GP webpay recenze GP webpay recenze

Hodnotil/a Redakce 5nej

20. 1. 2021

Stručně/vhodné pro

GP WebPay patří mezi nejvyužívanější a nejoblíbenější platební brány v České republice. Využívá ji zde přes 2000 úspěšných e-shopů, a to i přesto, že neposkytuje možnost platit on-line bankovními převody, ale „pouze“ platební kartou. Tato společnost podporuje platby tuzemskými i zahraničními kartami asociací VISA, MasterCard, American Express nebo Diners Club.

Celkové skóre 6.5/10 se skládá z hodnocení všech 47 parametrů:
  • Inline brána (iFrame)
  • Redirect brána
  • Mobile brána
  • Responzivní design
  • Přizpůsobení vzhledu e-shopu
  • E-shopy
  • Služby
  • Digitální obsah
  • Aplikace
  • Vstupenky
  • Jízdenky
  • Procentní poplatek z transakcí
  • Fixní poplatek z jednotlivých transakcí
  • Aktivace
  • Měsíční poplatek
  • Převod na bankovní účet
  • Kolik platebních metod podporuje
  • Apple Pay
  • Platba kartou
  • On-line bankovní platby
  • Elektronické peněženky
  • Další možnosti platby
  • Platby ze zahraničí
  • Platby v rámci ČR
  • Opakované platby
  • Zapamatování karty
  • Veřejně dostupná API dokumentace
  • Služba 3D Secure
  • FAQ
  • On-line chat
  • E-mail/kontaktní formulář
  • Telefon
  • Odpověď do 24 hodin
  • Otázky
  • Shoptet
  • Shopify
  • Shopsys
  • Webareal
  • Eshop-rychle
  • Oxyshop
  • UPGates
  • Weby24
  • WooCommerce
  • Drupal
  • PrestaShop
  • Magento
  • OpenCard
Hodnocení redakce
hodnoceno 47 parametrů
6.5/10
Celkové skóre 6/10 se skládá z hodnocení 5 parametrů:
  • Inline brána (iFrame)
  • Redirect brána
  • Mobile brána
  • Responzivní design
  • Přizpůsobení vzhledu e-shopu
6/10
Celkové skóre 10/10 se skládá z hodnocení 6 parametrů:
  • E-shopy
  • Služby
  • Digitální obsah
  • Aplikace
  • Vstupenky
  • Jízdenky
10/10
Celkové skóre 0/10 se skládá z hodnocení 5 parametrů:
  • Procentní poplatek z transakcí
  • Fixní poplatek z jednotlivých transakcí
  • Aktivace
  • Měsíční poplatek
  • Převod na bankovní účet
Celkové skóre 5.8/10 se skládá z hodnocení 6 parametrů:
  • Kolik platebních metod podporuje
  • Apple Pay
  • Platba kartou
  • On-line bankovní platby
  • Elektronické peněženky
  • Další možnosti platby
5.8/10
Celkové skóre 10/10 se skládá z hodnocení 6 parametrů:
  • Platby ze zahraničí
  • Platby v rámci ČR
  • Opakované platby
  • Zapamatování karty
  • Veřejně dostupná API dokumentace
  • Služba 3D Secure
10/10
Celkové skóre 6.6/10 se skládá z hodnocení 6 parametrů:
  • FAQ
  • On-line chat
  • E-mail/kontaktní formulář
  • Telefon
  • Odpověď do 24 hodin
  • Otázky
6.6/10
Celkové skóre 3.8/10 se skládá z hodnocení 8 parametrů:
  • Shoptet
  • Shopify
  • Shopsys
  • Webareal
  • Eshop-rychle
  • Oxyshop
  • UPGates
  • Weby24
3.8/10
Celkové skóre 10/10 se skládá z hodnocení 5 parametrů:
  • WooCommerce
  • Drupal
  • PrestaShop
  • Magento
  • OpenCard
10/10

Výhody

  • Nejrozšířenější platební brána
  • Umožňuje rychlé a maximálně bezpečné platby kartou

Nevýhody

  • Pouze platby kartou, nikoli on-line převody
  • Chybí napojení na EET
  • Na webu nenajdete ceník – je pouze na vyžádání

GP webpay Recenze

Typy bran
Celkové skóre 6/10 se skládá z hodnocení 5 parametrů:
  • Inline brána (iFrame)
  • Redirect brána
  • Mobile brána
  • Responzivní design
  • Přizpůsobení vzhledu e-shopu
6/10

GP WebPay je platební brána umožňující především platby kartou. Platební okno mají nastaveno na přesměrování na platební stránku, fungují tedy na tzv. principu Redirect brány.  GP WebPay neposkytuje Inline bránu (iFrame), ani mobilní bránu. Inline brána je ideální v případě, že nechcete klienta vůbec nechat odejít během placení ze svého e-shopu. Platební okno se otevře na vašich stránkách, nikoli na stránkách GP WebPay, jako je tomu v případě Redirect platby. Naštěstí má tato platební brána responzivní design, který se snadno přizpůsobí zařízení, na kterém klient nakupuje. Je tedy jedno, zda využije počítač, tablet nebo mobilní telefon. Vedle toho je možné přizpůsobit si vzhled platební brány tak, aby korespondovala s vaším e-shopem, což zvýší přirozenost celého procesu a pomůže k tomu, aby zákazník dotáhl svůj obchod až do finále.

