Mozello Recenze Mozello Recenze

Hodnotil/a Redakce 5nej

31. 8. 2017

Stručně/vhodné pro

Mozello je komplexní nástroj umožňující tvorbu webů, které vypadají jako od profesionála. Ideální řešení pro firmy, které si chtějí vytvořit vlastní webovou prezentaci a nechtějí investovat desetitisíce do jejího vývoje. Pokud plánujete velký web (mnoho multimédií a obsahu), pak vám jistě přijde vhod obrovská velikost disku pro web.

Celkové skóre 7.9/10 se skládá z hodnocení všech 39 parametrů:
  • Testovaný tarif
  • Cena
  • Tlačítka pro rychlé sdílení na soc. sítích
  • Možnost blogu
  • META data u příspěvků (SEO)
  • META data u stránek (SEO)
  • META data u kategorií (SEO)
  • ALT popisek u obrázků (SEO)
  • E-mail marketing
  • FB pixel
  • Google Analytics
  • Google Search Console
  • Kontaktní formulář
  • Počet šablon zdarma
  • Responzivita
  • Možnost přidat rozšíření (pluginy)
  • Vlastní CSS
  • Možnost vícejazyčnosti webu
  • Manipulace s rozložením webu
  • Vlastní písmo
  • Úprava barevného rozložení
  • Průvodce spuštění webu
  • FAQ / nápověda
  • Drag & Drop ovládání
  • Je v češtině?
  • Velikost na disku
  • Doména 2. řádu
  • Doména 3. řádu
  • SSL zabezpečení
  • Možnost E-shopu
  • Zálohování webu
  • Vyzkoušení zdarma
  • Oznámení Cookies
  • Rychlost odpovědi
  • Počet zodpovzených otázek
  • Mají live chat?
  • Mají email?
  • Mají telefon?
  • Podpora v češtině
Hodnocení redakce
hodnoceno 39 parametrů
7.9/10
Hodnocení uživatelů
hodnoceno 9x Přidat hodnocení
2.6/5
Celkové skóre 10/10 se skládá z hodnocení 11 parametrů:
  • Tlačítka pro rychlé sdílení na soc. sítích
  • Možnost blogu
  • META data u příspěvků (SEO)
  • META data u stránek (SEO)
  • META data u kategorií (SEO)
  • ALT popisek u obrázků (SEO)
  • E-mail marketing
  • FB pixel
  • Google Analytics
  • Google Search Console
  • Kontaktní formulář
10/10
Celkové skóre 7.9/10 se skládá z hodnocení 8 parametrů:
  • Počet šablon zdarma
  • Responzivita
  • Možnost přidat rozšíření (pluginy)
  • Vlastní CSS
  • Možnost vícejazyčnosti webu
  • Manipulace s rozložením webu
  • Vlastní písmo
  • Úprava barevného rozložení
7.9/10
Celkové skóre 5/10 se skládá z hodnocení 4 parametrů:
  • Průvodce spuštění webu
  • FAQ / nápověda
  • Drag & Drop ovládání
  • Je v češtině?
5/10
Celkové skóre 10/10 se skládá z hodnocení 8 parametrů:
  • Velikost na disku
  • Doména 2. řádu
  • Doména 3. řádu
  • SSL zabezpečení
  • Možnost E-shopu
  • Zálohování webu
  • Vyzkoušení zdarma
  • Oznámení Cookies
10/10
Celkové skóre 6.5/10 se skládá z hodnocení 6 parametrů:
  • Rychlost odpovědi
  • Počet zodpovzených otázek
  • Mají live chat?
  • Mají email?
  • Mají telefon?
  • Podpora v češtině
6.5/10

Výhody

  • Dostanete nadstandartní prostor pro web a to celých 50 GB

Nevýhody

  • Podpora nemluví česky a musí si vaše otázky nechat překládat

Propagace a marketing
Celkové skóre 10/10 se skládá z hodnocení 11 parametrů:
  • Tlačítka pro rychlé sdílení na soc. sítích
  • Možnost blogu
  • META data u příspěvků (SEO)
  • META data u stránek (SEO)
  • META data u kategorií (SEO)
  • ALT popisek u obrázků (SEO)
  • E-mail marketing
  • FB pixel
  • Google Analytics
  • Google Search Console
  • Kontaktní formulář
10/10

