PayU recenze PayU recenze

Hodnotil/a Redakce 5nej

20. 1. 2021

Stručně/vhodné pro

PayU je globální společnost fungující na 18 světových trzích a poskytující platební brány pro e-shopy, služby a další weby, které nabízí svůj obsah k prodeji. Zajistí platbu kartou na internetu pomocí bezpečné platební brány, ale i on-line převodem nebo pomocí mobilní platby. Marketplace umožní jednotný nákup a platbu i v takových obchodech, jako je např. Mall – tedy v obchodech, které nabízí zboží od více dodavatelů. Díky odloženým platbám s Twisto si zákazníci e-shopů mohou zakoupit zboží, které v pohodlí domova vyzkouší a zaplatí až za 14 dní. Obchodník však nic neriskuje a své peníze získá ještě před odesláním zboží.

Celkové skóre 8.5/10 se skládá z hodnocení všech 47 parametrů:
  • Inline brána (iFrame)
  • Redirect brána
  • Mobile brána
  • Responzivní design
  • Přizpůsobení vzhledu e-shopu
  • E-shopy
  • Služby
  • Digitální obsah
  • Aplikace
  • Vstupenky
  • Jízdenky
  • Procentní poplatek z transakcí
  • Fixní poplatek z jednotlivých transakcí
  • Aktivace
  • Měsíční poplatek
  • Převod na bankovní účet
  • Kolik platebních metod podporuje
  • Apple Pay
  • Platba kartou
  • On-line bankovní platby
  • Elektronické peněženky
  • Další možnosti platby
  • Platby ze zahraničí
  • Platby v rámci ČR
  • Opakované platby
  • Zapamatování karty
  • Veřejně dostupná API dokumentace
  • Služba 3D Secure
  • FAQ
  • On-line chat
  • E-mail/kontaktní formulář
  • Telefon
  • Odpověď do 24 hodin
  • Otázky
  • Shoptet
  • Shopify
  • Shopsys
  • Webareal
  • Eshop-rychle
  • Oxyshop
  • UPGates
  • Weby24
  • WooCommerce
  • Drupal
  • PrestaShop
  • Magento
  • OpenCard
Hodnocení redakce
hodnoceno 47 parametrů
8.5/10
Hodnocení uživatelů
hodnoceno 4x Přidat hodnocení
3.0/5
Celkové skóre 8/10 se skládá z hodnocení 5 parametrů:
  • Inline brána (iFrame)
  • Redirect brána
  • Mobile brána
  • Responzivní design
  • Přizpůsobení vzhledu e-shopu
8/10
Celkové skóre 10/10 se skládá z hodnocení 6 parametrů:
  • E-shopy
  • Služby
  • Digitální obsah
  • Aplikace
  • Vstupenky
  • Jízdenky
10/10
Celkové skóre 6/10 se skládá z hodnocení 5 parametrů:
  • Procentní poplatek z transakcí
  • Fixní poplatek z jednotlivých transakcí
  • Aktivace
  • Měsíční poplatek
  • Převod na bankovní účet
6/10
Celkové skóre 10/10 se skládá z hodnocení 6 parametrů:
  • Kolik platebních metod podporuje
  • Apple Pay
  • Platba kartou
  • On-line bankovní platby
  • Elektronické peněženky
  • Další možnosti platby
10/10
Celkové skóre 10/10 se skládá z hodnocení 6 parametrů:
  • Platby ze zahraničí
  • Platby v rámci ČR
  • Opakované platby
  • Zapamatování karty
  • Veřejně dostupná API dokumentace
  • Služba 3D Secure
10/10
Celkové skóre 7.5/10 se skládá z hodnocení 6 parametrů:
  • FAQ
  • On-line chat
  • E-mail/kontaktní formulář
  • Telefon
  • Odpověď do 24 hodin
  • Otázky
7.5/10
Celkové skóre 6.3/10 se skládá z hodnocení 8 parametrů:
  • Shoptet
  • Shopify
  • Shopsys
  • Webareal
  • Eshop-rychle
  • Oxyshop
  • UPGates
  • Weby24
6.3/10
Celkové skóre 10/10 se skládá z hodnocení 5 parametrů:
  • WooCommerce
  • Drupal
  • PrestaShop
  • Magento
  • OpenCard
10/10

Výhody

  • Pohodlná platební brána umožňující rychlou platbu na pár kliknutí
  • Možnost mezinárodních plateb (až ve 20 měnách)
  • Platba kartou i on-line převodem

Nevýhody

  • Pohodlné, ale o něco dražší služby než u konkurence
  • Nenabízí možnost platit elektronickou peněženkou

PayU Recenze

PayU umožňuje nákup běžného zboží v e-shopech, služeb, digitálního obsahu, ale třeba i jízdenek či vstupenek na sportovní či kulturní akce. Opakované platby umožní platit předplatné v pravidelných intervalech – např. u programů, aplikací apod., nebo nakoupit zboží na splátky i pomocí platební karty.

