23andMe Recenze 23andMe Recenze

Hodnotil/a Redakce 5nej

10. 5. 2022

Stručně/vhodné pro

23andMe je společnost poskytující k zakoupení test DNA, jehož vzorek následně zpracuje a nabídne pozoruhodné výsledky. Zjistíte tak nejen rozbor své DNA, ale také kdo byli vaši předci, z jakých míst pocházeli, najdete příbuzné až 8 generací zpětně z matčiny i otcovy strany apod. Kuriozitou je informace, zda mezi vašimi předky byli nějací slavní lidé. Na jedno kliknutí si můžete v jejich aplikaci vytvořit rodokmen vystavěný na základě společné DNA. Zakoupit můžete balíček pro určení předků, nebo rozšířený balíček s informacemi o vašem zdraví a předpokladech k onemocnění některými závažnými chorobami. Využít můžete i komplexní balíček s předplaceným ročním členstvím v 23andMe. 

Celkové skóre 7.3/10 se skládá z hodnocení všech 21 parametrů:
  • Autozomální DNA (atDNA)
  • Určení otcovské linie (Y-DNA)
  • Určení mateřské linie (mtDNA)
  • Vytvoření rodokmenu
  • Zjištění predispozic k závažným chorobám
  • Zjištění vhodných sportů
  • Zjištění vhodného způsobu stravování
  • Možnost vyhledat příbuzné
  • Cena od
  • Poštovné
  • Platba kartou
  • Platba dobírkou
  • Doba čekání na výsledky
  • Samoodběr
  • Export GEDCOM souboru
  • Telefon
  • E-mail/Kontaktní formulář
  • Live chat
  • Odpověď do 24 hodin
  • Otázky/Odpovědi
  • Hodnocení podpory
Hodnocení redakce
hodnoceno 21 parametrů
7.3/10
Celkové skóre 10/10 se skládá z hodnocení 3 parametrů:
  • Autozomální DNA (atDNA)
  • Určení otcovské linie (Y-DNA)
  • Určení mateřské linie (mtDNA)
10/10
Celkové skóre 10/10 se skládá z hodnocení 5 parametrů:
  • Vytvoření rodokmenu
  • Zjištění predispozic k závažným chorobám
  • Zjištění vhodných sportů
  • Zjištění vhodného způsobu stravování
  • Možnost vyhledat příbuzné
10/10
Celkové skóre 4.5/10 se skládá z hodnocení 4 parametrů:
  • Cena od
  • Poštovné
  • Platba kartou
  • Platba dobírkou
4.5/10
Celkové skóre 6.6/10 se skládá z hodnocení 3 parametrů:
  • Doba čekání na výsledky
  • Samoodběr
  • Export GEDCOM souboru
6.6/10
Celkové skóre 5.5/10 se skládá z hodnocení 6 parametrů:
  • Telefon
  • E-mail/Kontaktní formulář
  • Live chat
  • Odpověď do 24 hodin
  • Otázky/Odpovědi
  • Hodnocení podpory
5.5/10

Výhody

  • DNA test s detailními informacemi o vašich předcích
  • Zjistíte, zda máte predispozice k závažným chorobám
  • Pomůže předcházet onemocněním pomocí prevence
  • Umožňuje vyhledávat příbuzné se stejnou DNA
  • Možnost vytvoření rodokmenu

Nevýhody

  • Stránky pouze v anglickém jazyce
  • Podpora pouze v anglickém jazyce

Základní informace

23andme Hlavni Strana Dna Testu

23andMe je společnost pro osobní genomiku a biotechnologii se sídlem v Sunnyvale v Kalifornii. Nabízí svým zákazníkům několik testů DNA, z nichž mohou zjistit nejen rozbor své DNA, kdo byli jejich předci, zda mají v sobě trochu neandrtálců, odkud jejich předci pochází, ale také zdravotní predispozice, náchylnost k některým chorobám, tipy pro zdravější stravování i pro sport, který by jim na základě genetiky měl vyhovovat. Zakoupit si mohou běžný test pro určení předků, kompletní test i se zdravotní genetikou nebo rovnou balíček i s ročním předplatným v 23andMe. 