Mozello Predstaveni

Mozello obsahuje téměř všechny funkce, které byste mohli od nástroje na tvorbu webu očekávat. V rámci SEO – optimalizace můžete přidávat meta data a přispívat kvalitním obsahem na blog. Nechybí ani tlačítka pro rychlé sdílení a možnost napojit externí nástroje pro e-mail marketing. Statistiky si změříte díky integraci s Google Analytics a retargeting vám umožní Facebook pixel, který je možné do stránek také snad vložit.

Tlačítka pro rychlé sdílení na soc. sítích
Tlačítka pro sdílení obsahu nebo produktů na sociálních sítích. Tato tlačítka usnadňují návštěvníkům stránek sdílet obsah na své časové ose například na Facebooku.
Ano
Možnost blogu
Možnost psát pravidelné blogové příspěvky. Platforma by pro to měla mít uzpůsobený editor, který umožňuje snadno vytvářet texty a formátovat je.
Ano
META data u příspěvků (SEO)
Možnost doplnit meta title, meta description a meta keywords.
Ano
META data u stránek (SEO)
Možnost doplnit meta title, meta description a meta keywords.
Ano
META data u kategorií (SEO)
Možnost doplnit meta title, meta description a meta keywords.
Ano
ALT popisek u obrázků (SEO)
Alternativní popisek, který popisuje to, co je na obrázku. Tento popisek pomáhá vyhledávací robotům pochopit význam obrázků na stránce. Alternativní popisek slouží také pro nevidomé, který čte obsah stránek nějaké zařízení.
Ano
E-mail marketing
Nástroj přímého marketinku. Většinou se jedná o hromadné rozesílání komerčních nebo nekomerčních zpráv.
Ano (Integrace)
FB pixel
Nástroj společnosti Facebook pro lepší statistiky o návštěvnících.
Ano
Google Analytics
Analytický nástroj od společnosti Google. Není to pouze počítadlo návštěv, ale nástroj, který vám pomůže lépe analyzovat návštěvy webu, konverze a mnoho dalšího.
Ano
Google Search Console
Služba společnosti Google, která umožňuje správcům webu sledovat chování a vývoj jejich stránek ve výsledcích vyhledávání.
Ano
Kontaktní formulář
Formulář sloužící k rychlému odesílání zpráv.
Ano

SEO nastavení

Mozello umožňuje u webových stránek pokročilejší SEO nastavení. To znamená, že na webu a podstránkách můžete upravovat takzvané meta tagy jako jsou titulky a popisky stránek. V tomto editoru je navíc možné vyplnit meta keywords (klíčová slova), které by měla vyhledávačům pomoci lépe pochopit obsah webových stránek.

Propojení s dalšími nástroji

Své webové stránky vytvořené s tímto nástrojem můžete dále propojovat s libovolnými nástroji třetích stran. Do webu můžete vkládat bloky HTML kódu. HTML je možné vkládat jak do různých částí webu tak samozřejmě do hlavičky mezi tagy head nebo na začátek sekce body. Díky možnosti vkládání vlastního kódu je Mozello web propojitelný s téměř jakýmkoliv nástrojem, který budete chtít na svém webu používat.

Ceník služeb

Mozello Cenik

Mozello nabízí celkem 3 cenové plány – Free, Premium a Premium Plus. U bezplatného cenového tarifu nemůžete používat vlastní doménu, ale můžete mít pouze doménu ve tvaru neco.mozello.cz. Zajímavostí je, že i u bezplatného plánu můžete vytvořit e-shop, ale jen s 5 produkty.

Cenové tarify Premium a Premium Plus už nabízí vše, co můžete potřebovat. U těchto tarifů dostanete například diskový prostor 50 GB a v případě tarifu Premium Plus je diskový prostor neomezený.

