpory
Výborná

Live chat také funguje velmi dobře. Nevyskakuje však automaticky. Je potřeba v postranní záložce zvolit “kontaktujte nás”. Po rozkliknutí se vám objeví ikona live chatu, kam se připojíte, zadáte dotaz a čekáte na odpověď. V našem případě se operátorka připojila okamžitě a ihned zodpovídala naše dotazy. 

Podporu Raiffeisenbank můžeme doporučit.

Doporučujeme Doporučujeme

Rádi byste si založili stavební spoření, ale přijde vám, že má Raiffeisenbank nízký úrok a vysoké poplatky? Podívejte se na celé naše srovnání nejlepších stavebních spoření a vyberte si to, které se vám bude nejvíc zamlouvat.


Přispět svou zkušeností
diskuze
Podělte se o názor a pomozte tak ostatním!

Raiffeisenbank Stavební spoření zkušenosti a recenze zákazníků

1 zkušeností
Hodnocení - 1 Hodnocení - 2 Hodnocení - 3 Hodnocení - 4 Hodnocení - 5

Raiffeisenbank Stavební spoření – Pozor na poplatky za vedení a vázací lhůtu !!! Měsíční poplatek je 88,- Kč !! Např. MMB je pouze 27,- Kč měsíčně. Zrušit nemůžete dříve, aniž byste nezaplatili další poplatek ve výši 1% z cílové částky sjednané ve smlouvě. U MMB můžete za dva roky zrušit bez poplatku.

Hodnocení - 2
Jitka Červenková
23. 2. 2023