Platební brána PayU je ideálním partnerem pro ty, kteří chtějí své obchody rozjet na mezinárodní úrovni, a to i v takových koutech světa, jako je Asie, Afrika, latinská Amerika apod. V rámci Evropské unie je možné platit ve všech měnách. Celkem mohou zákazníci za vaše zboží zaplatit ve více než 20 měnách, a to více než 300 platebními metodami, podle toho, co která země právě nabízí.

Potřebujete spolehlivého partnera pro řešení rychlých a pohodlných plateb přes platební bránu, a to jak na území České republiky, tak v zahraničí? Pak je PayU velmi vhodným kandidátem. I když ceny za jejich služby nejsou nižší než u konkurence, nabízí takřka bezkonkurenční možnosti pro platební brány především na mezinárodním obchodním poli. Vedle toho poskytuje možnost odložených plateb, hromadnou platbu zboží od více obchodníků a mnoho dalších výhod.

Typy bran
Celkové skóre 8/10 se skládá z hodnocení 5 parametrů:
  • Inline brána (iFrame)
  • Redirect brána
  • Mobile brána
  • Responzivní design
  • Přizpůsobení vzhledu e-shopu
8/10

Za základ pro úspěšné dotažení obchodu považuje většina majitelů dokončení platby, a to nejlépe ještě na jejich webových stránkách. Většina společností umí udělat tzv. Platební bránu Inline (iFrame), kdy klient vůbec neopustí e-shop obchodníka a okénko s platební bránou mu vyskočí přímo tam. Na stránkách PayU se nám takovou informaci nepodařilo dohledat a s pracovníkem klientské linky jsme se o tom nějakou dobu domlouvali. Stále mi vysvětloval, jak funguje přesměrování a vrácení zpět do obchodu, ale ve skutečnosti jsem se nedozvěděla, zda mají jen možnost Redirect brány, nebo i Inline bránu.

Inline brána (iFrame)
Ne
Redirect brána
Ano
Mobile brána
Responzivní design
Ano
Přizpůsobení vzhledu e-shopu
Ano

Redirect brána

Redirect brána funguje tak, že se zákazníkovi otevře okénko na nové stránce, jiné, než je e-shop, tam proběhne platba pomocí platební brány a na závěr na něj vyskočí okénko s dotazem, zda chce přesměrovat zpět do e-shopu, popř. jen okénko s informací ať vyčká, že po zaplacení bude automaticky přesměrován zpět do e-shopu. Tento typ platby PayU podporuje.

Mobile brána

Mobile brána, u PayU označována jako Mobilní platby, PayU Mobile nebo mCommerce, funguje na stejné bázi, jako Inline brána na počítači. Zákazník zaplatí jediným kliknutím přes mobil, aniž by musel opustit prostředí e-shopu, v němž nakupuje. Je to pohodlné a pro obchodníka se zvyšuje jistota, že zákazník svůj nákup dotáhne do konce.

Pro koho je brána vhodná
Celkové skóre 10/10 se skládá z hodnocení 6 parametrů:
  • E-shopy
  • Služby
  • Digitální obsah
  • Aplikace
  • Vstupenky
  • Jízdenky
10/10

Na stránkách PayU zjistíte, že si každý obchodník může vybrat své vlastní odvětví a v něm se dozvědět, jak nejlépe službu platební brány PayU využít. Vhodná je v podstatě pro všechny majitele e-shopů a webů prodávajících různé služby (banky, pojištění apod.). S PayU lze platit i digitální obsah a díky možnosti opakovaných plateb i různé služby, aplikace, programy apod., které je potřeba platit v pravidelných intervalech. Pomocí PayU ale zaplatíte i vstupenky nebo jízdenky na MHD.

E-shopy
Ano
Služby
Ano
Digitální obsah
Ano
Aplikace
Ano
Vstupenky
Ano
Jízdenky
Ano

Cena
Celkové skóre 6/10 se skládá z hodnocení 5 parametrů:
  • Procentní poplatek z transakcí
  • Fixní poplatek z jednotlivých transakcí
  • Aktivace
  • Měsíční poplatek
  • Převod na bankovní účet
6/10

Ceny má PayU poněkud vyšší a chybí zde dělení podle výše obratu, jako u jiných společností poskytujících platební bránu, ale pokud máte obrat nad 2 miliony, je možné požádat o individuální konzultaci a pořešit poplatky osobně.

