První Rodinná Recenze První Rodinná Recenze

Hodnotil/a Redakce 5nej

8. 11. 2021

Stručně/vhodné pro

První rodinná a.s. je energetická společnost, která klientům poskytuje elektřinu a plyn přímo za ceny z burzy. Díky tomu mají možnost nastavit mnohem nižší sazby než konkurence. Velkou výhodou je, že jejich sazba za odebranou jednotku energie je stejná na celém území České republiky. Smlouvy v současné době poskytují se závazkem na tři roky, ale i v průběhu fixace je možné, že pokud se ceny za energie na burze sníží, sníží vám i cenu za odběr. Nemají sice mobilní aplikaci ani online správu pro zákazníky, ale na spotřebu se můžete kdykoli informovat telefonicky nebo emailem a zálohu si navýšit podle potřeby.

Celkové skóre 6.4/10 se skládá z hodnocení všech 24 parametrů:
  • Plyn
  • Elektřina
  • Další výhody
  • On-line správa
  • Mobilní aplikace
  • Závazky
  • Výhodné dlouhodobě
  • Změna výše zálohy
  • Závazky
  • Výhodné dlouhodobě
  • Vlastní těžba plynu
  • Změna výše zálohy
  • Nově
  • Přechod od konkurence
  • Sjednat on-line
  • Sjednat telefonicky
  • Mají pobočky/zákaznické centrum
  • Jednatel až do domu
  • Pracují i o víkendu
  • Kontaktní e-mail
  • On-line chat
  • Telefon
  • Zodpovězené otázky
  • Kvalita podpory
Hodnocení redakce
hodnoceno 24 parametrů
6.4/10
Hodnocení uživatelů
hodnoceno 42x Přidat hodnocení
4.6/5
Celkové skóre 6/10 se skládá z hodnocení 5 parametrů:
  • Plyn
  • Elektřina
  • Další výhody
  • On-line správa
  • Mobilní aplikace
6/10
Celkové skóre 6.7/10 se skládá z hodnocení 3 parametrů:
  • Závazky
  • Výhodné dlouhodobě
  • Změna výše zálohy
6.7/10
Celkové skóre 7.5/10 se skládá z hodnocení 4 parametrů:
  • Závazky
  • Výhodné dlouhodobě
  • Vlastní těžba plynu
  • Změna výše zálohy
7.5/10
Celkové skóre 4.3/10 se skládá z hodnocení 7 parametrů:
  • Nově
  • Přechod od konkurence
  • Sjednat on-line
  • Sjednat telefonicky
  • Mají pobočky/zákaznické centrum
  • Jednatel až do domu
  • Pracují i o víkendu
4.3/10
Celkové skóre 7.5/10 se skládá z hodnocení 5 parametrů:
  • Kontaktní e-mail
  • On-line chat
  • Telefon
  • Zodpovězené otázky
  • Kvalita podpory
7.5/10

Výhody

  • Energie za ceny burzy
  • Poskytují elektřinu, plyn i mobilní služby
  • Ryze česká společnost

Nevýhody

  • Nemají online správu ani mobilní aplikace
  • Není možné spočítat si na webu úsporu
  • Chybí kalkulátor

Společnost, která klientům poskytuje elektřinu a plyn přímo za ceny z burzy.

Služby
Celkové skóre 6/10 se skládá z hodnocení 5 parametrů:
  • Plyn
  • Elektřina
  • Další výhody
  • On-line správa
  • Mobilní aplikace
6/10

Prvni Rodinna Sluzby

První rodinná a.s. je rodinná firma, která se snaží spojit postupně všechny služby, které by lidé mohli využívat a potřebovat, pod jednou střechou. V nabídce mají výhodný plyn a elektřinu, u nichž ceny stanovují podle nákupu energií na burze, dále nabízí mobilní tarif a plánují i další služby.

