WebGarden Recenze WebGarden Recenze

Hodnotil/a Redakce 5nej

31. 8. 2017

Stručně/vhodné pro

Webgarden je nástroj pro tvorbu webových stránek. Působí poněkud zastarale, ale přeci jen má smysl ho používat. Pokud hledáte spolehlivý nástroj, zvyknete si na absenci některých funkcí a nepotrpíte si na drag&drop ovládání, pak pro vás může být Webgarden ten pravý.

Celkové skóre 7.6/10 se skládá z hodnocení všech 39 parametrů:
  • Testovaný tarif
  • Cena
  • Tlačítka pro rychlé sdílení na soc. sítích
  • Možnost blogu
  • META data u příspěvků (SEO)
  • META data u stránek (SEO)
  • META data u kategorií (SEO)
  • ALT popisek u obrázků (SEO)
  • E-mail marketing
  • FB pixel
  • Google Analytics
  • Google Search Console
  • Kontaktní formulář
  • Počet šablon zdarma
  • Responzivita
  • Možnost přidat rozšíření (pluginy)
  • Vlastní CSS
  • Možnost vícejazyčnosti webu
  • Manipulace s rozložením webu
  • Vlastní písmo
  • Úprava barevného rozložení
  • Průvodce spuštění webu
  • FAQ / nápověda
  • Drag & Drop ovládání
  • Je v češtině?
  • Velikost na disku
  • Doména 2. řádu
  • Doména 3. řádu
  • SSL zabezpečení
  • Možnost E-shopu
  • Zálohování webu
  • Vyzkoušení zdarma
  • Oznámení Cookies
  • Rychlost odpovědi
  • Počet zodpovzených otázek
  • Mají live chat?
  • Mají email?
  • Mají telefon?
  • Podpora v češtině
Hodnocení redakce
hodnoceno 39 parametrů
7.6/10
Hodnocení uživatelů
hodnoceno 15x Přidat hodnocení
3.9/5
Celkové skóre 9/10 se skládá z hodnocení 11 parametrů:
  • Tlačítka pro rychlé sdílení na soc. sítích
  • Možnost blogu
  • META data u příspěvků (SEO)
  • META data u stránek (SEO)
  • META data u kategorií (SEO)
  • ALT popisek u obrázků (SEO)
  • E-mail marketing
  • FB pixel
  • Google Analytics
  • Google Search Console
  • Kontaktní formulář
9/10
Celkové skóre 7.4/10 se skládá z hodnocení 8 parametrů:
  • Počet šablon zdarma
  • Responzivita
  • Možnost přidat rozšíření (pluginy)
  • Vlastní CSS
  • Možnost vícejazyčnosti webu
  • Manipulace s rozložením webu
  • Vlastní písmo
  • Úprava barevného rozložení
7.4/10
Celkové skóre 5/10 se skládá z hodnocení 4 parametrů:
  • Průvodce spuštění webu
  • FAQ / nápověda
  • Drag & Drop ovládání
  • Je v češtině?
5/10
Celkové skóre 6.4/10 se skládá z hodnocení 8 parametrů:
  • Velikost na disku
  • Doména 2. řádu
  • Doména 3. řádu
  • SSL zabezpečení
  • Možnost E-shopu
  • Zálohování webu
  • Vyzkoušení zdarma
  • Oznámení Cookies
6.4/10
Celkové skóre 10/10 se skládá z hodnocení 6 parametrů:
  • Rychlost odpovědi
  • Počet zodpovzených otázek
  • Mají live chat?
  • Mají email?
  • Mají telefon?
  • Podpora v češtině
10/10

Výhody

  • Nástroj je kompletně v češtině a můžete mít na účtu neomezený počet webů

Nevýhody

  • Prostředí nástroje je zastaralé a nějakou dobu trvá než si na ovládání zvyknete

Propagace a marketing
Celkové skóre 9/10 se skládá z hodnocení 11 parametrů:
  • Tlačítka pro rychlé sdílení na soc. sítích
  • Možnost blogu
  • META data u příspěvků (SEO)
  • META data u stránek (SEO)
  • META data u kategorií (SEO)
  • ALT popisek u obrázků (SEO)
  • E-mail marketing
  • FB pixel
  • Google Analytics
  • Google Search Console
  • Kontaktní formulář
9/10

Webgarden Predstaveni

Ačkoli má Webgarden řadu funkcí, tak jen těžko předčí nejznámější nástroje. Ovládání není tolik intuitivní jako u ostatních recenzovaných nástrojů. I přes to se jedná o nástroj prověřený časem a proto zde najdete řadu užitečných funkcí jako např. chat s návštěvníky, integrace Google Analytics nebo editor CSS.