Než se u PayU zaregistrujete a zaplatíte poplatek 999 Kč, můžete zdarma vyzkoušet jakousi demoverzi. Tak nejlépe zjistíte, zda vám platební brána PayU vyhovuje a zda ji skutečně chcete integrovat do svého e-shopu. Za zákaznickou platbu pomocí on-line převodu zaplatíte 1,6 % + 1 Kč z každé platby. U platby kartou je poplatek stejný.

Procentní poplatek z transakcí
1,6 %
Fixní poplatek z jednotlivých transakcí
1 Kč
Aktivace
999 Kč
Měsíční poplatek
0 Kč
Převod na bankovní účet
0 Kč

Platební metody
Celkové skóre 10/10 se skládá z hodnocení 6 parametrů:
  • Kolik platebních metod podporuje
  • Apple Pay
  • Platba kartou
  • On-line bankovní platby
  • Elektronické peněženky
  • Další možnosti platby
10/10

Vzhledem k tomu, že PayU podporuje platby v rámci České republiky i v zahraničí (ve více než 20 měnách), umožňuje také přes 300 mezinárodních a místních způsobů placení. Můžete využít platbu Apple Pay a Google Pay, platbu kartou, on-line bankovní převody, mobilní platby, ale i tzv. odložené platby s Twisto Pay, na které se podíváme podrobněji.

Kolik platebních metod podporuje
více než 300 mezinárodních a místních způsobů
Apple Pay
Ano
Platba kartou
Ano
On-line bankovní platby
Ano
Elektronické peněženky
Ano
Další možnosti platby
Odložené platby s Twisto Pay, mobilní platby a další

Odložení platby s Twisto Pay

Odložené platby s Twisto Pay jsou velmi specifickou záležitostí. Funguje to v podstatě tak, že zákazník si vybere zboží, vloží jej do košíku a „nakoupí“, aniž by platba z jeho strany proběhla okamžitě. Na zaplacení má 14 dnů, kdy mu zboží přijde domů, on jej může bezplatně vyzkoušet a pokud mu nevyhovuje, zase jej vrátit. Vy, jako obchodník máte šanci na vyšší hodnotu objednávky a konverze, a jistotu zaplacení. Platba zajištěná Twisto Pay dorazí na účet obchodu dříve, než obchod odešle zboží. Proto se nemusíte jako obchodníci bát, že odešlete zboží a o peníze přijdete. Naopak. Je to bezpečné a jisté pro obě strany. A obchodu to přináší více spokojených zákazníků.

PayU Marketplace

Mezi zajímavé a ryze praktické služby patří i PayU Marketplace. Využijí jej e-shopy, které mají k dispozici zboží od více obchodů – např. Mall. Zákazníci si jednoduše vyberou všechno, co chtějí, nahází to do jednoho košíku a Marketplace jim umožní vše zaplatit jako jeden nákup, přestože vy jako obchodník víte, že se jedná o zboží od různých dodavatelů. Pro klienta je to rychlejší a pohodlnější, a pro vás jako pro obchodníka to znamená méně administrace.

Platby
Celkové skóre 10/10 se skládá z hodnocení 6 parametrů:
  • Platby ze zahraničí
  • Platby v rámci ČR
  • Opakované platby
  • Zapamatování karty
  • Veřejně dostupná API dokumentace
  • Služba 3D Secure
10/10

Platební brána PayU podporuje platby v rámci České republiky – jak on-line převody, tak platebními kartami a samozřejmě i platby ze zahraničí – dokonce ve více než 20 měnách. Jejich zahraniční platby jsou na skutečně vysoké úrovni a my se na ně podrobněji zaměříme níže.

PayU dále podporuje možnost opakovaných plateb, tedy v případě, že potřebuje klient pravidelně platit např. předplatné nějakého programu, nebo si koupí ve vašem e-shopu zboží na splátky, lze nastavit strhávání konkrétní částky v pravidelných intervalech přímo z jeho karty. Stejně užitečná možnost je zapamatování karty, které využívají nejčastěji zákazníci, kteří v určitém e-shopu nakupují pravidelně a nechce se jim pokaždé vyplňovat čísla karty. Obě tyto služby nejsou nastaveny automaticky, ale je potřeba o ně požádat. Se společností PayU pak podepíšete dodatek ke smlouvě, za který ale nic neplatíte. Tyto služby navíc jsou zdarma.