Inline brána (iFrame)
Ne
Redirect brána
Ano
Mobile brána
Responzivní design
Ano
Přizpůsobení vzhledu e-shopu
Ano

Pro koho je brána vhodná
Celkové skóre 10/10 se skládá z hodnocení 6 parametrů:
  • E-shopy
  • Služby
  • Digitální obsah
  • Aplikace
  • Vstupenky
  • Jízdenky
10/10

Platební brána GP WebPay je vhodná pro každého, kdo chce kvalitní a vysoce zabezpečené platební služby na svém e-shopu či prodejním webu. S touto platební bránou lze prodávat – platit prakticky cokoliv – od klasického zboží přes služby, digitální obsah, vstupenky a jízdenky, ale i předplatné různých aplikací apod. GP WebPay totiž umožňuje krom jiného i nastavení opakovaných plateb.

E-shopy
Ano
Služby
Ano
Digitální obsah
Ano
Aplikace
Ano
Vstupenky
Ano
Jízdenky
Ano

Cena

Ceník na webových stránkách GP WebPay nenajdete. Pokud chcete znát poplatky, je potřeba si je předem vyžádat, což je poměrně nepříjemné. Navíc společnost vám sama o sobě ceník neposkytne. Je nutné kontaktovat banku, kterou jste si vybrali a tu požádat o cenový návrh. Naštěstí se jedná o nezávaznou poptávku, takže si můžete zažádat i u více bank najednou a pak si ceny porovnat.

Procentní poplatek z transakcí
K doptání u příslušné banky
Fixní poplatek z jednotlivých transakcí
K doptání u příslušné banky
Aktivace
K doptání u příslušné banky
Měsíční poplatek
K doptání u příslušné banky
Převod na bankovní účet
K doptání u příslušné banky

Platební metody
Celkové skóre 5.8/10 se skládá z hodnocení 6 parametrů:
  • Kolik platebních metod podporuje
  • Apple Pay
  • Platba kartou
  • On-line bankovní platby
  • Elektronické peněženky
  • Další možnosti platby
5.8/10

Platební brána GP WebPay umožňuje platit různými způsoby. Není jich sice tolik, jako u ostatních společností v našem srovnání, protože nepodporuje on-line bankovní převody, ani platbu Apple Pay, ale i tak je k zaplacení zboží ve vašem e-shopu velmi vhodná. Lidé si ji často vybírají pro její bezpečnost, kterou zajišťuje 3D Secure systém, a pro rychlé a pohodlné placení. Přes tuto platební bránu můžete kromě své karty zaplatit i MasterCard Mobile nebo Google Pay.

Kolik platebních metod podporuje
Více než desítku
Apple Pay
Ne
Platba kartou
Ano
On-line bankovní platby
Ne
Elektronické peněženky
Ano
Další možnosti platby
MasterCard Mobile, Google Pay

GP WebPay podporuje platbu kartami VISA, VISA elektron, Maestro, MasterCard, MasterPass, Diners Club a American Express. Pokud vás zajímají banky, se kterými je tato společnost ve spolupráci a které GP WebPay poskytuje, jsou to Česká spořitelna, Komerční banka, Raiffeisenbank, ČSOB a UniCredit Bank.

Platby přes platební bránu GP WebPay lze přijímat v českých korunách a eurech, dále v amerických dolarech, britských librách, maďarských forintech, ruských rublech a polských zlotých. Výhodou je, že zahraničním zákazníkům se jazyk platební brány automaticky přizpůsobí. V současné době nabízí platební brána GP WebPay až 19 jazykových mutací.

Služba DCC

Služba DCC (Dynamic Currency Conversion) je součástí platební brány GP WebPay a umožňuje přizpůsobit platbu v domácí měně, nebo v měně obchodníka. Díky této službě platební brána automaticky rozezná zemi původu karty podle jejího čísla a nabídne přiměřené možnosti platby.

Platby
Celkové skóre 10/10 se skládá z hodnocení 6 parametrů:
  • Platby ze zahraničí
  • Platby v rámci ČR
  • Opakované platby
  • Zapamatování karty
  • Veřejně dostupná API dokumentace
  • Služba 3D Secure
10/10

platební bránou GP WebPay lze přijímat platby v rámci České republiky i ze zahraničí, je možné nastavit na kartu opakované platby, např. když klient platí nějaké předplatné služeb, aplikací, nebo když si zakoupí zboží v e-shopu na splátky. Platbu lze urychlit tím, že se v platební bráně nastaví zapamatování karty – zde označováno jako služba FastPay. Jedná se o pohodlný, ale bezpečný způsob, jak platby zákazníkům co nejvíce usnadnit a zároveň poskytnou bezpečí citlivým údajům jejich karet.