V administraci je obtížnější se vyznat, nicméně, jakmile se v ní naučíte orientovat, najdete zde zpravidla vše, co potřebujete. Samozřejmostí je možnost obohatit váš obsah o meta tagy a napojení takových služeb jako Google Analytics nebo Google Search Console. Návštěvníci vás mohou kontaktovat skrze zabudovaný kontaktní formulář. Stavba celého webu je však poněkud zastaralá a to může vašemu webu uškodit.

Tlačítka pro rychlé sdílení na soc. sítích
Tlačítka pro sdílení obsahu nebo produktů na sociálních sítích. Tato tlačítka usnadňují návštěvníkům stránek sdílet obsah na své časové ose například na Facebooku.
Ano
Možnost blogu
Možnost psát pravidelné blogové příspěvky. Platforma by pro to měla mít uzpůsobený editor, který umožňuje snadno vytvářet texty a formátovat je.
Ano
META data u příspěvků (SEO)
Možnost doplnit meta title, meta description a meta keywords.
Ano
META data u stránek (SEO)
Možnost doplnit meta title, meta description a meta keywords.
Ano
META data u kategorií (SEO)
Možnost doplnit meta title, meta description a meta keywords.
Ano
ALT popisek u obrázků (SEO)
Alternativní popisek, který popisuje to, co je na obrázku. Tento popisek pomáhá vyhledávací robotům pochopit význam obrázků na stránce. Alternativní popisek slouží také pro nevidomé, který čte obsah stránek nějaké zařízení.
Ano
E-mail marketing
Nástroj přímého marketinku. Většinou se jedná o hromadné rozesílání komerčních nebo nekomerčních zpráv.
Ano
FB pixel
Nástroj společnosti Facebook pro lepší statistiky o návštěvnících.
Ne
Google Analytics
Analytický nástroj od společnosti Google. Není to pouze počítadlo návštěv, ale nástroj, který vám pomůže lépe analyzovat návštěvy webu, konverze a mnoho dalšího.
Ano
Google Search Console
Služba společnosti Google, která umožňuje správcům webu sledovat chování a vývoj jejich stránek ve výsledcích vyhledávání.
Ano
Kontaktní formulář
Formulář sloužící k rychlému odesílání zpráv.
Ano

Ceník služeb

Webgarden Cenik

Webgarden nabízí celkem 4 cenové tarify. První cenový tarif je zdarma, ale za ostatní už se platí. Tyto tarify se jmenují Silver, Gold, Platinum. Liší se jednak velikostí diskového prostoru pro data, ale také například limitem pro upload.

Velice mě překvapila politika návštěvnosti, kdy u nejlevnějšího cenového tarifu může váš web navštívit za měsíc 400 uživatelů bez reklam. Dalším uživatelům nad rámec tohoto omezení se bude nejspíš zobrazovat reklama.

Na druhou stranu musím pochválit Webgarden za to, že i v nejlevnějším cenovém tarifu umožňuje uživatelům rozeslat týdne 1000 newsletterů, u tarifu Gold 2000 a u tarifu Platinum 10 000 newsletterů týdně.

Možnost používat zdarma Ano
Tarif Siver 55 Kč/měsíc
Tarif Gold 95 Kč/měsíc
Tarif Platinum 395 Kč/měsíc

Customizace
Celkové skóre 7.4/10 se skládá z hodnocení 8 parametrů:
  • Počet šablon zdarma
  • Responzivita
  • Možnost přidat rozšíření (pluginy)
  • Vlastní CSS
  • Možnost vícejazyčnosti webu
  • Manipulace s rozložením webu
  • Vlastní písmo
  • Úprava barevného rozložení
7.4/10

Webgarden Sablony

Můžete si vybrat z velkého výběru šablon, které následně pomocí zabudovaného editoru upravujete k obrazu svému. Je však nutno podotknout, že šablony nejsou responzivní. Některé jsou sice přizpůsobené pro mobily, ale do responzivity mají daleko. 

Web dále skládáte z různých elementů ve WYSIWYG editoru. Webgarden vzákladu nepodporuje vícejazyčnost webů, proto pokud je právě tohle pro vás rozhodující, sáhněte např. raději po Mozello nebo Webnode. Co však potěší pokročilé uživatele je možnost přidávat vlastní CSS.

