Electrum Recenze Electrum Recenze

Hodnotil/a Redakce 5nej

2. 10. 2019

Stručně/vhodné pro

Electrum je bitcoinová peněženka, která vznikla v roce 2011, a je ji možné spustit na stolních počítačích, tabletech i chytrých telefonech. Software funguje pod systémy Windows, Linux, Mac nebo Android. Nefunguje však v systému iOS.

Celkové skóre 4.4/10 se skládá z hodnocení všech 14 parametrů:
  • Cena
  • Webová aplikace
  • Mobilní aplikace
  • Desktop klient
  • Je v češtině?
  • Poskytovatel nevlastní vaše kryptoměny
  • Je offline?
  • Záloha
  • Podporuje více měn?
  • Podpora nejznámějších kryptoměn
  • Kolik kryptoměn podporuje
  • Hodnocení na Amazonu, CryptoCompare.com
  • Poměr pozitivních recenzí
  • Poměr negativních recenzí
Hodnocení redakce
hodnoceno 14 parametrů
4.4/10
Hodnocení uživatelů
hodnoceno 1x Přidat hodnocení
5.0/5
Celkové skóre 2.5/10 se skládá z hodnocení 4 parametrů:
  • Webová aplikace
  • Mobilní aplikace
  • Desktop klient
  • Je v češtině?
2.5/10
Celkové skóre 10/10 se skládá z hodnocení 3 parametrů:
  • Poskytovatel nevlastní vaše kryptoměny
  • Je offline?
  • Záloha
10/10
Celkové skóre 2/10 se skládá z hodnocení 3 parametrů:
  • Podporuje více měn?
  • Podpora nejznámějších kryptoměn
  • Kolik kryptoměn podporuje
2/10
Celkové skóre 3/10 se skládá z hodnocení 3 parametrů:
  • Hodnocení na Amazonu, CryptoCompare.com
  • Poměr pozitivních recenzí
  • Poměr negativních recenzí
3/10

Výhody

  • Podporuje offline peněženky, je rychlá a bezpečná

Nevýhody

  • Podporuje pouze Bitcoin, není v češtině a vhodná je spíše pro pokročilé

Videoprezentace

Video náhled

Electrum je čistě Bitcoinová peněženka, která není bohužel příliš jednoduchá na instalaci ani ovládání, začátečník by se jí měl tedy raději vyhnout. Peněženka je však rychlá, bezpečná a dbá o soukromí svých klientů. Vzhled peněženky si navíc může každý klient nastavit podle svých přání.

Electrum dbá o bezpečnost svých klientům zašifrováním soukromých klíčů, které nikdy neopustí jejich počítače nebo mobilní zařízení. Peněženka také nesdílí klientův účet třetím stranám. Electrum dále podporuje hardware peněženky jako Trezor nebo Ledge, které umožňují ukládat kryptoměny offline. Klient se tedy nemusí o své úspory bát, neboť nejsou nikterak vystaveny nebezpečí hackerského útoku. Peněženka Electrum je zdarma, ale účtuje si 0,2 mBTC za transakci.

Bezpečnost zajišťuje dále i fakt, že je peněženka open-source, každý si tedy může přečíst její kód. Přítomná je samozřejmě i 2FA autorizace, tj. autorizace skrze mobilní telefon, a multi-signature, tj. ověřování příkazů z několika zdrojů. Nechybí také HD, které pro každou transakci vygeneruje nový unikátní klíč.

Ačkoliv se jedná o jednu z nejstarších bitcoinových peněženek, Electrum má stále svoje kvality, mezi něž patří zejména podpora hardwarových peněženek a další její funkce. Přesto náleží její instalace i ovládání mezi ty složitější. Nelze ji tak doporučit úplným začátečníkům, kteří by se spíš měli poohlédnout jinde.