 

Platby ze zahraničí
Ano
Platby v rámci ČR
Ano
Opakované platby
Ano
Zapamatování karty
Ano (FastPay)
Veřejně dostupná API dokumentace
Ano
Služba 3D Secure
Ano

Nejpřísnější bezpečnostní požadavky

GP WebPay splňuje ty nejpřísnější bezpečnostní požadavky, jako MasterCard SecureCode, Verified by VISA a SafeKay. Tyto požadavky jsou definovány společnostmi VISA, MasterCard a American Express. Vám budou jistě známy pod názvem 3D Secure. Jejich podstatou je zaručení maximální bezpečnosti platby kartou.

Jak GP WebPay získat a aktivovat?

Na webových stránkách společnosti si vyberete jednu z bank, které GP WebPay poskytuje. Té dodáte informace o vašem e-shopu. Uzavřete s ní smlouvu o akceptaci karet a následně obdržíte veškeré informace, návody a postupy od Global Payments, aby mohl váš programátor nastavit platební bránu na váš e-shop. Poté dojde k otestování platební brány a pokud je vše v pořádku, GP WebPay je převedena do produkčního prostředí. V tu chvíli už můžete přijímat platby kartou.

Podpora
Celkové skóre 6.6/10 se skládá z hodnocení 6 parametrů:
  • FAQ
  • On-line chat
  • E-mail/kontaktní formulář
  • Telefon
  • Odpověď do 24 hodin
  • Otázky
6.6/10

U tak exklusivní společnosti, která poskytuje platební bránu GP WebPay bychom očekávali on-line chat pro rychlou interakci mezi společností a zájemci o platební bránu, tedy majiteli e-shopů. Bohužel zde tato klientská podpora chybí. Můžete je kontaktovat telefonicky nebo přes kontaktní formulář, což jsme udělali i my, abychom si ověřili rychlost jejich reakce. Výhodu představují nejčastější otázky a odpovědi i to, že na jejich webu najdete k provozu, aktivaci i celkově k fungování GP WebPay opravdu většinu podstatných informací. Chybí však veřejný ceník, který si musíte v případě zájmu vyžádat, chcete-li předem vědět, kolik za služby zaplatíte, nebo si udělat vlastní srovnání jednotlivých platebních bran i s jejich cenami. Je to poměrně nepříjemné řešení a podstatně vás to zdrží.

FAQ
Ano
On-line chat
Ne
E-mail/kontaktní formulář
Ano
Telefon
Ano
Odpověď do 24 hodin
Ne
Otázky
5/5

Jak jsme zjistili, spoléhat na kontaktní formulář se příliš nevyplácí. Do 24 hodin se nám nikdo neozval. Proto jsme přikročili k telefonátu na podporu. Bohužel ani tady jsme se nedočkali žádných odpovědí. Byla nám dána nová e-mailová adresa na podporu, která s námi cenovou nabídku i případné další otázky vyřeší. Call centrum prý nemají.

U druhého e-mailu už jsme měli štěstí více – odpověď přišla do 2 hodin. Bohužel pro nás nebyla moc příznivá, neboť jsme mimo jiné požadovali i ceník, který jsme nedostali – viz. výše. Abychom se dozvěděli, kolik u GP WebPay zaplatíme na poplatcích, museli bychom poslat další žádosti, a to přímo bankám, u kterých bychom případně měli účet.

Integrace

Platební brána GP WebPay je nejen maximálně bezpečná a pohodlná pro klienty na placení jejich nákupů. Obchodníci budou jistě potěšeni tím, že podporuje takové platformy, jako Shoptet, Oxyshop nebo UPgates. Na druhou stranu nepodporuje další známé platformy, jako Shopify, Shopsys, Webareal nebo Eshop-rychle, což je škoda. U některých je možné se domluvit individuálně – třeba budou ochotni GP WebPay na váš e-shop v rámci jejich platformy implementovat, většina však striktně tuto možnost zamítla.

Lépe je na tom GP WebPay s open source systémy. Podporuje nejznámější z nich, jako WooCommerce, Drupal, Magento nebo OpenCard.

Podporované komerční platformy
Celkové skóre 3.8/10 se skládá z hodnocení 8 parametrů:
  • Shoptet
  • Shopify
  • Shopsys
  • Webareal
  • Eshop-rychle
  • Oxyshop
  • UPGates
  • Weby24
3.8/10

Shoptet
Ano
Shopify
Ne
Shopsys
Ne
Webareal
Ne
Eshop-rychle
Ne
Oxyshop
Ano
UPGates
Ano
Weby24
Ano

Podporované open source systémy
Celkové skóre 10/10 se skládá z hodnocení 5 parametrů:
  • WooCommerce
  • Drupal
  • PrestaShop
  • Magento
  • OpenCard
10/10

WooCommerce
Ano
Drupal
Ano
PrestaShop
Ano
Magento
Ano
OpenCard
Ano

Přispět svou zkušeností
Podělte se o názor a pomozte tak ostatním!