Zatím nemají k dispozici online správu na zákaznickém portálu, ale pracují na tom a snad se brzy klienti dočkají. Pokud si jejich služby vyberete, nemusíte se bát, že byste o své spotřebě neměli přehled. Kdykoli zavoláte na klientskou linku, ochotně vás informují o vašich tarifech a spotřebované energii, abyste věděli, zda vaše zálohy budou dostačující. V případě nutnosti si je můžete kdykoliv změnit.

Malou nevýhodou je i nepřítomnost mobilní aplikace, kterou ale zatím ani neplánují vytvořit.

Plyn
Dodává společnost plyn?
Ano
Elektřina
Dodává společnost elektřinu?
Ano
Další výhody
Poskytnutí služeb při splnění určitých podmínek za výhodnější ceny.
Ano
On-line správa
Služby je možné spravovat online přes aplikaci nebo přes internetový prohlížeč
Ne
Mobilní aplikace
Služby je možné spravovat přes mobilní aplikaci.
Ne

Energie z burzy – dlouhodobě výhodná

Možná si říkáte, jak je možné, že energie od První rodinné a.s jsou nejnižší na trhu a dlouhodobě výhodné. Ono je to totiž napsané celkem kulantně. Díky tomu, že odkupují energie z burzy – stejně jako většina společností, ale na rozdíl od nich k nim přidávají jen nezbytné poplatky, mají nízkou sazbu. Nemusí být vždy zcela nejnižší na trhu, ale v dlouhodobém horizontu tak vychází, což dokazuje i graf na jejich webových stránkách. Zatímco u jiných společností byste každou chvíli řešili přechod jinam kvůli levnější energii, tady se vyplatí zůstat. Cenu za energie znáte vždy na celý rok dopředu, ale pokud se stane, že ceny na burze klesnou, První rodinná a.s. sníží ceny za energie i zákazníkům, a to i fixované ceny u smluv se závazkem.

Zajímavostí je, že nerozlišují vysoký a nízký tarif, tedy tzv. denní a noční proud, kdy noční proud je pro klienty výhodnější. Trvají na tom, že tak nemusíte s praním, žehlením apod. čekat, až bude proud levnější, protože ho u nich máte levný neustále. Tady ale vyvstává otázka, zda je tomu tak skutečně.

Většina energetických společností dvoutarifní sazbu nastavuje především pro klienty, kteří elektřinou i ohřívají vodu, topí atd. Pak mají dva druhy proudu a je jen na nich, zda budou v levném proudu také vařit, prát, sušit prádlo v sušičce atd. Na to, abychom určili, zda je jednotarifní sazba skutečně výhodná i pro takové klienty, bychom museli udělat časově náročné porovnání. Proto berte tuto informaci v úvahu a pokud se rozhodujete mezi více společnostmi, nechte si spočítat, kolik vás energie budou stát i jinde – s dvoutarifní sazbou. Jedině tak zjistíte, která nabídka je pro vás skutečně výhodnější.

Doporučujeme Doporučujeme
Srovnání dodavatelů elektřiny

Nevyhovuje vám nabídka První rodinné a.s., nebo byste raději dodavatele elektřiny s dvoutarifní sazbou? Podívejte se na naše srovnání a projděte si recenze těch nejlepších dodavatelů elektřiny.

Podmínky - Elektřina
Celkové skóre 6.7/10 se skládá z hodnocení 3 parametrů:
  • Závazky
  • Výhodné dlouhodobě
  • Změna výše zálohy
6.7/10

Prvni Rodinna Elektrina

První rodinná a.s. si zakládá na tom, že dokáže svým zákazníkům nabídnout nejvýhodnější ceny na trhu – především díky tomu, že jim poskytuje elektřinu přímo z burzy. Pomohou vám se sjednáním smlouvy při přechodu od konkurence, zdarma a tak, abyste s tím měli co nejméně práce. Cenu mají nastavenou pro celou republiku stejně, takže je jedno, zda jste z Aše nebo z Ostravy.

