GenePlanet Recenze GenePlanet Recenze

Hodnotil/a Redakce 5nej

10. 5. 2022

Stručně/vhodné pro

GenePlanet se zabývá preventivními genetickými testy, které si mohou zájemci sami objednat na jejich webových stránkách. Díky tomu mohou zjišťovat, jaký je jejich původ – etnický, regionální atd., ale také zda jim hrozí vážné choroby, zda mohou být citliví na laktózu nebo jim hrozí jiné podobné zdravotní problémy na základě DNa, nebo jaké sporty jim mohou vyhovovat. Vybrat si mohou ze čtyř druhů testů, přičemž nejoblíbenějším je test Premium. Ten totiž v sobě spojuje za výhodnou cenu všechny tři poskytované testy. Výsledek můžete znát už do 5 týdnů a samostěr z tváře zvládnete v pohodlí domova.

Celkové skóre 6.8/10 se skládá z hodnocení všech 21 parametrů:
  • Autozomální DNA (atDNA)
  • Určení otcovské linie (Y-DNA)
  • Určení mateřské linie (mtDNA)
  • Vytvoření rodokmenu
  • Zjištění predispozic k závažným chorobám
  • Zjištění vhodných sportů
  • Zjištění vhodného způsobu stravování
  • Možnost vyhledat příbuzné
  • Cena od
  • Poštovné
  • Platba kartou
  • Platba dobírkou
  • Doba čekání na výsledky
  • Samoodběr
  • Export GEDCOM souboru
  • Telefon
  • E-mail/Kontaktní formulář
  • Live chat
  • Odpověď do 24 hodin
  • Otázky/Odpovědi
  • Hodnocení podpory
Hodnocení redakce
hodnoceno 21 parametrů
6.8/10
Celkové skóre 6.6/10 se skládá z hodnocení 3 parametrů:
  • Autozomální DNA (atDNA)
  • Určení otcovské linie (Y-DNA)
  • Určení mateřské linie (mtDNA)
6.6/10
Celkové skóre 8/10 se skládá z hodnocení 5 parametrů:
  • Vytvoření rodokmenu
  • Zjištění predispozic k závažným chorobám
  • Zjištění vhodných sportů
  • Zjištění vhodného způsobu stravování
  • Možnost vyhledat příbuzné
8/10
Celkové skóre 6/10 se skládá z hodnocení 4 parametrů:
  • Cena od
  • Poštovné
  • Platba kartou
  • Platba dobírkou
6/10
Celkové skóre 5.3/10 se skládá z hodnocení 3 parametrů:
  • Doba čekání na výsledky
  • Samoodběr
  • Export GEDCOM souboru
5.3/10
Celkové skóre 8/10 se skládá z hodnocení 6 parametrů:
  • Telefon
  • E-mail/Kontaktní formulář
  • Live chat
  • Odpověď do 24 hodin
  • Otázky/Odpovědi
  • Hodnocení podpory
8/10

Výhody

  • Různé varianty testů DNA
  • Zjišťování původu a vašich předků
  • Testy s doporučením pro lepší zdraví, stravu a sporty
  • Testy zaměřené pro zlepšení životního stylu
  • Možnost zvolit si mezi světovými jazyky i Slovenštinu

Nevýhody

  • Podpora pouze v anglickém jazyce

Základní informace

Geneplanet Hlavni Stranka Sluzby

GenePlanet je přední evropský poskytovatel inovativních řešení v oblasti zdravotní péče a životního stylu, které jsou založeny na preventivním genetickém testování. Specializují se na preventivní genetické testy pro koncové uživatele, tedy pro kohokoliv, kdo se zajímá o svůj původ a zdravotní či tělesné predispozice na základě svého DNA. Vedle toho ale nabízí i klinické genetické testy, jež pomáhají lékařům lépe určit lékařské postupy. Dále dělají krevní testy na monitorování současného stavu jednotlivců. Testy této společnosti jsou založeny na nejnovějších vědeckých objevech a technologiích a splňují nejvyšší standardy kvality. Díky jejich testům si mohou lidé snáze upravit svůj životní styl, vylepšit svůj zdravotní stav nebo dokonce předcházet závažných chorobám, které jsou u nich předpokládané geneticky.

Co test zkoumá
Celkové skóre 6.6/10 se skládá z hodnocení 3 parametrů:
  • Autozomální DNA (atDNA)
  • Určení otcovské linie (Y-DNA)
  • Určení mateřské linie (mtDNA)
6.6/10

Geneplanet Co Dna Test Zkouma

GenePlanet vychází při zkoumání DNA z autozomálního výzkumu. Díky tomu vám mohou poskytnout zajímavé informace o vašem původu, předcích, oblastech, z nichž vaše DNA pochází, etniku atd. Věnují se dále určení mateřské linie, díky čemuž zjistíte zajímavé informace o DNA z matčiny strany, předky z matčiny strany  a rysy, které od matky a jejích předků máte právě vy.