Pro ty, co mají raději mobilní aplikace, jsou připraveny aplikace 23andMe na adroid i iOS. Můžete se v něm dívat do databáze, vyhledávat předky se stejným DNA nebo tvořit rodový strom – rodokmen. 

Základní balíček obsahuje jednoduchý test, který zpracujete i v domácích podmínkách, odešlete vzorek do jejich laboratoří a během 3-5 týdnů se dozvíte výsledky. Dříve 23andMe spolupracoval s MyHeritage, kde měli klienti možnost propojit rodokmen a navázat na něj výsledky DNA testů z 23andMe. Tato spolupráce skončila v roce 2015, ale společnost umožňuje členům vytvářet rodokmen v jejich vlastní aplikaci. 

Co test zkoumá
Celkové skóre 10/10 se skládá z hodnocení 3 parametrů:
  • Autozomální DNA (atDNA)
  • Určení otcovské linie (Y-DNA)
  • Určení mateřské linie (mtDNA)
10/10

23andme Co Test Zkouma

Pokud budete procházet jednotlivé společnosti nabízející testy DNA, vždy se dočtete, že právě oni nabízí nejlepší sadu DNA, nejkomplexnější výsledky atd. My jsme vybrali pět skutečně nejlepších testů DNA a tak můžeme souhlasit s tímto tvrzením i u 23andMe. Na základě autozomálního testu DNA vám poskytnou více než 30 zpráv o vlastnostech a informacích vaší DNA. Procentuální určení vašich předků, více než 2000 geografických regionů, ze kterých můžete pocházet atd.

Autozomální DNA (atDNA)
Test původu, nebo také test předků, který je určován zkoumáním nepohlavních chromozomů.
Ano
Určení otcovské linie (Y-DNA)
Test zkoumá pohlavní chromozomy Y, tedy po mužské - otcovské linii.
Ano
Určení mateřské linie (mtDNA)
Mitochondriální test určující mateřskou linii, zkoumá pohlavní chromozomy a sleduje předky po ženské linii.
Ano

Dále 23andMe poskytuje zprávy o konkrétních populacích, podrobný náhled na dobu a místa, v nichž vaši předci žili a co je ovlivňovalo. Získáte navíc vybraný obsah o jídle, pití, historii a oblíbených turistických destinacích spojených s vašimi předky. To pro případ, že byste se rozhodli zjistit na vlastní kůži, kde vaši předci vyrůstali a žili. 

Vaše geny zkoumají odborníci v 23andMe po mateřské i otcovské linii. Najdete tak příbuzné ze strany otce a jeho rodiny, stejně jako matky a její rodiny. V odborných kruzích se tento výzkum označuje jako Y-DNA (určení otcovské linie) a mtDNA (určení mateřské linie.)

Další služby
Celkové skóre 10/10 se skládá z hodnocení 5 parametrů:
  • Vytvoření rodokmenu
  • Zjištění predispozic k závažným chorobám
  • Zjištění vhodných sportů
  • Zjištění vhodného způsobu stravování
  • Možnost vyhledat příbuzné
10/10

Jak už jsme zmínili výše, 23andMe nabízí nejen rozbor vašeho DNA a určení vašich předků. Objednat si navíc můžete i balíček, který vás informuje o tom, co ve vašich genech ovlivňuje váš zdravotní stav, zda máte predispozice k nějakým chorobám, zda je možné jim předcházet a chránit se prevencí apod. 