V současné době nabízí smlouvy se závazkem na tři roky a cena za jednu kWh je 3999 Kč. Díky závazkům i energiím přímo z burzy jsou jejich ceny dlouhodobě výhodné. Navíc je možné, že i když je cena fixovaná, může jít postupem času dolů. Záleží na tom, zda se společnosti podaří nakoupit na burze elektřinu za nižší ceny (v případě, že klesnou).

Zálohy na elektřinu si můžete změnit kdykoli je potřeba. Stačí přitom zavolat na klientskou linku a požádat o změnu zálohy. Zálohu však v současné době nesnižují, spíše naopak, aby klienti měli co nejméně doplácení při ročním vyúčtování.

Závazky
Závazek většinou znamená uzavření smlouvy na delší časové období.
Ano
Výhodné dlouhodobě
Při uzavření dlouhodobé smlouvy jsou služby cenově výhodnější.
Ano
Změna výše zálohy
Zálohy za služby je možné měnit podle aktuálních možností a potřeb.
Ano

Podmínky - Plyn
Celkové skóre 7.5/10 se skládá z hodnocení 4 parametrů:
  • Závazky
  • Výhodné dlouhodobě
  • Vlastní těžba plynu
  • Změna výše zálohy
7.5/10

Prvni Rodinna Plyn

Také plyn nabízí První rodinná a.s. dlouhodobě výhodný a za nejnižší sazby na trhu (alespoň v současné době). Stejně jako u elektřiny poskytují i plyn za cenu nákupu z burzy. Sazbu mají nastavenou pro všechny regiony stejně, je tedy jedno, jakého máte distributora – z jakého jste města či regionu.

Smlouvy jsou opět nastavované na tři roky, tedy se závazkem a i u plynu je možné, že i fixovaná sazba za plyn se může snížit, pokud klesnou ceny plynu na burze a to i v zafixovaném období. Změny záloh můžete měnit podle potřeby kdykoli, pouze snižování nyní společnost neumožňuje, kvůli stále rostoucím sazbám za energie.

Závazky
Závazek většinou znamená uzavření smlouvy na delší časové období.
Ano
Výhodné dlouhodobě
Při uzavření dlouhodobé smlouvy jsou služby cenově výhodnější.
Ano
Vlastní těžba plynu
Ne
Změna výše zálohy
Zálohy za služby je možné měnit podle aktuálních možností a potřeb.
Ano
Společnost, která klientům poskytuje elektřinu a plyn přímo za ceny z burzy.

Zřízení
Celkové skóre 4.3/10 se skládá z hodnocení 7 parametrů:
  • Nově
  • Přechod od konkurence
  • Sjednat on-line
  • Sjednat telefonicky
  • Mají pobočky/zákaznické centrum
  • Jednatel až do domu
  • Pracují i o víkendu
4.3/10

Prvni Rodinna Sjednani

První rodinná a.s. poskytuje elektřinu a plyn zcela novým zákazníkům které stále přibírá, ale také pomůže s přechodem od konkurence. Sjednání je poměrně jednoduché a probíhá online. Stačí zaslat formulář s žádostí o uzavření smlouvy, nebo zavolat na klientskou linku. Telefonicky sice nelze smlouvu uzavřít, ale operátorka předá váš kontakt konkrétnímu pracovníkovi, který se s vámi spojí e-mailem a pomůže vám smlouvu online vyplnit a dokončit.

První rodinná a.s. nemá zatím žádné pobočky, pouze sídlo společnosti, kde si můžete objednat termín na osobní schůzku. Není však možné na místě smlouvy uzavřít. Můžete se však zeptat na vše, co vás bude zajímat a nechat si případně poradit. Osobní jednání neumožní ani jednatel do domácnosti – ty zatím k dispozici nemají. Vše se sjednává online. Má to však své výhody – nemusíte nikam chodit a vše zvládnete z pohodlí domova, jen s pomocí internetu a telefonu.