Kompatibilita
Celkové skóre 2.5/10 se skládá z hodnocení 4 parametrů:
  • Webová aplikace
  • Mobilní aplikace
  • Desktop klient
  • Je v češtině?
2.5/10

Pro stolní počítač i mobilní telefon se systémem Android.

Máte ke svým kryptoměnám v peněžence Electrum přístup ze všech zařízeních? Má peněženka webovou i mobilní aplikaci, společně i s desktopovým klientem? A v neposlední řadě, je administrace v češtině? To se dozvíte v tabulce níže:

Webová aplikace
Aplikace fungující přes internetový prohlížeč. Přes tuto aplikaci je možné pracovat s peněženkou.
Ne
Mobilní aplikace
Aplikace peněženky v mobilním telefonu.
Ano
Desktop klient
Aplikace nainstalovaná na počítači.
Ne
Je v češtině?
Ne

Zabezpečení
Celkové skóre 10/10 se skládá z hodnocení 3 parametrů:
  • Poskytovatel nevlastní vaše kryptoměny
  • Je offline?
  • Záloha
10/10

Základní funkce; Převod a příjem Bitcoinů, podporuje hardwarové peněženky.

Když jde o uchovávání vašich kryptoměn, je úroveň zabezpečení zásadním faktorem. Offline peněženky jsou obecně bezpečnější, jelikož jsou téměř nemožné hacknout. Na druhou stranu jsou méně praktické a méně flexibilní než softwarové peněženky (nejčastěji jde o mobilní či webové aplikace). V případě Electrum jde o softwarovou peněženku.

Poskytovatel nevlastní vaše kryptoměny
Poskytovatel nevlastní soukromé klíče. Pokud by je vlastnil, tak může defacto s měnami disponovat. Některé peněženky takové jsou. Jsou sice prověřené a důvěryhodné, ale přesto do nich neukládejte větší množství kryptoměn.
Ano
Je offline?
Pokud hardwarovou peněženku zrovna nepoužíváte, tak je v režimu offline. To znamená, že jí nehrozí bezpečnostní riziko z online světa. Softwarové peněženky jsou prakticky neustále v online režimu a proto jim hrozí větší riziko přicházející z venčí (z internetu).
Ano
Záloha
Záloha se provádí pomocí obnovovacího kódu (seedu). Seed je slovní fráze (věta) díky které je možné ztracenou nebo zablokovanou peněženku obnovit, abyste nepřišli o uložená aktiva.
Ano

Podpora kryptoměn
Celkové skóre 2/10 se skládá z hodnocení 3 parametrů:
  • Podporuje více měn?
  • Podpora nejznámějších kryptoměn
  • Kolik kryptoměn podporuje
2/10

Nevadí vám mít pro každou kryptoměnu jinou peněženku? Nebo dáte prioritu tomu, najít peněženku, jež podporuje všechny vaše kryptoměny? Ať je to tak či onak, tabulka odpoví:

Podporuje více měn?
Ne
Podpora nejznámějších kryptoměn
Pouze Bitcoin
Kolik kryptoměn podporuje
Jednotky

Kompatibilita
Celkové skóre 2.5/10 se skládá z hodnocení 4 parametrů:
  • Webová aplikace
  • Mobilní aplikace
  • Desktop klient
  • Je v češtině?
2.5/10

Kvalitní bitcoinová peněženka pro pokročilé.

Svět kryptoměn je stále poněkud divoký západ, proto je stále jedním z nejdůležitějších faktorů právě reputace peněženky. Jak je na tom právě Electrum?

Webová aplikace
Aplikace fungující přes internetový prohlížeč. Přes tuto aplikaci je možné pracovat s peněženkou.
Ne
Mobilní aplikace
Aplikace peněženky v mobilním telefonu.
Ano
Desktop klient
Aplikace nainstalovaná na počítači.
Ne
Je v češtině?
Ne

Přispět svou zkušeností
Podělte se o názor a pomozte tak ostatním!