Vytvoření rodokmenu
Společnost umožňuje vytvořit si na jejich stránkách či v aplikaci vlastní rodokmen.
Ano
Zjištění predispozic k závažným chorobám
Nabízí test, který zjišťuje dle DNA, zda jste náchylní na základě své genetiky k závažným chorobám - např. k rakovině.
Ano
Zjištění vhodných sportů
Nabízí test, který pomůže podle genetiky doporučit vhodné sporty.
Ano
Zjištění vhodného způsobu stravování
Výsledky testů ukazují, co vám dle genetiky dělá ve stravě dobře a doporučí, jak se stravovat, jak se vám bude lépe hubnout atd.
Ano
Možnost vyhledat příbuzné
Umožňují přes jejich databázi dohledat žijící příbuzné, kteří mají shodnou DNA s vámi. Důležité je, jak velká je jejich databáze a zda mají tyto příbuzné nahrané.
Ano

23andme Sluzby

Velkou zajímavostí je možnost vyhledávat své příbuzné a spojit se s nimi. Můžete tak nalézt osoby, se kterými byste se jinak nikdy nepotkali, nebo by vás ani nenapadlo, že jsou s vámi spojeni příbuzenským vztahem. Své předky můžete sledovat až 8 generací zpětně, ale navíc zjistit, zda máte v sobě neandrtálské DNA, kde a jak se pohybovali vaši předci z matčiny i otcovy strany – tzv. haploskupiny. Zjistit se dají i případní slavní předci ve vašem rodu. To je hodně lákavé pro spoustu lidí a přiznáváme, že i nás zajímá, zda máme v rodině někoho slavného, známého nebo významného – např. šlechtice, panovníka apod. 

Kromě informací o předcích zjistíte i co určuje vaše fyzické rysy, nebo jak vaše DNA ovlivňuje vaše chutě a čich atd. 

Rodokmen si přes 23andMe vytvoříte velmi rychle a jednoduše, bez zbytečného vysedávání nad kronikami. Těmi se samozřejmě můžete zabývat později a ještě své informace doplňovat a rozšiřovat. Rodokmen od 23andMe se však vytváří z vašich vztahů na základě společné DNA. 

Tip Tip

Nenabízí 23andMe to, co jste si představovali? Raději byste stránky v českém jazyce, nebo společnost, kde se dá testovací sada platit v Eurech? Podívejte se na naše srovnání nejlepších testů DNA, projděte si i další recenze a vyberte si test, který splní přesně to, co od něj očekáváte.

Finance
Celkové skóre 4.5/10 se skládá z hodnocení 4 parametrů:
  • Cena od
  • Poštovné
  • Platba kartou
  • Platba dobírkou
4.5/10

23andme Cena

Základní sada pro určení vaší DNA a vašich předků stojí na 23andMe 99 USD. Zvolit můžete jen tento základ, ale pokud se chcete dozvědět více o svém zdraví, předpokladech, čím byste na základě genetiky mohli onemocnět, jakou zvolit prevenci, aby se tak nestalo nebo jaké by vám mohly vyhovovat sporty, je potřeba si trochu připlatit. 23andMe nabízí balíček Zdraví+Služba předků, který standardně stojí 199 USD. V době, kdy jsme testovali nejlepší DNA testy, stál v akční nabídce 129 USD. 

A pokud byste chtěli kompletní servis 23andMe i s ročním předplaceným členstvím, pak zvolte balíček Zdraví+Služba předků+Členství 23andMe za standardní cenu 228 USD. Opět jsme mohli využít akční cenu 138 USD. 

Cena od
Od kolika peněz si můžete zakoupit jejich testy DNA - nejčastěji základní test předků.
99 USD
Poštovné
Platí se za předplacený balíček se samotestem poštovné? A pokud ano, kolik?
25,99 USD standard (5-8)/ 38,99 USD express(2-4)
Platba kartou
Za nákup testu lze zaplatit bankovní kartou online.
Ano
Platba dobírkou
Test si lze objednat na dobírku - zaplatit až při jeho převzetí.
Ne

U všech těchto služeb/balíčků je potřeba připlatit poštovné. Máte na výběr dvě možnosti. Standardní lodní dopravu za 25,99 USD. V tomto případě vám dorazí test DNA za 5-8 dní. Nebo pak expresní dodání za 2-4 dny, za 38,99 USD. 

