ČSOB Stavební spoření Recenze ČSOB Stavební spoření Recenze

Hodnotil/a Redakce 5nej

Vydáno: 26. 1. 2023

Aktualizováno: 10. 4. 2024

Shrnutí recenze

Stavební spořitelna ČSOB nabízí stavební spoření s ročním zhodnocením 6,3 %. V této sazbě je zahrnuta garantovaná a bonusová sazba 2,5 % a státní podpora. Stavební spoření si lze u nich sjednat jednoduše online, a to na cílovou částku až 5 milionů korun. Nejnižší cílová částka je pak 200.000 Kč. Sjednání je sice zdarma, ale pozor – ČSOB vyžaduje spořit měsíčně alespoň 0,25 % z cílové částky (minimální vklad), tedy minimálně 500 Kč měsíčně. Tuto částku však není nutné posílat pravidelnou platbou. Využít můžete i jednorázový vklad jednou či vícekrát ročně. Ze stavebního spoření ČSOB si lze vzít řádný či překlenovací úvěr od garantovaného úroku 4,5 % a bez zajištění až do 1.500.000 Kč.

Celkové skóre 7.1/10 se skládá z hodnocení všech 18 parametrů:
  • Roční zhodnocení úspor až
  • Maximální roční státní podpora
  • Bez vstupního poplatku
  • Naspořené prostředky lze využít na cokoliv
  • Lze sjednat online
  • Zřízení smlouvy bez poplatku
  • Roční poplatek za vedení
  • Výše sankce za předčasnou výpověď
  • Poplatek za mimořádný výpis
  • Změna cílové částky
  • Roční poplatek za vedení úvěru
  • Maximální výše úvěru bez zajištění
  • Potřebná naspořená minimální částka v %
  • Online chat
  • Dotazy přes kontaktní formulář/e-mail
  • Dotazy po telefonu
  • Počet zodpovězených dotazů
  • Kvalita podpory
Hodnocení redakce
hodnoceno 18 parametrů
7.1/10
Hodnocení uživatelů
hodnoceno 5x Přidat hodnocení
5/5
Celkové skóre 9/10 se skládá z hodnocení 5 parametrů:
  • Roční zhodnocení úspor až
  • Maximální roční státní podpora
  • Bez vstupního poplatku
  • Naspořené prostředky lze využít na cokoliv
  • Lze sjednat online
9/10
Celkové skóre 6.5/10 se skládá z hodnocení 5 parametrů:
  • Zřízení smlouvy bez poplatku
  • Roční poplatek za vedení
  • Výše sankce za předčasnou výpověď
  • Poplatek za mimořádný výpis
  • Změna cílové částky
6.5/10
Celkové skóre 5.5/10 se skládá z hodnocení 3 parametrů:
  • Roční poplatek za vedení úvěru
  • Maximální výše úvěru bez zajištění
  • Potřebná naspořená minimální částka v %
5.5/10
Celkové skóre 7.5/10 se skládá z hodnocení 5 parametrů:
  • Online chat
  • Dotazy přes kontaktní formulář/e-mail
  • Dotazy po telefonu
  • Počet zodpovězených dotazů
  • Kvalita podpory
7.5/10

Výhody

  • Stavební spoření lze sjednat zdarma a online
  • Roční zhodnocení až 6,3 %
  • Státní podpora 2000 Kč ročně
  • Změny cílové částky zdarma
  • Možnost úvěru ze stavebního spoření po 2 letech spoření

Nevýhody

  • Minimální vklad alespoň 0,25 % z cílové částky
  • Na stavební spoření je nutné vkládat alespoň 500 Kč měsíčně

Důležité parametry
Celkové skóre 9/10 se skládá z hodnocení 5 parametrů:
  • Roční zhodnocení úspor až
  • Maximální roční státní podpora
  • Bez vstupního poplatku
  • Naspořené prostředky lze využít na cokoliv
  • Lze sjednat online
9/10