Platby ze zahraničí
Ano (více než 20 měn)
Platby v rámci ČR
Ano
Opakované platby
Ano (dodatek ke smlouvě - zdarma)
Zapamatování karty
Ano
Veřejně dostupná API dokumentace
Ano
Služba 3D Secure
Ano

PaU Hub – Přeshraniční platby

Pokud patříte mezi obchodníky, kteří se nezaleknou hranic České republiky a dáváte přednost mezinárodnímu obchodu, bude vás zajímat možnost přeshraniční platby, kterou tato společnost označuje jako PayU Hub. Jedná se o řešení globálních internetových plateb bez hranic, které pomáhá obchodovat i se zeměmi jako Asie, Střední a Východní Evropa, Blízký Východ, Afrika či latinská Amerika. Díky tomu jako obchodníci získáte mnohonásobně vyšší počet zákazníků. Vše probíhá na jednom API pomocí jedné integrace a k dispozici získáte přes 300 způsobů platby.

Platby mohou probíhat ve více než 20 měnách a účtovat si můžete v tuzemské i zahraniční měně. V rámci Evropské unie navíc funguje platba kartou ve všech měnách. Obchodování je bezpečné a přináší mnoho nových možností.

Aktivace PayU

Pokud jste se rozhodli, že PayU je to pravé řešení pro váš obchod, je potřeba jej ještě aktivovat. Aktivace probíhá poměrně rychle, bez dlouhých procesů. Stačí vyplnit formulář, který není nijak dlouhý a potvrdit, že souhlasíte – přijímáte on-line smlouvu.

Pak provedete on-line identifikaci (ověření vaší osoby) a zaplatíte aktivační poplatek. Následuje integrace – tedy nastavení plateb v panelu PayU. To už sice může být složitější, ale není se čeho bát. PayU má nachystané doplňky pro všechny populární nákupní platformy a zároveň dokumentaci pro programátory. Tak je možné přizpůsobit PayU přesně potřebám vašeho e-shopu.

Posledním krokem je konečná aktivace služby PayU. Provedete kontrolní platbu a vyčkáte na potvrzení, že proběhla v pořádku. Pak už mohou vaši zákazníci PayU plně využívat k zaplacení svých nákupů.

Podpora
Celkové skóre 7.5/10 se skládá z hodnocení 6 parametrů:
  • FAQ
  • On-line chat
  • E-mail/kontaktní formulář
  • Telefon
  • Odpověď do 24 hodin
  • Otázky
7.5/10

Na to, jak velkou společností je PayU, nám chyběl na jejich stránkách on-line chat, který považujeme za jednu z nejrychlejších možností, jak se dozvědět nepříliš složité informace. Na jejich stránkách naleznete nejčastější otázky a odpovědi, které jsou rozděleny podle toho, zda je pokládá platící zákazník, obchodník, nebo zda se týkají aktivace a nastavení služby. Ptát se můžete i pomocí kontaktního formuláře, kterým můžete požádat i o individuální nabídku.

FAQ
Ano
On-line chat
Ne
E-mail/kontaktní formulář
Ano
Telefon
Ano
Odpověď do 24 hodin
Ano
Otázky
8/10

My jsme nakonec využili druhou nejrychlejší možnost – telefon. Pracovník na zákaznické lince byl příjemný a ochotný, ale u některých otázek jsem měla pocit, že odpovídá na něco úplně jiného, než se ptám. V podstatě mi neustále vysvětloval nastavení jejich služeb – viz. mé otázky na Inline bránu, Redirect bránu atd. ale odpovědi na mé konkrétní otázky jsem z něj musela tahat nějakou dobu, než jsme se domluvili. Na druhou stranu mi některé záležitosti vysvětlil i nad rámec mých otázek, za což chválím.

Integrace

PayU nabízí pluginy pro všechny známé platformy obchodů, díky kterým je možné obchod rychle integrovat a začít využívat službu PayU – např. Magento, Prestashop, Opencard, nebo WooComerce. Zároveň mají status fakturačního centra s jednou integrací. To znamená, že jednou smlouvou povolují všechny funkce a platby podle toho, co obchodníci potřebují či preferují.

Podporované komerční platformy
Celkové skóre 6.3/10 se skládá z hodnocení 8 parametrů:
  • Shoptet
  • Shopify
  • Shopsys
  • Webareal
  • Eshop-rychle
  • Oxyshop
  • UPGates
  • Weby24
6.3/10

Shoptet
Ano
Shopify
Ne
Shopsys
Ano
Webareal
Ne
Eshop-rychle
Ne
Oxyshop
Ano
UPGates
Ano
Weby24
Ne

Podporované open source systémy
Celkové skóre 10/10 se skládá z hodnocení 5 parametrů:
  • WooCommerce
  • Drupal
  • PrestaShop
  • Magento
  • OpenCard
10/10

WooCommerce
Ano
Drupal
Ano
PrestaShop
Ano
Magento
Ano
OpenCard
Ano

Přispět svou zkušeností
Podělte se o názor a pomozte tak ostatním!