Objednávku lze na 23andMe uhradit platební kartou, ale neobjednáte si jej na dobírku. Vzhledem k tomu, že se jedná o dodání ze zahraničí, je to celkem pochopitelné. Nenabízí to snad žádná ze společností poskytující DNA testy.

Důležité vlastnosti
Celkové skóre 6.6/10 se skládá z hodnocení 3 parametrů:
  • Doba čekání na výsledky
  • Samoodběr
  • Export GEDCOM souboru
6.6/10

23andme Jak To Funguje

Zatímco jiné testy DNA vycházejí ze stěru z vaší tváře, 23andMe zasílá k odběru vzorku ampuli. Nemusíte se však bát, nebudete si muset odebírat krev. Do ampule stačí plivnout, zaregistrovat její čárový kód na stránkách společnosti, aby věděli, až vzorek dorazí, ke komu ho přiřadit. Následně ampuli pevně zavřete a předplacený balíček zašlete zpět. Poštovné už budete mít uhrazeno z objednávky testovací sady na webu 23andMe. 

Doba čekání na výsledky
Jak dlouho trvá, než laboratoř zpracuje váš vzorek DNA a pošle e-mail s přístupem k výsledkům.
3-5 týdnů
Samoodběr
Vzorek pro test DNA si odeberete sami, nejčastěji stěr z tváře pomocí tamponu, nebo plivnutím do zaslané ampule.
Ano
Export GEDCOM souboru
Výsledky testů jsou zasílány v souboru GEDCOM, který lze stáhnout a následně nahrát/využít v jiné databázi.
Ne

23andme Testovaci Sada Dna

Samoodběr je jednoduchý a rychlý a nevyžaduje lékařskou asistenci. Na výsledky si pak několik týdnů počkáte. Web a podpora uvádí trochu rozdílné informace. Někde najdete, že výsledky zpracují za 3-5 týdnů, jinde za 3-4 týdny. Poté, co vám dorazí e-mail s informací o zpracování výsledku vaší DNA, stačí se jen na stránkách 23andMe přihlásit a začít si procházet, co vaše DNA prozradila. Na jedno kliknutí si můžete v aplikaci vytvořit ze své DNA i rodový strom. 

Podpora
Celkové skóre 5.5/10 se skládá z hodnocení 6 parametrů:
  • Telefon
  • E-mail/Kontaktní formulář
  • Live chat
  • Odpověď do 24 hodin
  • Otázky/Odpovědi
  • Hodnocení podpory
5.5/10

23andMe má velice dobře propracované nejčastější otázky a odpovědi. Najdete v nich prakticky cokoliv, co vás k jejich službám napadne a to v podrobně zpracovaných textech. Pokud byste se i přesto potřebovali spojit s podporou, můžete tak učinit pomocí zahraničního telefonu – počítejte však s anglickou podporou, nebo pak v kontaktním formuláři, kde vyplníte svůj email, jméno a podrobnější zaměření vašeho dotazu. Pod to napíšete vaše dotazy a vyčkáte na odpovědi, které dorazí do e-mailu během 1-2 dnů.

Telefon
Ano
E-mail/Kontaktní formulář
Ano
Live chat
Ne
Odpověď do 24 hodin
Ne
Otázky/Odpovědi
Počet zodpovězených otázek/počet položených otázek.
4/5
Hodnocení podpory
Nedostatečné

Odpověď nám dorazila později, než bylo očekávaných 24 hodin. Byla poměrně obsáhlá, avšak nedozvěděli jsme se vše, co jsme potřebovali. Např. k možnosti stahovat data v souboru GEDCOM se vůbec nevyjádřili. Věnovali se především upozornění, že jejich výsledky nelze využívat pro lékařské účely.

Doporučujeme Doporučujeme

Nevyhovuje vám 23andMe svými vlastnostmi? Pojďte se podívat na srovnání nejlepších DNA testů.


Přispět svou zkušeností
Podělte se o názor a pomozte tak ostatním!