Customizace
Celkové skóre 7.9/10 se skládá z hodnocení 8 parametrů:
  • Počet šablon zdarma
  • Responzivita
  • Možnost přidat rozšíření (pluginy)
  • Vlastní CSS
  • Možnost vícejazyčnosti webu
  • Manipulace s rozložením webu
  • Vlastní písmo
  • Úprava barevného rozložení
7.9/10

Co se týče vytvoření vícejazyčných webů, patří Mozello mezi absolutní špičky. Nemůžete přidávat tolik rozšíření jako ve Wix, ale za to můžete šikovně manipulovat s rozložením webu.

Počet šablon zdarma
48
Responzivita
Schopnost webu správně se zobrazit (přizpůsobit) displejům různých zařízeních jako jsou počítače, tablety a mobilní telefony.
Ano
Možnost přidat rozšíření (pluginy)
Možnost přidávat další rozšíření jako jsou napojení na dopravce, platební brány, marketingové nástroje a tak dále.
Ano
Vlastní CSS
Možnost vkládat vlastní kaskádové styly.
Ano
Možnost vícejazyčnosti webu
Vytváření více jazykových verzí webových stránek.
Ano
Manipulace s rozložením webu
Možnost snadno editovat rozložení webu například s pomocí drag&drop editace.
Ano
Vlastní písmo
Možnost měnit typ písma (fontu).
Ano
Úprava barevného rozložení
Možnost upravovat barvy elementů stránek podle svých potřeb a představ.
Ano

Jak se tvoří stránky na Mozello?

Mozello Sablony

Na výběr máte z 48 bezplatných šablon, které vypadají hezky na všech typech zařízeních. Slovíčko hezky není přesné. Důležité je, že šablony a tedy i webové stránky jsou responzivní, takže se dokáží správně zobrazit na různých zařízeních jako jsou počítače, tablety a mobilní telefony.

Při tvorbě nových stránek si vyberete jednu ze šablon vzhledu. To vám pomůže s rychlejším vytvoření webových stránek. Šablony vzhledu jsou rozdělené podle oboru. Jednoduše si vyberete šablonu, která se vám líbí, a v té pak upravíte za pomoci myši a klávesnice texty, vyměníte obrázky, uspořádáte prvky stránky tak, aby to vyhovovalo vašemu záměru, a máte hotové webové stránky.

Mozello Tvorba Webu

Při úpravě vzhledu stránek je možné jednoduše změnit typ písma, jeho velikost nebo například barvu. Vše se dělá prostřednictvím vizuálního editoru, takže nemusíte umět programovat nebo kódovat v HTML. Pokud však HTML umíte, tak s jeho pomocí můžete různé části stránky dále upravovat a rozšiřovat podle svých představ.

Jednoduchost
Celkové skóre 5/10 se skládá z hodnocení 4 parametrů:
  • Průvodce spuštění webu
  • FAQ / nápověda
  • Drag & Drop ovládání
  • Je v češtině?
5/10

Nástroj je v češtině a ovládání dostatečně intuitivní. Je tedy pravda, že občas se mi stalo, že nástroj přeskočil do slovenského jazyka, ale to není nijak zásadní překážka a je možné jazyk změnit v nastavení editoru. Drag&drop zde sice je, ale mohlo by být lepe propracované. Kdo však nemusí mít nutně tento typ ovládání, pak si na prostředí rychle zvykne. Když si při tvorbě nebudete vědět rady, tak na vás čeká databáze nejčastěji frekventovaných otázek, které vám ušetří nejeden vytrhnutý vlas. Na druhou stranu nenajdete podrobného průvodce spuštění webu, jak tomu tak u některých nástrojů bývá.