Stavební spoření od ČSOB si můžete sjednat online a bez vstupního poplatku, až do výše 5.000.000 Kč. Banka nabízí roční zhodnocení 6,3 %. V této sazbě jsou započítány garantovaný a bonusový úrok, celkem 2,5 % a samozřejmě státní podpora. Ta je stejná, jako u konkurenčních stavebních spoření – 10 % ze vkladu ročně, maximálně však 2000 Kč za každý rok spoření. Stavební spoření je potřeba mít alespoň 6 let a po celou dobu spořit minimální vklad ve výši 0,25 % z cílové částky. Minimálně je to 500 Kč, při uzavření stavebního spoření na cílovou částku 200.000 Kč. Na nižší částku spoření uzavřít nelze. V tomto případě má ČSOB nevýhodu. Na stavební spoření obvykle nejste povinni dávat minimální vklad a je jen na vás, kolik a jak často spoříte. Výhodou naopak je, že nemusíte nastavovat trvalý příkaz, ale můžete si jednou (či vícekrát) za rok vložit konkrétní částku na spořící účet a po zbytek roku už se o nic nestarat.

Csob Stavebni Sporeni Liska

Roční zhodnocení úspor až
Roční zhodnocení, které spojuje úrok banky a státní podporu.
2,5 % (6,3 %)
Maximální roční státní podpora
Státní podpora je vždy 10 % z ročních vkladů klienta, maximálně 2000 Kč ročně.
2 000 Kč
Bez vstupního poplatku
Obvyklý vstupní poplatek na stavebním spoření je 1 % z cílové částky. Banky však poskytují benefity v podobě odpuštění tohoto poplatku.
Ano
Naspořené prostředky lze využít na cokoliv
Po uplynutí šesti let lze obvykle využít prostředky ze stavebního spoření na cokoliv.
Ano
Lze sjednat online
Některé banky/stavební spořitelny umožňují sjednat stavební spoření online.
Ano

Stavební spoření poskytuje u této banky ČSOB stavební spořitelna, která se spojila s ČMSS (Českomoravskou stavební spořitelnou), kterou budete znát spíše pod hovorovým názvem Liška.

Tip Tip

Přemýšlíte, jaké spoření sjednat svým dětem na budoucnost, abyste na něj mohli přispívat vy a případně i babička/děda? Stavební spoření je pro to ideální. Sjednat jej musí vždy zákonný zástupce, tedy obvykle rodič, ale spořit pak na něj může kdokoliv.

Pokud dodržíte 6 let spoření dle smlouvy, můžete pak peníze využít na cokoliv. K online sjednání stavebního spoření vám stačí vyplnit vaše osobní údaje – pozor, je nutné vyplnit i vaše rodné číslo!, dále ofocené dva doklady totožnosti a uvedení čísla účtu, na kterém jste majitelem a ze kterého provedete první, tzv. ověřovací platbu. 

Csob Stavebni Sporeni Vyhody

Finance a poplatky
Celkové skóre 6.5/10 se skládá z hodnocení 5 parametrů:
  • Zřízení smlouvy bez poplatku
  • Roční poplatek za vedení
  • Výše sankce za předčasnou výpověď
  • Poplatek za mimořádný výpis
  • Změna cílové částky
6.5/10

Stavební spoření u ČSOB můžete sjednat zdarma a to až do cílové částky 5.000.000 Kč. Co už zaplatit musíte, je roční poplatek za vedení spořícího účtu – 360 Kč. Je to více, než u konkurenčních stavebních spořitelen a bank, ale zase ne o tolik. Rozdíl je v řádu desetikorun. 

Csob Stavebni Sporeni Poplatky

Pokud se rozhodnete cílovou částku časem změnit – snížit nebo zvýšit, opět nemusíte platit žádný poplatek, a to ani v případě navýšení, které si některé banky účtují. Roční výpisy ze stavebního spoření jsou zdarma, ale za mimořádný výpis už si připlatíte 50 Kč.