Autozomální DNA (atDNA)
Test původu, nebo také test předků, který je určován zkoumáním nepohlavních chromozomů.
Ano
Určení otcovské linie (Y-DNA)
Test zkoumá pohlavní chromozomy Y, tedy po mužské - otcovské linii.
Ne
Určení mateřské linie (mtDNA)
Mitochondriální test určující mateřskou linii, zkoumá pohlavní chromozomy a sleduje předky po ženské linii.
Ano

Co GenePlanet zatím neposkytuje, leč po ujištění od podpory pracují na vývoji i těchto testů, je určení po otcovské linii, tedy test Y-DNA.

Další služby
Celkové skóre 8/10 se skládá z hodnocení 5 parametrů:
  • Vytvoření rodokmenu
  • Zjištění predispozic k závažným chorobám
  • Zjištění vhodných sportů
  • Zjištění vhodného způsobu stravování
  • Možnost vyhledat příbuzné
8/10

Jak hlásí reklama na stránkách GenePlanet, základní test MyAncestry vám umožní najít svou genetickou historii, objevit v sobě neandrtálce a prozkoumat fascinující fyzické rysy. Ukáže vám, jaký je váš rodový původ a ukáže, jaké jsou vaše fyzické rysy na základě DNA. Poskytnou vám odhad etnické příslušnosti, mateřskou linii, chromozomové mapování – viz. výše autozomální DNA, a dále vám ukáže vaše neandrtálské DNA a jeho varianty. V rámci osobních – fyzických rysů ukáže typ a hrubost vlasů, typ ušního mazu, odolnost proti chladu a citlivost na bolest.

Vytvoření rodokmenu
Společnost umožňuje vytvořit si na jejich stránkách či v aplikaci vlastní rodokmen.
Ne
Zjištění predispozic k závažným chorobám
Nabízí test, který zjišťuje dle DNA, zda jste náchylní na základě své genetiky k závažným chorobám - např. k rakovině.
Ano
Zjištění vhodných sportů
Nabízí test, který pomůže podle genetiky doporučit vhodné sporty.
Ano
Zjištění vhodného způsobu stravování
Výsledky testů ukazují, co vám dle genetiky dělá ve stravě dobře a doporučí, jak se stravovat, jak se vám bude lépe hubnout atd.
Ano
Možnost vyhledat příbuzné
Umožňují přes jejich databázi dohledat žijící příbuzné, kteří mají shodnou DNA s vámi. Důležité je, jak velká je jejich databáze a zda mají tyto příbuzné nahrané.
Ano

Test MyLifestyle poskytuje nové analýzy zdarma a na celý život. Získáte v něm osobní konzultaci navíc a samozřejmě i 70 analýz své DNA, mezi nimi např. tělo a mysl, strava a výživa, sport a rekreace, tedy informace o tom, jak byste se měli stravovat, jaký zvolit sport nebo zda raději věnovat více času odpočinku a regeneraci svého těla a mysli. Bohužel zatím není možné vytvořit si na tomto portálu rodokmen. Časem se třeba dočkáme i toho, ale zatím, pokud si chceme rodokmen vytvořit, musíme pracovat s jiným portálem – např. MyHeritage. 

Test Myhealth je ještě více zaměřený na zdraví, především na predispozice k závažným chorobám. Poskytuje celkem  15 analýz, kde zjistíte informace o svém imunitním systému, riziku vzniku rakoviny nebo zda vám hrozí kardiovaskulární choroby. Díky tomuto testu a jeho výsledkům víte, k čemu jste díky svému DNA náchylní a můžete se více zaměřit na prevenci závažných chorob a tak je oddálit nebo se jim zcela vyhnout. 

Nejprodávanějším testem je pak test Premium, který zahrnuje všechny předchozí zmíněné testy dohromady. Poskytne vám informace o životním stylu, o zdraví a zjistíte i jaký je váš etnický původ, rodinný původ a fyzické rysy. 

Tip Tip

Není GenePlanet co, co jste si představovali? Pokud hledáte od DNA testů ještě něco jiného, chcete najít své příbuzné pomocí kvalitní databáze nebo si vytvořit rodokmen, podívejte se i na naše další recenze v rámci srovnání nejlepších testů DNA. Jistě vyberete ten, který vám bude vyhovovat nejlépe.

Finance
Celkové skóre 6/10 se skládá z hodnocení 4 parametrů:
  • Cena od
  • Poštovné
  • Platba kartou
  • Platba dobírkou
6/10

Geneplanet Cena

GenePlanet poskytuje hned několik druhů testů. Zaměřují se především na testy, které pomáhají lidem zjistit jejich zdravotní predispozice, poradí se správnou stravou, výživou i sportem. Tyto testy se pak pohybují kolem 199 EUR (test MyLifestyle a test MyHealth). Test určující vaše etnické a regionální kořeny pak stojí 99 EUR a najdete ho pod názvem MyAncestry.) Pokud byste chtěli veškeré informace v jednom, je možné zvolit test Premium, který je nejoblíbenější a stojí 299 EUR.  