Průvodce spuštění webu
Nápověda, která vás provede prvními krůčky v nástroji.
Ne
FAQ / nápověda
Nejčastěji kladené otázky, které uživatelé pokládají podpoře. Databáze těchto dotaz dokáže rychle pomoci při řešení problémů.
Ano
Drag & Drop ovládání
Princip přesouvání elementů (prvků) na stránce. Volně přeloženo jako chyť a pusť. Myší chytnete nějaký prvek a tahem jo přesunete na požadovanou pozici.
Ne
Je v češtině?
Zajímalo nás, zda je uživatelské rozhraní editoru v českém jazyce.
Ano

Jak je to s drag&drop editorem

Mozello Editor

Mozello jde na tvorbu webu trochu jinak. Prvky po stránce není možné libovolně přesouvat, ale to vlastně nevadí. Pokud chcete někam do stránky cokoliv přidat, tak na požadovanou pozici najedete kurzorem myši a kliknete na tlačítko +, které se tam objeví. Tím se dostanete na výběr prvků, které můžete do stránky vložit. V tomto editoru se stránky netvoří přetahováním prvků, ale jejich naklikáním, což může být někdy jednodušší a rychlejší způsob tvorby webu.

Výhodou této tvorby webu je to, že nemůžete strukturu stránek nějak narušit. To znamená, že vytvořené stránky se pak vždy dokáží správně zobrazit na různých zařízeních.

Důležité parametry
Celkové skóre 10/10 se skládá z hodnocení 8 parametrů:
  • Velikost na disku
  • Doména 2. řádu
  • Doména 3. řádu
  • SSL zabezpečení
  • Možnost E-shopu
  • Zálohování webu
  • Vyzkoušení zdarma
  • Oznámení Cookies
10/10

Mozello E Shop

V rámci balíčku na vás čeká bezkonkurenční nabídka velikosti disku pro web a to celých 50 GB. Pokud si vyberete nejvyšší cenový plán, tak budete mít prostor na disku neomezený. V ceně služby je vlastní doména, možnost vytvoření e-shopu či zálohování webu. Jednou z chytrých funkcí je možnost zapnutí cookies lišty, která návštěvníky informuje o používání těchto souborů.

Velikost na disku
Prostor na disku pro data jako jsou dokumenty, obrázky a fotografie.
až neomezeně
Doména 2. řádu
Doména ve tvaru neco.cz a tak podobně.
Ano
Doména 3. řádu
Doména ve tvaru vasefirma.neco.cz a tak podobně.
Ano
SSL zabezpečení
Zabezpečení stránek pro šifrovaný přenost dat. V internetovém prohlížeči se takové stránky vyznačují uzamčeným zámkem. To znamená, že uživatelé se na podobných stránkách nemusí obávat o svá data. SSL potažmo SSL je proto pro vaše stránky důležité.
Ano
Možnost E-shopu
Možnost vytvořit na svých webových stránkách internetový obchod.
Ano
Zálohování webu
Pravidelné zálohování webu a jeho dat pro případ nechtěného smazání nebo poškození serveru poskytovatele.
Ano
Vyzkoušení zdarma
Možnost testovat službu zdarma.
Ano
Oznámení Cookies
Oznámení o tom, že webové stránky používají soubory cookies. Tyto soubory se používají například pro to, aby si web návštěvníka zapamatoval.
Ano

Podpora
Celkové skóre 6.5/10 se skládá z hodnocení 6 parametrů:
  • Rychlost odpovědi
  • Počet zodpovzených otázek
  • Mají live chat?
  • Mají email?
  • Mají telefon?
  • Podpora v češtině
6.5/10

Mozello Podpora

Podpora je napůl česky. Majitelé nejsou češi, ale na českém trhu operují. Vaše otázky si nechají přeložit a odpoví vám v angličtině i v češtině. Překlad ale není dokonalý. Odpověděli nám však na většinu dotázaných otázek. Rychlost podpory určitě stojí za pochvalu. Je velmi rychlá.

Rychlost odpovědi
Za jak dlouho dokázala podpora odpovědět na naše dotazy.
23 min
Počet zodpovzených otázek
7/8
Mají live chat?
Live chat je způsob messengeru, který je přímo na stránkách služby. Takový chat významně urychluje komunikaci s uživatelskou podporou.
Ne
Mají email?
Ano
Mají telefon?
Ano (jen AJ)
Podpora v češtině
Zajímalo nás, zda dokáže uživatelská podpora komunikovat v češtině.
Ne (jde o nedokonalý strojový překlad)

Přispět svou zkušeností
Podělte se o názor a pomozte tak ostatním!