Zřízení smlouvy bez poplatku
Poplatek za zřízení smlouvy se obvykle pohybuje kolem 1 % z cílové částky.
Ano
Roční poplatek za vedení
Roční poplatek za vedení stavebního spoření si účtují všechny banky/spořitelny, jen každá v jiné výši.
360 Kč
Výše sankce za předčasnou výpověď
Předčasné zrušení se počítá do 6 let od založení smlouvy o stavebním spoření.
0,5 % z cílové částky, min. 2000 Kč
Poplatek za mimořádný výpis
Jedná se o výpisy mimo pravidelné roční výpisy o úrocích ze stavebního spoření.
50 Kč
Změna cílové částky
Změna cílové částky může být s poplatkem - obvykle 1 % z cílové částky, ale i bez něj.
zdarma

Úvěr ze stavebního spoření
Celkové skóre 5.5/10 se skládá z hodnocení 3 parametrů:
  • Roční poplatek za vedení úvěru
  • Maximální výše úvěru bez zajištění
  • Potřebná naspořená minimální částka v %
5.5/10

Ze stavebního spoření od ČSOB si můžete vzít řádný úvěr nebo úvěr překlenovací. Pro řádný úvěr ze stavebního spoření ČSOB je nutné spořit alespoň dva roky a mít naspořeno 35 % z cílové částky. Úroková sazba na úvěru ze stavebka je u ČSOB 4,5 %, což je celkem vysoký úrok, oproti konkurenčním nabídkám. Záleží také na tom, zda se jedná o řádný úvěr ze stavebka, nebo tzv. meziúvěr, tedy překlenovací úvěr. U některých typů úvěru ze stavebka může být úroková sazba i 7,6 %. Bez zajištění vám ČSOB stavební spořitelna půjčí do 1.500.000 Kč a až 2.500.000 Kč na družstevní bydlení.

Csob Uver Ze Stavebniho Sporeni

Roční poplatek za vedení úvěru
Roční poplatek za vedení úvěrového účtu se platáí vždy, u každé společnosti ale může být jinak vysoký.
360 Kč
Maximální výše úvěru bez zajištění
Kolik vám půjčí nejvíce na úvěr ze stavebního spoření, popř. překlenovací úvěr, aniž by požadovali zástavu vaší nemovitostí.
1 000 000 Kč
Potřebná naspořená minimální částka v %
Kolik je potřeba naspořit na stavebním spoření, abyste mohli pořádat o úvěr ze stavebního spoření - procento se počítá z uzavřené cílové částky.
35 %

ČSOB stavební spořitelna poskytuje v rámci svých služeb hned několik typů úvěru na bydlení. Sjednat si můžete úvěr na úsporné bydlení, úvěr bez zajištění, úvěr se zajištěním, ale pomohou vám sjednat i spotřebitelský úvěr nebo hypotéku. 

Úvěr ze stavebního spoření lze využít na koupi pozemku, bytu či domu, výstavbu či rekonstrukci domu, lze jím financovat družstevní bydlení a pod.

Podpora
Celkové skóre 7.5/10 se skládá z hodnocení 5 parametrů:
  • Online chat
  • Dotazy přes kontaktní formulář/e-mail
  • Dotazy po telefonu
  • Počet zodpovězených dotazů
  • Kvalita podpory
7.5/10

Podporu ČSOB jsme si ověřili už několikrát a různými způsoby. Spojit se s nimi můžete telefonicky na klientské lince, ale také pomocí live chatu. Využít můžete i virtuální asistentku a videohovor. Na klientské lince jsme čekali jen chvilku. Následně jsme byli spojeni s operátorem, který nám ochotně vysvětlil všechny naše dotazy. Na live chatu se s vámi spojí chatbot, což není úplně ideální, ale pomoci dokáže. Live chat nevyskakuje automaticky, na každé webové stránce banky. Je potřeba rozkliknout si kontakty, kde chatovací okno najdete.

S klientskou podporou ČSOB jsme spokojeni a můžeme ji s klidem doporučit. 

Online chat
Ano
Dotazy přes kontaktní formulář/e-mail
Ne
Dotazy po telefonu
Ano
Počet zodpovězených dotazů
5/5
Kvalita podpory
Výborná
Doporučujeme Doporučujeme

Zaujala vás nabídka stavebního spoření od ČSOB, ale rádi byste se podívali, zda některá konkurence nenabízí výhodnější úrokovou sazbu nebo podmínky? Nelíbí se vám, že u ČSOB je potřeba minimální vklad na stavební spoření? Podívejte se na celé naše srovnání nejlepších stavebních spoření a vyberte si podle svých představ.


Přispět svou zkušeností
diskuze
Podělte se o názor a pomozte tak ostatním!