Počet šablon zdarma
148
Responzivita
Schopnost webu správně se zobrazit (přizpůsobit) displejům různých zařízeních jako jsou počítače, tablety a mobilní telefony.
Ne
Možnost přidat rozšíření (pluginy)
Možnost přidávat další rozšíření jako jsou napojení na dopravce, platební brány, marketingové nástroje a tak dále.
Ne
Vlastní CSS
Možnost vkládat vlastní kaskádové styly.
Ano
Možnost vícejazyčnosti webu
Vytváření více jazykových verzí webových stránek.
Ne
Manipulace s rozložením webu
Možnost snadno editovat rozložení webu například s pomocí drag&drop editace.
Ano
Vlastní písmo
Možnost měnit typ písma (fontu).
Ano
Úprava barevného rozložení
Možnost upravovat barvy elementů stránek podle svých potřeb a představ.
Ano

Jednoduchost
Celkové skóre 5/10 se skládá z hodnocení 4 parametrů:
  • Průvodce spuštění webu
  • FAQ / nápověda
  • Drag & Drop ovládání
  • Je v češtině?
5/10

Webgarden Editor

Uživatelskou přívětivost bych bodoval špatnou známkou proto, že tvorba webu není tolik intuitivní jako u konkurenčních nástrojů. Jistě, čeká na vás databáze nejčastějších dotazů FAQ a průvodce spuštěním webu, ale na jednoduchosti to příliš nepřidává. Stačí si však zvyknout a s nástrojem jste schopni vytvořit pěkný obsahový web.

Průvodce spuštění webu
Nápověda, která vás provede prvními krůčky v nástroji.
Ano
FAQ / nápověda
Nejčastěji kladené otázky, které uživatelé pokládají podpoře. Databáze těchto dotaz dokáže rychle pomoci při řešení problémů.
Ano
Drag & Drop ovládání
Princip přesouvání elementů (prvků) na stránce. Volně přeloženo jako chyť a pusť. Myší chytnete nějaký prvek a tahem jo přesunete na požadovanou pozici.
Ne
Je v češtině?
Zajímalo nás, zda je uživatelské rozhraní editoru v českém jazyce.
Ano

Důležité parametry
Celkové skóre 6.4/10 se skládá z hodnocení 8 parametrů:
  • Velikost na disku
  • Doména 2. řádu
  • Doména 3. řádu
  • SSL zabezpečení
  • Možnost E-shopu
  • Zálohování webu
  • Vyzkoušení zdarma
  • Oznámení Cookies
6.4/10

Cena skoro 400 Kč (tarif Platinum) na měsíc se zprvu může zdát vysoká, ale když si uvědomíte, že na jednom účtu můžete mít neomezený počet webů, tak to je vcelku výhodné. Za vlastní doménu je nutno si ještě připlatit. Velikost disku pro web je 2GB a platformu si můžete vyzkoušet zdarma (s omezeními). Co však zamrzí je neexistující pravidelné zálohování. EU jistě potěší, že nástroj podporuje pop-up upozornění na využití cookies.

Velikost na disku
Prostor na disku pro data jako jsou dokumenty, obrázky a fotografie.
2 GB
Doména 2. řádu
Doména ve tvaru neco.cz a tak podobně.
Ne
Doména 3. řádu
Doména ve tvaru vasefirma.neco.cz a tak podobně.
Ano
SSL zabezpečení
Zabezpečení stránek pro šifrovaný přenost dat. V internetovém prohlížeči se takové stránky vyznačují uzamčeným zámkem. To znamená, že uživatelé se na podobných stránkách nemusí obávat o svá data. SSL potažmo SSL je proto pro vaše stránky důležité.
Ano
Možnost E-shopu
Možnost vytvořit na svých webových stránkách internetový obchod.
Ano
Zálohování webu
Pravidelné zálohování webu a jeho dat pro případ nechtěného smazání nebo poškození serveru poskytovatele.
Ne
Vyzkoušení zdarma
Možnost testovat službu zdarma.
Ano
Oznámení Cookies
Oznámení o tom, že webové stránky používají soubory cookies. Tyto soubory se používají například pro to, aby si web návštěvníka zapamatoval.
Ano

Podpora
Celkové skóre 10/10 se skládá z hodnocení 6 parametrů:
  • Rychlost odpovědi
  • Počet zodpovzených otázek
  • Mají live chat?
  • Mají email?
  • Mají telefon?
  • Podpora v češtině
10/10

Jelikož jde o český nástroj, můžete být co se češtiny týče v klidu. Podpora mluví česky a odpovídají zpravidla do jednoho dne. Ochotně odpoví na všechny otázky a to přes email, live chat i telefon.

Rychlost odpovědi
Za jak dlouho dokázala podpora odpovědět na naše dotazy.
2 hod 31 min
Počet zodpovzených otázek
4/4
Mají live chat?
Live chat je způsob messengeru, který je přímo na stránkách služby. Takový chat významně urychluje komunikaci s uživatelskou podporou.
Ano
Mají email?
Ano
Mají telefon?
Ano
Podpora v češtině
Zajímalo nás, zda dokáže uživatelská podpora komunikovat v češtině.
Ano

Přispět svou zkušeností
Podělte se o názor a pomozte tak ostatním!