Cena od
Od kolika peněz si můžete zakoupit jejich testy DNA - nejčastěji základní test předků.
99 EUR
Poštovné
Platí se za předplacený balíček se samotestem poštovné? A pokud ano, kolik?
zdarma
Platba kartou
Za nákup testu lze zaplatit bankovní kartou online.
Ano
Platba dobírkou
Test si lze objednat na dobírku - zaplatit až při jeho převzetí.
Ne

Testy od GenePlanet jsou sice o něco dražší než u konkurence, ale mají velkou výhodu – neplatíte u nich žádné poštovné. Zaplatit můžete kartou nebo přes PayPal, což jsou obojí zabezpečené platby. Mírnou nevýhodou je, že se test nedá objednat na dobírku – tedy platit až při převzetí zásilky. Vzhledem k tomu, že se jedná o zásilku ze zahraničí a většina společností tudíž dobírku neumožňuje, se ani u GenePlanet nejedná o žádné velké mínus.

Důležité vlastnosti
Celkové skóre 5.3/10 se skládá z hodnocení 3 parametrů:
  • Doba čekání na výsledky
  • Samoodběr
  • Export GEDCOM souboru
5.3/10

GenePlanet umožňuje dělat DNA testy mnoha způsoby. Vedle samoodběru můžete volit i krevní odběr, testy mikrobiomu nebo zdravotnické testy. My jsme vzhledem k našemu srovnání zjišťovali především jak to funguje, objednáte-li si domácí samotest. 

Geneplanet Jak To Funguje

Je to vcelku jednoduché, objednáte si vybranou variantu testu přes web GenePlanet, napíšete svou adresu a e-mail, a následně si zvolíte platbu – viz. výše. Vzorky, které odesíláte, by neměly být starší než 30 dní, protože pak mohou ztratit některé informace a váš test by mohl být neúplný, nebo by se nedal provést. Po objednání a odeslání vzorků čekáte cca 5 týdnů, než vám dorazí e-mail s informací, kde se dostanete ke svým výsledkům. 

Doba čekání na výsledky
Jak dlouho trvá, než laboratoř zpracuje váš vzorek DNA a pošle e-mail s přístupem k výsledkům.
5 týdnů
Samoodběr
Vzorek pro test DNA si odeberete sami, nejčastěji stěr z tváře pomocí tamponu, nebo plivnutím do zaslané ampule.
Ano
Export GEDCOM souboru
Výsledky testů jsou zasílány v souboru GEDCOM, který lze stáhnout a následně nahrát/využít v jiné databázi.
Ne

Co GenePlanet neposkytuje jsou výsledky DNA v souboru GEDCOM, který je ideální, pokud si jej chcete stáhnout a využít v jiné aplikaci nebo na jiném portálu. Pokud tedy hodláte výsledky používat i pro vytvoření rodokmenu, doporučujeme rovnou vybrat společnost, která umožní testy i rodokmen najednou. Jinak budete muset výsledky přepisovat ručně.

Podpora
Celkové skóre 8/10 se skládá z hodnocení 6 parametrů:
  • Telefon
  • E-mail/Kontaktní formulář
  • Live chat
  • Odpověď do 24 hodin
  • Otázky/Odpovědi
  • Hodnocení podpory
8/10

GenePlanet má jednu nespornou výhodu – jejich webové stránky si můžete zobrazit ve více jazycích, mezi nimiž nechybí ani slovenština. Není to sice čeština, ale pro mnohé z nás představuje slovenský jazyk mnohem jednodušší zjišťování informací, nákup atd. Podporu poskytují ve dvou variantách – můžete se s nimi spojit na zahraničním čísle nebo kontaktním formulářem. Abychom vyzkoušeli, jak rychle reagují a zda budou schopni odpovědět i na česky psanou zprávu, otestovali jsme si je. Jak tento test dopadl?

Telefon
Ano
E-mail/Kontaktní formulář
Ano
Live chat
Ne
Odpověď do 24 hodin
Ano
Otázky/Odpovědi
Počet zodpovězených otázek/počet položených otázek.
5/5
Hodnocení podpory
Výborné

Na náš česky psaný dotaz bohužel GenePlanet vůbec nezareagovalo. Proto jsme dotazy zaslali opakovaně, tentokrát v anglickém jazyce. Odpověď jsme dostali během 2 hodin. Byla sice stručná, ale vzhledem k tomu, že všechny námi dotazované služby GenePlanet neposkytuje, to bylo logické. Podporu tedy hodnotíme jako výbornou, přestože na náš pokus zaslat e-mail v češtině nereagovali.


Přispět svou zkušeností
Podělte se o názor a pomozte tak ostatním!