Nově
Společnost stále nabírá nové klienty.
Ano
Přechod od konkurence
Je možné přejít od konkurence. Společnost vám pomůže s přechodem.
Ano
Sjednat on-line
Služby je možné sjednat online bez nutnosti dojít do kamenné pobočky.
Ano
Sjednat telefonicky
Služby je možné sjednat telefonicky.
Ne
Mají pobočky/zákaznické centrum
Společnost má vlastní kamenné pobočky.
Ne (jen sídlo společnosti)
Jednatel až do domu
Společnost zařídí návštěvu pracovníka u vás doma.
Ne
Pracují i o víkendu
Společnost je možné kontaktovat o víkendu.
Ne
Společnost, která klientům poskytuje elektřinu a plyn přímo za ceny z burzy.

Podpora
Celkové skóre 7.5/10 se skládá z hodnocení 5 parametrů:
  • Kontaktní e-mail
  • On-line chat
  • Telefon
  • Zodpovězené otázky
  • Kvalita podpory
7.5/10

První rodinná a.s. je ryze česká společnost, která si na svých službách zákazníkům velmi zakládá. Nemají sice k dispozici online chat, což nás trochu mrzelo, jejich telefonická poradna však tento nedostatek dokonale vyvážila. Kromě klientské linky, která je dostupná ve všedních dnech, je můžete kontaktovat i e-mailem nebo pomocí kontaktního formuláře. Ten je dostupný na jejich webových stránkách vždy u konkrétní služby.

My jsme zvolili telefonickou poradnu a jsme nadmíru spokojeni. Dovolali jsme se během chviličky – a to i v krizové době po krachu některých energetických společností. Operátorka byla velmi milá, vstřícná a se vším nám ochotně poradila. A že toho nebylo málo – jejich webové stránky zatím totiž mnoho informací neposkytují. Klientskou podporu První rodinné a.s. tak hodnotíme na výbornou.

Kontaktní e-mail
Společnost má oficiální e-mailovou adresu, na které je přítomná podpora.
Ano
On-line chat
Se zákaznickou podporou je možné komunikovat prostřednictvím online chatu.
Ne
Telefon
Společnost má oficiální telefonickou linku.
Ano
Zodpovězené otázky
Společnosti jsme položili několik otázek. Číslo znázorňuje počet zodpovězených otázek/počet položených otázek.
10/10
Kvalita podpory
Náš celkový dojem z uživatelské podpory.
Výborná

Přispět svou zkušeností
Podělte se o názor a pomozte tak ostatním!

Uživatelské zkušenosti

1 zkušeností

Společnost skvěle fungovala do chvíle, kdy ceny energií vystřelily do dříve netušených výšek.
Nejlépe vše vystihne příměr: na klidném moři byl kapitán samý směv a všechny pasažery (konzultanty kteří uzavírali jednotlivé smlouvy a tím se společnost rozrůstala o nové zákazníky) opájel příslibem nekonečně trvajících slunných dnů a hojnosti. Při první bouři (nárůstu cen energií), se zhroutil a měl jedinou myšlenku, kterou následně realizoval. Okamžitě loď prodat i za cenu, že hodí pasažery (konzultanty) přes palubu a vše čeho dosáhli zanikne.
Stalo se!
Konzultanti kteří dávali všanc své jméno a získali důvěru zákazníků, ze dne na den museli vysvětlovat, že společnost jejich odběrná místa nadále nebude spravovat, a že budou převedeni ke společnosti jiné.
Pro zachování objektivity je nutno dodat, že pokud si chtějí zajistit dodavatele dle své volby, je jenom na nich.

Hodnocení - 3
Jsme poskytovatelem služeb, které lidé potřebují. Zamilujete si náš způsob práce.
21. 2. 2022